2009.06.14. Mennek a levesbe

Roland írta,
23 óra 45 perckor,
Indonézia témakörben.
Bali egyik falujának szélén motorozva egy nagyobb csoportosulásra lettem figyelmes. Az összesereglett balinéz férfiak és az út mentén parkoló robogók számából arra következtettem, hogy itt valami roppant érdekfeszítõ dolognak (vagy ingyen sörnek) kell folynia, ami (bármelyik is legyen igaz) bizony megér egy rövid kitérõt.

A tömeg nagy része egy vászontetõvel fedett, bambuszból összetákolt aréna köré csoportosult, melynek közepén bukmékerek igyekeztek ordítva túlkiabálni egymást. Míg a kizárólag férfiakból álló nézõsereg az esélyek latolgatásával és a tétek megtételével volt elfoglalva, a ring sarkaiban a hamarosan kezdõdõ kakasviadal résztvevõinek felkészítése zajlott. Utóbbi procedúra elsõsorban a sarkantyúk gyilkosabbá tételére összpontosult, a gazdák ugyanis a mielõbbi gyõzelem érdekében éles pengéket kötöztek a szemmel láthatóan jó erõben lévõ kakasok lábára. Volt olyan tenyésztõ, aki kimondott penge-kollekcióval érkezett a diadalra.

Elegáns bõrtokban.
Jó társaságban repül az idõ.
Halálos.
Forrás: Szabadlábon

Néhány perccel késõbb nekem már úgy tûnt, hogy mindjárt kezdõdik a viadal, ekkor azonban még hosszas elõjáték következett. A kakasok gazdái egymással szemben guggolva hergelték állataikat a kellõen vérszomjas hangulat élérésre, miközben a bukmékerek továbbra is rendületlenül dolgoztak, a nézõk pedig egymást túlszakértve igyekeztek elõre megjósolni, hogy melyik kakas fog gyõzedelmeskedni az elkövetkezendõ fordulóban.

Bár Balin a kakasviadalok már évszázadok óta a templomi szertartások szerves részét képezik, errõl a helyrõl nyilvánvalóan látszott, hogy semmi köze nincs a vallási ceremóniákhoz - itt pusztán a fogadás, a szórakozás és az azzal együttjáró közösségi élmény volt a lényeg. Amikor már kellõ mennyiségû tét gyûlt össze és a hangulat is a tetõfokára hágott, a kakasok gazdái egymásnak eresztették a felbõszített állatokat. A csihi-puhi néhány másodpercnél nem tartott tovább, pár elhullajtott toll után egy komoly sérülést okozó vágással a tarka kakas megszerezte a gyõzelmet.

Forrás: Szabadlábon

A vesztes madarat ezután egy nyaktekeréssel megszabadították további szenvedéseitõl, majd a nézõtéren szétosztották a nyereményeket, végül pedig megkezdõdött a soron következõ párbaj nevezõinek kiválasztása, amely lényegében úgy történt, hogy a gazdák tucatjai az arénában - hónuk alatt szemük fényével - hosszasan sétálgattak egymás között, méregetve a konkurencia és saját állatuk erõviszonyait. Amikor aztán úgy adódott, hogy kihívó és kihívott egyaránt vállalta a küzdelmet, az egész cirkusz kezdõdött elõrõl. Bár ezek az összecsapások a kutya-, és bikaviadaloknál jóval kevésbé torokszorítóak, az emberi gyarlóság azért itt is megmutatkozik, különösen akkor, amikor az egymással harcolni egyáltalán nem akaró kakasokat úgy kényszerítik a halálba, hogy összezárják õket egy hordónyi méretû rattanketrecbe.

Innen nincs menekvés.
Pályakarbantartás.
Esélylatolgatás.

Akcióban a buki.
Egyikük ma biztosan levesben végzi.
A hergelés elengedhetetlen.
Forrás: Szabadlábon

Tény, hogy a balinéz kakasviadalok körítése (fogadás, felkészítés, hergelés, stb.) sokszorosan tovább tart, mint a maximum néhány percig húzódó viadal, így én viszonylag hamar meguntam a dögmelegben történõ bámészkodást. A helyiek egy része is inkább csak a hangulat és a megszokás miatt volt jelen, épp úgy, mint amikor szülõfalum öregjei kimennek megnézni a vasárnapi ifimeccset, de azt valójában már nem a foci, hanem egymás társasága miatt teszik. Itt is sokan csak leheveredtek a pálmafák árnyékába, és sörözgetve beszélgettek, miközben a háttérben néha véres tollak röpködtek.

Pihenés az árnyékban.
Az eseményen nõk csak árusként vettek részt.
A fekete vödörben három kocka van, hat-hat-hat figurával. Vajon melyik lesz felül?
Forrás: Szabadlábon

A kellemes idõtöltéshez egyébként a helyszínen minden adott volt. A küzdõtértõl nem messze elemózsiát és frissítõt is lehetett kapni, a két hely között félúton pedig különbözõ táblás kockajátékokon lehetett eltapsolni az asszonytól elcsent konyhapénzt.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht harmadik napja?