Roland írta,
8 óra 00 perckor,
Indonézia témakörben.
J√°va kult√ļr√°j√°nak √©s t√∂rt√©nelmi m√ļltj√°nak megismer√©s√©re Jogjakarta v√°rosa √≠g√©rkezett a legide√°lisabb helysz√≠nnek, ez√©rt Dzsakart√°b√≥l egyenesen a sziget k√∂zep√©n fekv√Ķ f√©lmilli√≥s telep√ľl√©sre utaztam. A f√Ķv√°rosi Gambir vas√ļt√°llom√°son √°rult "bisnis" √©s "ekonomi" oszt√°ly√ļ vonatjegyek k√∂z√ľl k√≠v√°ncsis√°gb√≥l √©n az ut√≥bbit v√°lasztottam, tudva azt, hogy l√©gkond√≠cion√°l√≥ n√©lk√ľl √©s valamivel k√©nyelmetlenebb √ľl√©seken kell majd v√©gigz√∂ty√∂gn√∂m a k√∂zel t√≠z√≥r√°s √©jszakai szakaszt. Az egyenl√≠t√Ķi kl√≠ma √©jjel, leh√ļzott ablakok mellett m√©g ak√°r kellemes is lehetett volna, az el√Ķttem √ľl√Ķ huzat√©rz√©keny v√©nasszony azonban indul√°s ut√°n k√≠m√©letlen√ľl felh√ļzta az ablakokat, √≠gy pihentet√Ķ b√≥biskol√°s helyett izzadts√°gban tocsog√≥ pokolj√°r√°sban volt r√©szem (a kocsi r√°ad√°sul tele volt egym√°s hegy√©n-h√°t√°n utaz√≥ indon√©zekkel, teh√°t a helycsere sem volt alternat√≠va).

M√°r vil√°gosodott, amikor vonatunk befutott a jogjakartai √°llom√°sra. Neki√°lltam ugyan sz√°ll√°st keresni az √©bred√Ķ v√°rosban, elfogadhat√≥ √°llapot√ļ szob√°t m√©gsem siker√ľlt tal√°lnom. Visszautas√≠thatatlan t√ļraaj√°nlatot viszont igen, √ļgyhogy egy √≥r√°val k√©s√Ķbb m√°r a v√°rost√≥l mintegy √∂tven kilom√©terre fekv√Ķ Borobudur fel√© robogtam, hat m√°sik turista t√°rsas√°g√°ban*.

*Az a m√©m megvan, amikor utols√≥nak sz√°llunk be egy √ľgyn√∂ks√©g mikrobusz√°ba? H√°tul √ľl√Ķ, el√Ķre n√©z√Ķ feh√©r fejek, gyors hello, oldalajt√≥-csap√≥d√°s, nagy g√°z?

Borobudur bej√°rat√°n√°l m√©g nem sejtettem, hogy a vil√°g legnagyobb buddhista √©p√≠tm√©nye ennyire monument√°lis lesz. A hegyre √©p√ľlt √©s piramisra eml√©keztet√Ķ teraszos szt√ļpa m√©retei eg√©szen elk√©peszt√Ķek, az √©p√≠tkez√©s hetven√∂t √©ve alatt √°ll√≠t√≥lag √∂tven√∂tezer k√∂bm√©ter k√∂vet mozgattak meg a k√©sz√≠t√Ķk, mindezt k√©zi er√Ķvel, ezerk√©tsz√°z √©vvel ezel√Ķtt. Az √©p√≠t√©szeti megold√°sokon t√ļl Borobudur k√∂vei rengeteg szimbolikus √©rdekess√©get rejtenek, kezdve mondjuk a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ szintek egym√°shoz viszony√≠tott ar√°nyaival, vagy azzal a t√∂bb ezer narrat√≠v √©s dekorat√≠v k√Ķfarag√°ssal, amely az √©p√≠tm√©ny falait d√≠sz√≠ti. Az als√≥, n√©gyzet alak√ļ teraszokra h√°rom k√∂r alak√ļ szint √©p√ľl, melyeken v√©gig harang alak√ļ, Buddha-szobrot rejt√Ķ szt√ļp√°k sorakoznak (a szobrok elt√©r√Ķ k√©ztart√°sai a buddhizmus k√ľl√∂nf√©le tan√≠t√°sait jelk√©pezik).

Borobudur tiszta id√Ķben - n√©zze meg nagyban is!
Forrás: Wikipédia

Borobudur t√°bl√°i k√©t dolgot k√©rnek csup√°n a l√°togat√≥kt√≥l: 1) ne vigy√©k haza a kisebb k√∂veket √©s 2) ne m√°sszanak fel a p√°rk√°nyokra. Ennek f√©ny√©ben k√ľl√∂n√∂sen felh√°bor√≠t√≥ volt az az agyatlan turista, aki az egyik kisz√∂gell√©sen p√≥zolva vagy negyed√≥r√°n kereszt√ľl fot√≥ztatta mag√°t t√°rs√°val. Mivel k√≠v√°ncsi voltam, hogy melyik n√°ci√≥ k√©pes ekkora barmok kinevel√©s√©re, b√°m√©szkod√°st sz√≠nlelve k√∂zelebb √≥l√°lkodtam. Mit tippelnek, milyen nyelven besz√©lgettek? H√°t persze, hogy magyarul.

Sajnos ottj√°rtamkor s√Ľr√Ľ k√∂d ereszkedett a t√°jra, √≠gy igaz√°n sz√©p fot√≥kat azon a reggelen lehetetlens√©g volt k√©sz√≠teni. Az√©rt mutatok p√°rat az √©rdekesebbek k√∂z√ľl.

Az √©p√≠tm√©nyt 2.670 ehhez hasonl√≥ domborm√Ľ d√≠sz√≠ti.
A fels√Ķ h√°rom szint harang alak√ļ szt√ļp√°kkal van teli. √Črz√©kelik a magass√°got?
Minden szt√ļpa egy-egy magabiztosan mosolyg√≥ Buddha-szobrot rejt.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Borobudur ut√°n a r√©gi√≥ m√°sik nagy durran√°sa, Prambanan fel√© vett√ľk az ir√°nyt, amely D√©lkelet-√Āzsia egyik legnagyobb hindu komplexum√°nak sz√°m√≠t. Amennyire k√∂d√∂s volt az id√Ķ el√Ķz√Ķ √°llom√°sunkon, legal√°bb annyira fogadott szikr√°z√≥ naps√ľt√©s Prambanan hegyes tornyai k√∂z√∂tt. A Borobudurhoz hasonl√≥an ezerk√©tsz√°z √©ves √©p√≠tm√©nyeket sajnos 2006-ban egy f√∂ldreng√©s alaposan megt√©p√°zta, a sz√©tsz√≥r√≥dott t√∂mb√∂k √©s k√Ķfarag√°sok √∂sszeleg√≥z√°sa a mai napig nem fejez√Ķd√∂tt be. Ennek ellen√©re a t√∂bb templomb√≥l √°ll√≥ komplexum m√©g ebben az √°llapot√°ban is kiemelked√Ķen l√°tv√°nyos, n√©zz√©k.

Prambanan, a hindu templomépítészet egyik gyöngyszeme.
Az évek óta folyó restaurációs munkálatok eredményét a földrengés percek alatt tette tönkre.
A komplexum k√∂zep√©n √©rdekes m√ļzeum m√Ľk√∂dik.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Szerencs√©re √ļgy ad√≥dott, hogy nem cs√ļcsszezonban √©rkeztem a fenti helyekre, √≠gy viszonylag kev√©s turist√°val kellett osztozkodnom az ezer√©ves l√°tnival√≥kon, az √ľresen kong√≥ romok hatv√°nyozottan jobb atmoszf√©r√°j√°r√≥l m√°r nem is besz√©lve. Ja, √©s ez√ļton szeretn√©k megk√©rni minden kedves olvas√≥t, hogy a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ nevezetess√©gek felkeres√©s√©hez pr√≥b√°ljon meg term√©szetes sz√≠n√Ľ √∂lt√∂z√©ket v√°lasztani, mert nincs ann√°l ideges√≠t√Ķbb, mint amikor egy sz√©pen megkompon√°lt k√©p k√∂zep√©re be√°ll egy neonz√∂ld trik√≥t √©s cikl√°men bermud√°t visel√Ķ k√≠nai turista.

Az izzaszt√≥ vonatoz√°s √©s a reggelt√Ķl d√©lut√°nig tart√≥ m√Ľeml√©kj√°r√°s alaposan kif√°rasztott, √≠gy d√©lut√°n √∂tt√Ķl m√°snap hajnalig h√ļztam a l√≥b√Ķrt. Akkor viszont kipattantak a szemeim, √©s ha m√°r egyszer √≠gy t√∂rt√©nt, kihaszn√°ltam az alkalmat: √∂t k√∂r√ľl nekiv√°gtam Jogjakarta** felfedez√©s√©nek.

Jogjakarta nev√©t Indon√©zi√°ban nyelvj√°r√°st√≥l f√ľgg√Ķen dzsogdzsakart√°t√≥l gyoggyakart√°ig sokmindennek ejtik. √ćr√°sm√≥d tekintet√©ben az indon√©z a Jogjakarta sz√≥t haszn√°lja.

Jogjakarta kultur√°lis, kulin√°ris, szellemi √©s politikai √∂r√∂ks√©ge nem csak a j√°vai, de az eg√©sz indon√©z civiliz√°ci√≥ szempontj√°b√≥l kiemelked√Ķ fontoss√°g√ļ. Az egykoron f√Ķv√°rosi rangot is mag√°√©nak tud√≥ Jogja annyi t√∂rt√©nelmi √©s egy√©b √©rdekess√©get tartogat, hogy Bali ut√°n ez a v√°ros a legkedveltebb turistadesztin√°ci√≥ az orsz√°gban.

Jogjakarta k√∂zpontj√°ban a szult√°ni palota, a kraton √°ll, amelyet √Ķfels√©ge √©s udvartart√°sa a mai napig akt√≠van haszn√°l. Ahogy m√°sokat, √ļgy engem is a szult√°ni test√Ķrs√©g egyik - hivat√°s√°t roppant komolyan vev√Ķ √©s √©vtizedek √≥ta m√Ľvel√Ķ - tagja vezetett k√∂rbe, mik√∂zben a dics√Ķ m√ļltr√≥l, a hollandokkal folytatott csat√°roz√°sokr√≥l, a szult√°nr√≥l √©s a mindennapi √©letr√Ķl mes√©lt. Megmutatta p√©ld√°ul azt a h√°ta m√∂g√© t√Ľz√∂tt, k√∂zel sz√°zharminc √©ves t√Ķrt is, amit szult√°ni test√Ķrk√©nt apja, nagyapja, de tal√°n m√©g √ľkapja is haszn√°lt. A kraton d√≠szes k√∂zpontj√°ban Jogjakarta zenei specialit√°s√°ba, az √ľt√Ķshangszereken el√Ķadott "gamelan"-ba is belehallgathattam.

Forr√°s: Szabadl√°bon

A szult√°ni palota falain bel√ľl - ahol egy√©bk√©nt egy kisebb v√°rosnyi ember √©l - napokig lehet b√°m√©szkodni, annyi a l√°tnival√≥. A zegzugos utc√°csk√°k sarkain hol rendk√≠v√ľl finom batikolt sz√∂vetekre, hol b√°bj√°t√©kokhoz k√ľl√∂n√∂s m√Ľgonddal k√©sz√≠tett Wayang-figur√°kra, hol pedig hangversenyre nemes√≠tett madarak piac√°ra bukkanunk (ez ut√≥bbinak a jogjakartai kult√ļr√°ban roppant er√Ķs hagyom√°nya van).

A szult√°ni test√Ķrs√©g egy √©letre sz√≥l√≥ hivat√°s.
Kora reggeli csend√©let a kraton falain bel√ľl.
A madárpiacon még denevért is kapni, hobbi célra.

Az elefántok a tradíció miatt kellenek.
Indonéz asszony reggelit árul a palota piacán.
A fiatals√°g az√©rt itt is vide√≥j√°t√©kokon n√Ķ fel.
Forr√°s: Szabadl√°bon

A kraton atmoszf√©r√°ja √©s a v√°ros pazar kultur√°lis √∂r√∂ks√©ge azonban gy√∂keresen elt√©r mindatt√≥l, amit a mai "modern" Jogjakarta jelent. A Malioboro nev√Ľ f√Ķutca l√©nyeg√©ben egy turist√°kra √©p√ľl√Ķ √≥cska baz√°rsor, amelyen az ipari mennyis√©gben gy√°rtott batikcuccokt√≥l kezdve a bef√Ķttes√ľvegb√Ķl kim√©rt parf√ľm√∂k√∂n √°t a kit√∂m√∂tt r√°gcs√°l√≥kig mindent √°rulnak. A dics√Ķ m√ļlt nyom√°ba a t√∂rt√©nelmi belv√°rost k√∂r√ľlvev√Ķ Jogjakart√°ban sem √©r a jelen, b√°r arr√≥l sokan azt mondj√°k, hogy az orsz√°g egyik leg√©lhet√Ķbb √©s legkozmopolit√°bb helye. Ut√≥bbi jelz√Ķk term√©szetesen indon√©z viszonylatban √©rtelmezend√Ķk, r√°ad√°sul annak tudat√°ban, hogy J√°va a vil√°g legs√Ľr√Ľbben lakott szigete, ami m√°r √∂nmag√°ban is el√©g ok a k√°oszra. Ahogy a mond√°s is tartja ― vakok k√∂zt a f√©lszem√Ľ a kir√°ly.

√Člhet√Ķ √©s kozmopolita, csak indon√©z szemmel.
Ehhez hasonló sajátosságokkal tele van a város.
A gyerekek boldogok, ez a legfontosabb.
Forr√°s: Szabadl√°bon

T√ļl sok ideig azonban nem id√Ķztem az ezerarc√ļ v√°rosban, m√©g aznap √©jjel szedtem a s√°torf√°mat √©s folytattam utam keletre, Bali fel√©. Egy szerencs√©tlen id√Ķz√≥na-√°tl√©p√©s √©s √≥ra√°t√°ll√≠t√°s (pontosabban √≥ra √°t nem √°ll√≠t√°s) miatt majdnem lek√©stem a vonatot, de kalandos k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zepette az√©rt csak siker√ľlt felkapaszkodnom az indulni k√©sz√ľl√Ķ szerelv√©nyre.HozzŠszůlŠsok

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt hatodik napja?