Roland írta,
20 óra 12 perckor,
Érdekességek témakörben.
A világban barangolva meleg férfiakkal és leszbikus nõkkel viszonylag gyakran találkozik az utazó. Bár a szexuális kisebbségek státusza, helyzete országonként változik, a Tahitin élõ mahuk széles társadalmi elfogadottságáról a legtöbb helyen csak álmodhatnak.

A polinéz társadalom ugyanis a nõkön és a férfiakon kívül egy harmadik nemet is elismer: a mahuk, vagyis a nõként élõ férfiak jelenlétét a polinéz közösség már évszázadok óta tolerálja. Sõt, státuszuk a társadalomban sokkal több a megtûrtnél; mahunak lenni egyfajta különlegességet jelent (egykoron úgy tartották, hogy a mahuk mindkét nem legjobb tulajdonságait egyesítik).

Mivel a kultúrkör sajátosságaként gyakran elõfordul, hogy a családok az elsõszülött fiút lányként nevelik (babákat, lányos ruhákat adnak neki, valamint olyan nõi szerepeket osztanak rá, mint a fõzés vagy a gyermeknevelés, stb.), nem csoda, hogy Tahitin transzszexuális fiatalokkal találkozni viszonylag egyszerû. Szinte nincs olyan tömegközlekedési eszköz, amelyen ne utazna néhány férfias alkatú, ámde nõi ruhát viselõ mahu.

Nem kapcsolódik ugyan a transzszexualitáshoz, de érdemes megemlíteni azt a polinéz furcsaságot is, hogy a gyermekeket nem feltétlenül a vér szerinti szülõk nevelik fel. Ha például egy lurkó a keresztszülõkkel érzi jól magát, és a gyermek nevelésének ez a módja mindegyik fél számára elfogadható, akkor családon belül maradva ugyan, de a keresztszülõknél fog felnõni a kölök.
Hozzászólások
Leszinger Gyuláné mondta [2009.09.10. 13 óra 55 perckor]:

Nagyon érdekes, amit a mahukról és a polinézekrõl írtál, gratulálok.
Ha mondandója van...


Melyik a ht harmadik napja?