Roland írta,
11 óra 11 perckor,
Ausztrália témakörben.
Az ausztráliai Elstonban már 1917-ben volt valaki annyira tökös, hogy néhány telket "Surfers' Paradise Estate" néven bocsásson aukcióra. Mivel az elszigeteltnek számító Elston akkoriban még viszonylag kevés érdeklõdõt vonzott, az árverés zéró eredményt hozott. 1925-ben azonban megépült a Nerang-folyón átívelõ híd, nem sokkal késõbb pedig már hemzsegtek a környéken a telekspekulánsok. Jim Cavill hoteltulajdonos még abban az évben nyitott egy szállodát Elstonban. Az üzleti vállalkozás a kedvezõ fekvés révén gyorsan sikeressé vált, tulajdonosa pedig néhány év alatt kilobbizta a város vezetésénél, hogy a tradicionális Elston nevet cseréljék le a sokkal menõbb "Surfers' Paradise"-ra.

A fejlõdés a következõ évtizedekben töretlen volt, a város számos új betelepülõvel és toronyházzal gyarapodott, a környékre pedig egyre többen kezdtek "Gold Coast"-ként hivatkozni. A Queensland állam délkeleti csücskében fekvõ terület mára egy olyan összefüggõ városhalmazzá és közigazgatási egységgé nõtte ki magát, amely mintegy hatvan kilométer hosszan nyúlik el Ausztrália keleti partja mentén. A csaknem félmillió lakost és irigylésre méltóan napsütéses klímát magáénak tudó Gold Coast az évek alatt igazi üdülõparadicsommá vált: tízmillió turista jön ide évente, hogy élvezze a homokos partszakaszokat, a szörfözésre ideális hullámokat, a zöld golfpályákat, a bevásárlóközpontokat, az éttermeket és az egyéb létesítményeket. Mivel a város alapvetõen a turizmusból él (amelybõl évi 2,5 milliárd amerikai dollárnyi bevételt realizál), itt szinte minden a szórakoztatásról szól, legyen szó akár vidámparkokról, filmstúdiókról vagy játéktermekrõl.

Én alig kétórányi buszozás után, este kilenc magasságában érkeztem meg Gold Coast egyik legfelkapottabb városába, Surfers Paradise-ba (nem elírás, az aposztróf egy idõ után elmaradt a város nevébõl).

Adókörzet-információ bekapcsolva - nézze meg nagyban is!
Forrás: Szabadlábon

A szállás felé gyalogolva több hostel mellett is elsétáltam. A letámasztott szörfdeszkák és a sörözõ fiatalok láttán kialakult bennem a sejtés, hogy az élet legnagyobb problémái errefelé kimerülnek a nappali beach és az éjszakai partyplace kiválasztásában. Az itt eltöltött két nap során sejtésem beigazolódott, Surfers Paradise tényleg az "easy lifestyle" otthona. Jómódú(nak tûnõ) fiatalok és középkorúak dominálják az óceánpartra épült, felhõkarcolókkal teli várost, ahol süt a nap, mindenki cool, szörfözni pedig majdhogynem kötelezõ.

Apropó felhõkarcolók. Bár Surfers Paradise számos fallikus toronyházzal büszkélkedhet, Ausztrália (és az egész déli félteke) legmagasabb lakóépülete szintén itt karcolja az eget. Az 1920-as évek ausztrál evezõscsapatának nevét viselõ torony, a Q1 (Queensland Number One) tetejérõl tiszta idõben még akár Brisbane-ig is elláthatunk. A tízemeletes panelházainknál közel tízszer magasabb épület tetejére én nem mentem fel, de Dubaiban talán még pótolhatom az élményt.

A strandportál is cool.
Meglepõen finom szemcséjû a homok. Háttérben a Q1.
Túl erõs hullámok esetén a szörfösök a partra kényszerülnek.

A campervan itt is közkedvelt megoldás.
A tábla megmondja a lényeget: Shop, dine and play right on the beach!
Condom Kingdom.

Itt üzemel Ausztrália legnagyobb életmentõ szolgálata.
A cápák ellen elsõsorban hálókkal védekeznek. Ha mégis beúszik egy, az embereket kiterelik a vízbõl.
1967-ben egy ciklonsorozat elvitte a homok nagy részét.

Surfer dude.
Furcsa érzés ekkora tornyok között sétálni.
A 78 elmetes Q1.
Forrás: Szabadlábon

Túrám során rengeteg ausztrál hátizsákossal találkoztam szerte a világban, Földünk egyik legnagyobb utazói lehetnek õk az izraeliekkel, a britekkel és még néhány másik nemzettel egyetemben. A világot bejáró ausztráloknál talán már csak azok az ausztrálok a szerencsésebbek, akik egy ilyen a nyugodt életvitelû helyrõl kiindulva tudnak annyit utazni. Ezt azért gondolom így, mert attól a ténytõl eltekintve, hogy Surfers Paradise hemzseg az önelégült szörfös köcsögöktõl (róluk késõbb még lesz szó), a város hangulata számomra egész szimpatikus volt. Szívesen visszajönnék ide egy alaposabb teszt erejéig, a városban eltöltött két nap ugyanis csak a felszín megismerésére volt elegendõ.Hozzászólások
Bálint Béla mondta [2009.04.29. 20 óra 35 perckor]:

Helló! A Ludas dülõben is van sok homok, csak sajna tengerpart nincs. Üdv, Béla bá'! P.s.: óvakodj a sertésektõl!
Blogger mondta [2009.05.23. 22 óra 34 perckor]:

Take care mate :)
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?