2009.06.19. Szum√°tra

Roland írta,
21 óra 40 perckor,
Indonézia témakörben.
Nyugat-Szum√°tra legnagyobb v√°ros√°ba, Padangba egy k√©s√Ķi √≥r√°n, r√°ad√°sul az aznapra be√ľtemezett utols√≥ rep√ľl√Ķg√©ppel √©rkeztem. A j√°rat egyetlen feh√©r turist√°jak√©nt nem indultam t√ļl j√≥ es√©lyekkel a rept√©ri hi√©n√°kkal szemben, akik k√∂zeledtemkor m√°r jav√°ban d√∂rzs√∂lt√©k tenyer√ľket egy utols√≥ zs√≠ros falat rem√©ny√©ben. Csillag√°szati √°raikon √©s nevets√©ges √©rveiken h√©thavi h√°tizs√°koz√°s ut√°n m√°r csak mosolyogni tudtam, √≠gy miut√°n az utols√≥ taxis is bel√°tta, hogy a v√°rt hatalmas kasza helyett itt bizony csak √ľresj√°rat lesz, nekil√°ttam lezs√≠rozni az aznapi fekv√Ķhelyet a rept√©r valamelyik nyugodt szeglet√©ben. B√°r a biztons√°giakkal gyorsan siker√ľlt √∂sszebratyizni, a l√©gikik√∂t√Ķ egyetlen, √©jszak√°ra bez√°rt √©p√ľlet√©be m√©g √≠gy sem tudtam bejutni. Tal√°ltam viszont a parkol√≥ban egy tet√Ķvel fedett buszmeg√°ll√≥t, amely jobb h√≠j√°n alkalmasnak √≠g√©rkezett p√°r √≥r√°nyi szuny√≥k√°l√°sra. El√Ķkotortam a h√°l√≥zs√°kot, padhoz l√°ncoltam a h√°tizs√°kot, azt√°n a kellemesen meleg indon√©z √©jszak√°ban hajnalig h√ļztam a l√≥b√Ķrt. Reggel a rept√©rrel egy√ľtt √©n is kor√°n √©bredtem, p√°r √≥r√°val k√©s√Ķbb pedig az esti √°r t√∂red√©k√©√©rt bebuszoztam a v√°rosba.

Padang minden bizonnyal az a hely, ahol a vil√°g leg√Ķr√ľltebb t√∂megk√∂zleked√©se m√Ľk√∂dik. Sok furcsa t√°kolm√°nyhoz volt m√°r szerencs√©m az utaz√°s sor√°n, de a padangi utc√°kon sz√°guldoz√≥ "opelet"-ekhez egyik√ľk sem volt foghat√≥. A folyamatos t√ľlk√∂l√©ssel utasokra vad√°sz√≥ sz√©tpimpelt mikrobuszokon a vil√°g √∂sszes l√©tez√Ķ optikai sufnituningja (sz√≠nezett f√©nysz√≥r√≥k, kamu l√©gbe√∂ml√Ķk, sz√©les√≠tett elemek, airbrush-f√©nyez√©s, h√°ts√≥ sz√°rny, √ľltetett fut√≥m√Ľ, nagy papucs √©s sok m√°s egy√©b) felvonult, melynek l√°tt√°n √≥hatatlanul felmer√ľlt bennem a k√©rd√©s: hogyan lesz egy v√°rosnak ilyen fl√ļgos buszflott√°ja? Egyszer valaki felragasztott egy szem√∂ld√∂k-cs√≠kot a f√©nysz√≥r√≥ra, a m√°sik pedig k√©k leddel √©s sz√≠nre f√ļjt d√≠szt√°rcs√°kkal kontr√°zott? √Čn nem j√∂ttem r√° a titok nyitj√°ra, de aki esetleg tudja, majd √≠rja meg a szerkeszt√Ķs√©gbe. A mind√∂ssze n√©h√°ny forintba ker√ľl√Ķ opelet-fuvarok hangulat√°r√≥l egy√©bk√©nt az utast√©rben elhelyezett m√©lyl√°d√°k gondoskodnak, amelyek szakadatlanul pump√°lj√°k az ember gyomr√°ba a leg√ļjabb indon√©z √ľtemeket. A f√©nyez√©sek ezernyi gy√∂ngyszemet rejtenek, √©rdemes v√©gigkattintani a gal√©ri√°t.

Road Fighter.
The Doctor.
007.

Nascar Porsche.
Autodrag 001.
Posh Boy.

Airbrush.
Anarchy.
Community McLaren.

Vegy√ľk √©szre a p√≥tkereket!
H√°rom a hangl√°da.
Az √ľltet√©snek is megvannak a maga h√°tr√°nyai.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Padang valami miatt k√≠v√ľl esik a legt√∂bb turista l√°t√≥mezej√©n, olyannyira, hogy az Indiai-√≥ce√°n partj√°n fekv√Ķ v√°ros utc√°it j√°rva nekem csup√°n k√©t feh√©r utaz√≥t siker√ľlt √∂sszesz√°molnom. Pedig az √Ķr√ľlt t√∂megk√∂zleked√©sen k√≠v√ľl van m√©g egy halom dolog, ami miatt √©rdemes ide ell√°togatni, el√©g csak az √©gig cs√ļcsosod√≥ Minangkabau tet√Ķszerkezetekre, az √°rusokkal teli parti s√©t√°nyra vagy a messzef√∂ld√∂n h√≠res Padang-√©telekre gondolni. B√°r ut√≥bbiakkal Indon√©zia-szerte sokfel√© tal√°lkozhatunk, a Padang-konyha ― √©pp√ļgy, mint a bajai hal√°szl√© ― ott a legjobb, ahol azt kital√°lt√°k. Egy √≥ce√°nparti √©tteremben p√©ld√°ul olyan csilis r√°kot (ez is padangi specialit√°s) var√°zsolt a szak√°cs az asztalra, hogy szerintem m√©g unok√°imnak is emlegetni fogom.

A v√°ros, amelyben a kev√©s turista miatt minden l√©p√©sem tucatnyi indon√©z szemp√°r √©s "Hello, Mister!" k√≠s√©rte, az iszl√°m tekintet√©ben m√©g a kor√°bbi telep√ľl√©sekn√©l is kem√©nyvonalasabb volt. A nagyobbn√°l-nagyobb mecsetek l√°tv√°ny√°t m√©g viszonylag k√∂nny√Ľ volt megem√©szteni, a kih√≠v√°st ink√°bb a teljes menetfelszerel√©sben strandol√≥ muzulm√°n asszonyok √©s a kend√Ķben dolgoz√≥ KFC-elad√≥k jelentett√©k.

Minangkabau tet√Ķszerkezet egy √°tlagos padangi √©p√ľlet tetej√©n.
Pr√©sel√©ssel k√©sz√ľl a friss√≠t√Ķ ital. A v√©gterm√©k zacsk√≥kban l√≥g.
Csilis rák és egy bitang jó sör.

Az iszl√°m a KFC-ben is iszl√°m.
Utasokra váró fiákerek Padang központjában.
Epekedve várom a Volán hasonlóan színes fényezéseit.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Egyik d√©lel√Ķtt azt√°n Padangb√≥l a k√∂zeli Bukkitingi fel√© indultam, b√≠zva abban, hogy a h√°rom vulk√°n (Merapi, Singgalang √©s Sago) k√∂z√© be√©kel√Ķd√∂tt kisv√°ros gyalogt√ļr√°kon, tavi cs√≥nak√°z√°son √©s egy√©b, dzsungelben v√©gezhet√Ķ elfoglalts√°gokon k√≠v√ľl m√°st is tartogat majd a sz√°momra. Mivel Bukkitingiben el√©g ramaty id√Ķ fogadott, √©s egy angolul tud√≥ helyi is meger√Ķs√≠tett abban a f√©lelmemben, hogy a fentieken k√≠v√ľl m√°ssal itt nem nagyon lehet el√ľtni az id√Ķt, r√∂vid n√©zel√Ķd√©s ut√°n egyb√Ķl a helyi buszp√°lyaudvarra battyogtam. A t√°vols√°gi j√°ratoknak otthont ad√≥ √≥ri√°si placc olyannyira lepukkant volt, hogy ehhez hasonl√≥t legutolj√°ra tal√°n csak Venezuel√°ban l√°ttam. Sok j√≥t itt nem rem√©ltem, de √ļgy voltam vele, hogy ha tal√°lok egy korrektnek t√Ľn√Ķ utaz√°si aj√°nlatot a Szum√°tra nyugati v√©g√©ben fekv√Ķ Parapatba, akkor m√°r nyert √ľgyem van.

Sajnos jegyet v√°ltani aznap m√°r csak mikrobuszra tudtam. Azt tudni kell, hogy a mikrobuszn√°l rosszabb megold√°s aligha l√©tezik tizenak√°rh√°ny √≥r√°s utak lezavar√°s√°ra: a hely √°ltal√°ban sz√Ľk√∂s, aludni benn√ľk megfelel√Ķ fejt√°masz hi√°ny√°ban nem lehet, a s√∂f√Ķr√∂k pedig kiv√©tel n√©lk√ľl azt hiszik magukr√≥l, hogy √Ķk az indon√©z t√°vols√°gi k√∂zeleked√©s Valentino Rossijai, √≠gy laza gurul√°s helyett vagy er√Ķteljes gyors√≠t√°s, vagy f√©kez√©s, vagy kanyarod√°s k√©nyszer√≠ti nyakizmainkat szakadatlan munk√°ra (ismerve ezeket a t√©nyez√Ķket √©n is csak √ļgy mertem megvenni a jegyet, hogy el√Ķtte √ľl√©spr√≥b√°t vettem a parkol√≥ban √°ll√≥ buszban). Az indul√°sig h√°tral√©v√Ķ p√°r √≥r√°t m√°r ebben a koszos buszf√©szekben t√∂lt√∂ttem el, legink√°bb a munka n√©lk√ľl l√©becol√≥ sof√Ķr√∂k labdaj√°t√©k√°n sz√≥rakozva. A fi√ļk b√Ķr helyett k√∂nny√Ľ, f√°b√≥l k√©sz√ľlt labd√°t r√ļgtak.

Forr√°s: Szabadl√°bon

Azon egy√°ltal√°n nem lep√Ķdtem meg, hogy egy, a v√°rosban tett utastoborz√≥ k√∂r√ļt v√©g√©n √ļjra a busz√°llom√°son k√∂t√∂tt√ľnk ki, azon viszont igen, hogy a rend egyenruh√°s √Ķre ezt k√∂vet√Ķen hangos kiab√°l√°s k√∂zepette le√°ll√≠ttatta a buszt, majd k√ľl√∂nb√∂z√Ķ pap√≠rokat lobogtatva mindenkit - k√∂zt√ľk persze engem is - a k√∂zeli rend√Ķr√∂rsre terelt. B√°r angolul az √Ķrs√∂n senki sem besz√©lt, halov√°ny indon√©z nyelvtud√°ssal √©s mutogat√°ssal siker√ľlt megtudnom, hogy a dr√°g√°k egy k√∂r√∂z√©s alatt √°ll√≥ busszal akart√°k megoldani a fuvart (b√©relt volt a j√°rg√°ny, amit m√°r j√≥ ideje vissza kellett volna vinni a k√∂lcs√∂nz√Ķbe). Nem √©rtettem pontosan, hogy hogyan old√≥dott meg az √ľgy, mindenesetre k√©t √≥r√°val k√©s√Ķbb plusz egy fakab√°ttal felszerelve indultunk √ļtnak Parapat fel√©.

Szemétdomb hippibusszal és mozgó italárussal.
Nem sokat tennék rá, hogy ez meg is fog érkezni valahová.
Ezt hívják otthon donorszerkónak?

Rend√Ķraut√≥ Bukkitingiben.
Alkudoz√°s a rend√Ķrs√©g udvar√°n. A k√©kinges j√°tszott a Desperadoban.
V√©gre √ļton!
Forr√°s: Szabadl√°bon

B√°r √©hes voltam, az este t√≠zkor beiktatott pihen√Ķ alatt nem volt sok b√°tors√°gom alaposan bevacsor√°zni a felk√≠n√°lt √©telekb√Ķl. Nem csak az√©rt, mert legt√∂bbj√ľkben vagy belesz√°radt, vagy √©let√ľk√©rt √©ppen k√ľzd√Ķ rovarokat l√°ttam, hanem mert hossz√ļ √©s kanyarg√≥s √ļt √°llt m√©g el√Ķtt√ľnk. Szeg√©ny indon√©zeknek azonban sem j√≥zan paraszti √©szb√Ķl, sem er√Ķs gyomorb√≥l nem jutott sok mikor azokat osztott√°k, √≠gy kiad√≥s vacsora ut√°n aut√≥ba tett taccsb√≥l erre az est√©re is jutott egy.

Szum√°tra √ļtjai Bukkitingi √©s Parapat k√∂z√∂tt kiv√©telesen rosszak: meredek lejt√Ķk, emelked√Ķk, √©les kanyarok √©s m√©ly g√∂dr√∂k v√°ltj√°k egym√°st, aminek eredm√©nyek√©nt az √ľcs√∂rg√©s ink√°bb f√°raszt, mint pihentet. Alv√°s h√≠j√°n Parapatba m√°r val√≥di zombik√©nt √©rkeztem. Hajnalban begy√≥gyult szemekkel botork√°ltam el a Toba-t√≥ partj√°n √°ll√≥ kik√∂t√Ķig, ahonnan az els√Ķ ladikkal a t√≥ k√∂zep√©n √°ll√≥, Samosir nevet visel√Ķ szigetre* haj√≥ztam.

*A Matrjoska-szer√Ľ "sziget a szigetben" konstell√°ci√≥ egy olyan vulk√°ni kit√∂r√©s eredm√©nyek√©nt j√∂tt l√©tre, amelyre az elm√ļlt huszon√∂tmilli√≥ √©vben nem nagyon volt p√©lda. A kl√≠mav√°ltoz√°st √©s komplett fajok kipusztul√°s√°t el√Ķid√©z√Ķ robban√°s sor√°n mintegy 2.800 k√∂bkilom√©ternyi t√∂rmel√©k ker√ľlt a leveg√Ķbe, amib√Ķl - csak hogy √©rz√©kelj√©k a nagys√°got - m√©g Indi√°ba is j√≥csk√°n jutott. A Toba-vulk√°n hely√©n visszamaradt kr√°terben j√∂tt l√©tre a mai Toba-t√≥, melynek legm√©lyebb pontja t√∂bb mint √∂tsz√°z m√©terrel ny√ļlik a felsz√≠n al√°.

Samosir egy√©bk√©nt annak a szomor√ļ p√©ld√°ja, hogy egy kor√°bban m√©lt√°n n√©pszer√Ľ √ľd√ľl√Ķhely mennyire k√≠s√©rtetiesen √ľress√© tud v√°lni, ha a turizmus kock√°ja √©ppen m√°shogy fordul. Tuk Tuk, Samosir legismertebb √ľd√ľl√Ķfaluja a kilencvenes √©vekben √©lte f√©nykor√°t, az√≥ta viszont csak lefel√© volt a lejt√Ķn. Mivel a turist√°k ma m√°r ink√°bb Thaif√∂ld szigeteit prefer√°lj√°k, az ide √©p√ľlt hatalmas sz√°llod√°k √©s vend√©gh√°zak csak konganak az √ľress√©gt√Ķl. Pedig a vil√°g legnagyobb vulk√°ni eredet√Ľ tav√°t az isten is √ľd√ľl√Ķhelynek teremtette, a k√∂rnyezet l√°tv√°nyvil√°ga a Com√≥i-t√≥√©hoz foghat√≥. Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy az idel√°togat√≥ turist√°nak √ļgy √∂r√ľlnek a helyiek, mint az aranytoj√°st toj√≥ ty√ļknak. A verhetetlen √°r/√©rt√©k ar√°ny√ļ szigetet a kor√°bbiakhoz hasonl√≥an egy b√©relt robog√≥ nyerg√©ben j√°rtam be, √©s h√°rom nappal k√©s√Ķbb is csak nagyon f√°j√≥ sz√≠vvel tudtam tov√°bbutazni Medan fel√©.

Sziget a szigetben.
Napi hat dollárért ilyen teraszt kapunk.
A k√∂zelg√Ķ zivatarban b√Ķrig √°ztam.

Patak a rizs√ľltetv√©nyek k√∂z√∂tt.
Batak √©p√ľletek.
A t√°volban a Pusuk cs√ļcsa magasodik.

Jó aszfalttal motorosparadicsom lehetne.
Oldalkocsis taxi Pangururan központjában.
Hi five!
Forr√°s: Szabadl√°bon

Medan innen m√°r csak n√©gy√≥r√°nyi buszoz√°sra volt, ami a dzsungelbe v√°jt utak ment√©n k√≠v√°ncsiskod√≥ majmok √©s egy√©b √©l√Ķl√©nyek r√©v√©n szint√©n nem volt esem√©nytelen. Az egykori holland keresked√Ķv√°rosba √©rve m√©g elgondolkodtam azon, hogy tegyek-e egy r√∂videbb kit√©r√Ķt Bukit Lawang-ba, pontosabban a dzsungel k√∂zep√©n m√Ľk√∂d√Ķ orangut√°n rehabilit√°ci√≥s k√∂zpontba, ahol az erd√Ķirt√°sok vesz√©lyeztette eml√Ķs√∂kkel lehetett volna k√∂zelebbr√Ķl megismerkedni, de ink√°bb lemondtam az √©lm√©nyr√Ķl. Arra meg azt√°n m√©g gondolatban sem volt energi√°m, hogy a Szum√°tra √©szaknyugati cs√ľcsk√©ben l√©v√Ķ, egykoron cunami s√ļjtotta Aceh tartom√°nyt megl√°togassam. Helyett√ľk ink√°bb √∂sszekaptam magam utaz√°slogisztikailag, √©s v√≠zumom v√©szesen k√∂zelg√Ķ lej√°rati idej√©t szemmel tartva kigondoltam, hogyan is tudok okosba' eljutni Medanb√≥l soron k√∂vetkez√Ķ √°llom√°somra, Szingap√ļrba.

Medan egyik építészeti remeke, a Mesjid Raya - nézze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

Indon√©zia - meg √ļgy √°ltal√°ban v√©ve D√©lkelet-√Āzsia - fapados l√©gik√∂zleked√©se annyira j√≥, hogy versbe kellene foglalni. A sz√©lr√≥zsa minden ir√°ny√°ba indul√≥, olcs√≥bbn√°l-olcs√≥bb j√°ratokat l√°tva a b√Ķs√©g zavar√°val k√ľszk√∂d√ľnk, √©n p√©ld√°ul harminc√∂t doll√°r√©rt vettem egy m√°snapra(!) sz√≥l√≥ repjegyet a Szingap√ļr mellett fekv√Ķ, √°m m√©g Indon√©zi√°hoz tartoz√≥ Batam sziget√©re, ahonnan aktu√°lis c√©l√°llom√°som m√°r csak egy r√∂vid haj√≥k√°z√°sra volt.

Csak a batami kompon v√°s√°rolt utols√≥ Pop Mie (indon√©z instant leves) elfogyaszt√°sa k√∂zben d√∂bbentem r√°, hogy az elm√ļlt egy h√≥napban mennyire sz√≠vemhez n√Ķtt ez az ezerarc√ļ szigetorsz√°g, annak minden esetlens√©g√©vel √©s sz√©ps√©g√©vel egy√ľtt. Az "ide m√©g vissza k√©ne menni" list√°m Chile √©s Bol√≠via ut√°n egy √ļjabb elemmel b√Ķv√ľlt, csak aj√°nlani tudom mindenkinek.HozzŠszůlŠsok

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt hatodik napja?