Roland írta,
21 óra 50 perckor,
Fidzsi-szigetek témakörben.
A Fidzsi-szigeteken készített jegyzeteinkben már utaltunk arra a kisel?adásra, amelyet Simi, a n?i szemmel állítólag megnyer? mosolyú házigazda tartott nekünk a kókuszdiókkal kapcsolatban. Aki hozzám hasonlóan nem pálmafák árnyékában rúgta a port gyermekkorában, annak talán szolgál némi többletinformációval az alábbi írás.

Mivel egy pálmafa még a legrosszabb pillanataiban is fotogén és egzotikus tud maradni, hangulatkeltési célzattal el?szeretettel alkalmazzák szerte a világon, Mexikóváros plázáitól Siófok Aranypartjáig. Annak ellenére, hogy még a virágládákban nyomorgó példányok is képesek javítani valamelyest az ember közérzetén, a kókuszpálmák igazi ereje csak természetes közegükben, az érintetlen trópusi tengerpartokon mutatkozik meg.

Forrás: Szabadlábon

Az akár harminc méter magasra is megnöv? kókuszpálma (cocos nucifera) termése a rögbilabdára emlékeztet?, tompa él? csontár, melynek színe a zöld és a sötétbarna között változik, érettségt?l függ?en. Ezeket a csontárokat a pálmafa tetején, közvetlenül a levelek alatt láthatjuk. Nem jelenthetjük ki egyértelm?en, hogy a kókuszpálma termése akkor pottyan le a fáról, amikor megérett; az éretlen (zöldes) és az érett (barnás) termés egyaránt képes földre esni (a pálmák alatti romantikus séták során tehát ezt nem árt észben tartani). Újdonsült Bálint gazdánk, Simi mindkét fajtából hozott nekünk a demonstrációhoz.

Forrás: Szabadlábon

Nézzük meg, mit is tartogat számunkra az érési folyamat elején járó, zöld szín? termés. Az els? kézbevételkor két dolog t?nhet furcsának: az elliptikus csontár egyrészt nehezebb, mint gondolnánk (tömege akár két kilogramm is lehet), másrészt lötyög valami a belsejében. Ez a lötyög? folyadék nem más, mint a kókuszvíz, amely az érés során egyfajta táplálékként szolgál a fejl?d? termés magja, a kókuszdió számára.

A még zöld példányok felnyitásához jól jön egy élesre köszörült machete. Ezzel fokozatosan, érint?irányban vékonyítva a termés kérgét, egy id? után eljutunk a maghoz, melynek héját óvatosan átszakítva már kortyolhatjuk is az édeskés íz? tápfolyadékot. Nincs benne sok, saccra úgy két deciliter lehet.

Forrás: Szabadlábon

Miután két úszás között az árnyékban h?sölve elfogyasztottuk a jellegzetes ned?t, a termést akár félbe is vághatjuk, hogy aztán ízlést?l függ?en kikanalazzuk a zselészer? kókuszbélt (nekem nem nagyon tetszett, amir?l els?sorban a - már elnézést, de - takonyszer? állag tehet). Simi itt mutatja meg önöknek, hogyan is néz ki a félbevágott, éretlen termés.

Ha a fán lév?, vagy földre pottyant zöld csontárt hagyjuk tovább érni, a kókuszvíz szép lassan felszívódik* a zselészer? anyagba, és kialakít egy nagyjából centiméternyi vastag, szilárd réteget a mag (vagyis a kókuszdió) héjának bels? falán. Így áll el? tehát az a klasszikus kókuszbél, amelynek szeletjét egy euróért árulják Riminiben a strandon, és ez az, amib?l a drága nagymamák a Kozáksapka oly finom hófehér palástját készítik. Miközben a termés belsejében a kókuszvíz felszívódása zajlik, a csontár kérge kívül is változik (zöldr?l barnára).

*A felszívódó kókuszvíz helyén leveg?vel töltött üreg marad vissza, innen az érett termések kiváló úszóképessége. A vízbe esett példányok akár kontinensek között is sodródhatnak, bármiféle megromlás nélkül (a talajba fúródott és békén hagyott termés egy id? után csírázni kezd, amib?l aztán pálmafa lesz, így biztosítva az utánpótlást).

Hogy kell viszont eljárnunk, ha mondjuk a lakatlan Kókusz-szigetnél szenvedünk hajótörést, és korgó gyomorral a parton sétálgatva a víz egy érett, barna példányt sodor a lábunk elé? Nos, a felnyitáshoz mindenképpen szükségünk lesz egy éles szerszámra. Ha nincs nálunk a tábori bugylibicskánk, keresnünk kell egy élesebb sziklát, és azzal kell kikezdenünk a termés viszonylag kemény, barnás kérgét. Esetünkben Simi egy hegyes fadarabbal szúrta fel azt, majd foggal-körömmel esett neki a rostszálas buroknak.

Forrás: Szabadlábon

Már a lehántás elején tapasztaljuk, hogy a kéreg meglehet?sen furcsa szerkezet?. Jellegét tekintve olyan, mint egy papírlap: hosszában nehéz elszakítani, nyíró mozdulatoknak azonban rögtön megadja magát. Néhány hántás után rá lehet érezni a technikára, utána pedig már könnyedén megy a dolog.

A procedúra végén eljutunk a barna és sz?rös kókuszdióhoz, amelynek feltörése els?re akár még problémásnak is t?nhet. Megfelel? technikával azonban könnyedén elbánhatunk a dió fás, kemény, néhány milliméter vastag burkával, így végre miénk lehet az áhított kókuszbél.

Több iskola is létezik a kókuszdió hatékony feltörésére, az általunk látott legelegánsabb módszer a következ?: alulról megfogva tartsuk egy fatörzshöz a diót, majd egy combosabb kés élével ütögessük végig határozottan a dió "egyenlít?jét". Ha ügyesek vagyunk, a merev burok egy id? után elpattan, az esetleg még bent lév?, fel nem szívódott kókuszvíz fele pedig megmarad (a másik fele értelemszer?en elfolyik). Egy közepesen érett kókuszdió így néz ki a feltörés után (a víz mennyisége és a kókuszbél vastagsága ugye fordítottan arányos).

Forrás: Szabadlábon

Ha idáig már eljutottunk, igazán nincs sok hátra; csak ízlés dolga, hogy hogyan fogyasztjuk el a hófehér csemegét. Lehet reszelni, vágni, alányúlva kipattintani, ki hogy szereti. Tipp: ha a reszeléket pálmarostba csavarva préselni kezdjük, nagyon finom és roppant édes kókusztejhez jutunk.


Forrás: Szabadlábon

A cocos nucifera egyébként nem csak a finom kókuszvíz vagy az egészséges kókuszbél miatt értékes. A kókusztejb?l tejport, pépet és krémet is lehet készíteni, a termés rostos kérgéb?l pedig kötél és mindenféle ruhanem? (akár még sz?nyeg is) fonható. A megvágott virágzatokból pálmabort, ecetet, cukrot és szirupot lehet el?állítani, a dió edényként használható, a pálma törzse és levele pedig hasznos épít?anyag a trópusokon. Ja, és függ?ágytartónak is ideális.



Hozzászólások
Zsolt mondta [2009.04.18. 22 óra 42 perckor]:

Halihó! Ha ennyi mindenre jó, holnap ültetek egy kókuszpálmát. Hozol egy jó pálmabor-receptet? :) Plusz egy költ?i kérdés: hogy hívják a hawaii mintás inget Fidzsin? :) Jó szelet, üdv, Zsolt
Roland mondta [2009.04.19. 7 óra 43 perckor]:

Pálmabor-receptem nincs, a tradícionális ruházat nevét viszont tudom: Tapa.

http://en.wikipedia.org/wik...
Pyros mondta [2009.04.20. 10 óra 48 perckor]:

Azért még ma is akadnak olyan ügyes fiatal lányok, akik tökéletesen el tudják készíteni a Kozáksapka oly finom hófehér palástját. :)
MM mondta [2009.04.20. 19 óra 10 perckor]:

A kozaksapkaval kapcsolatban csak egyeterteni tudok! :-)
Rohamsisak mondta [2009.04.20. 21 óra 29 perckor]:

S?t a vaníliás rohamsisak nev? sütemény receptjét is sok ifjú lány sajátítja el igen hamar, egy-egy rövid mesterkurzus után... :)
Roland mondta [2009.04.21. 15 óra 53 perckor]:

Mindig tudtam, hogy receptblogot kellett volna indítanom.
Ancsi mondta [2009.04.22. 12 óra 10 perckor]:

Még indíthatsz! Szabadszájon, avagy nagykanállal a Föld körül :)
mondta [2013.05.01. 17 óra 26 perckor]:

Szoktam kókuszdiót vásárolni, de a pucolásánál közvetlenül a bels?, vékony barna héj alatt a fehér húsban fura, sötét, talán lárvákra emlékeztet? dolgokat látok, amikre még nem találtam magyarázatot. Ilyenb?l 1-2 darabot szoktam találni, de a most felbontottban 7 volt, az egyik mintha majdnem kifejlett légyszer? valami lenne. Plusz egy narancssárga képz?dményt is. Készítettem felvételeket is, szívesen elküldeném. A kérdésem: ett?l a fehér hús még ehet?? Ha a vékony héjjal együtt reszelem, ezek a rejtve maradnak. El?re is köszönöm a választ vagy linket.
Üdvözlettel: Péter




Ha mondandója van...

 









Melyik a hét második napja?