2009.06.26. Szingap√ļr

Roland írta,
9 óra 11 perckor,
Szingap√ļr t√©mak√∂rben.
A Mal√°j-f√©lszigett√Ķl d√©lre fekv√Ķ apr√≥cska v√°ros√°llam, Szingap√ļr eredetileg nem szerepelt az √ļtitervemben. Utols√≥ szum√°trai √°llom√°somon azonban - eln√©zve a lej√°r√≥ indon√©z v√≠zumot √©s a nem t√ļl sok v√°laszt√°si lehet√Ķs√©get k√≠n√°l√≥ haj√≥j√°ratokat - nyilv√°nval√≥v√° v√°lt, hogy a legkev√©sb√© f√°jdalmas m√≥don √ļgy tudok eljutni Malajzi√°ba, ha el√Ķtte teszek egy r√∂vid kit√©r√Ķt Szingap√ļr sziget√©n.

A szexi f√∂ldrajzi fekv√©s√Ľ kik√∂t√Ķv√°rost sok korabeli nagyhatalom pr√≥b√°lta m√°r mag√°√©v√° tenni a t√∂rt√©nelem sor√°n: az eleinte Tomaszek n√©ven fut√≥ telep√ľl√©s a Majapahit Birodalom, a Szi√°mi Kir√°lys√°g, a Malakkai Szultan√°tus, Portug√°lia, Hollandia, Nagy-Britannia √©s Jap√°n kez√©ben egyar√°nt megfordult. Szingap√ļr lass√ļ, de biztos fejl√Ķd√©s√©t az elm√ļlt √©vsz√°zadokban els√Ķsorban a kereskedelem vez√©relte (kik√∂t√Ķje ma is az egyik legforgalmasabb a vil√°gon), a Mal√°j √Āllamsz√∂vets√©gt√Ķl t√∂rt√©n√Ķ 1965-√∂s f√ľggetlened√©s √≥ta azonban a v√°ros√°llam t√∂bb m√°sik szektorban is p√©ld√°tlanul beer√Ķs√≠tett: a n√©gy √°zsiai kistigris egyikek√©nt Szingap√ļr ma kiemelked√Ķen fontos p√©nz√ľgyi √©s elsz√°mol√°si k√∂zpont (derivat√≠v-, √©s deviza√ľgyletek szempontj√°b√≥l k√ľl√∂n√∂sen), itt tal√°lhat√≥ F√∂ld√ľnk legnagyobb olajfinom√≠t√≥-kapacit√°sa, az elektronikai √©s egy√©b h√ļz√≥√°gazatokr√≥l m√°r nem is besz√©lve. A Jap√°n√©hoz foghat√≥ gazdas√°gi csoda √©vtizedei alatt Szingap√ļr egy olyan magasan fejlett, modern v√°ros√°llamm√° v√°lt, amely az egy f√Ķre jut√≥ GDP tekintet√©ben is a vil√°g √©lvonal√°ban foglal helyet.

Szingap√ļr jelk√©pe, az oroszl√°nfej√Ľ √©s haltest√Ľ Merlion - n√©zze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

A szedett-vedett √©s helyenk√©nt igencsak nyomor√ļs√°gos Indon√©zi√°ban elt√∂lt√∂tt egy h√≥nap ut√°n Szingap√ļr csillog√°sa kimondottan j√≥l esett. A part ment√©n v√°rakoz√≥ sz√°mtalan tank-, √©s teherhaj√≥ m√°r sejtette, hogy itt egy m√°sik vil√°ggal fogok tal√°lkozni, igaz√°n biztos viszont csak akkor lettem ebben, amikor megpillantottam a kik√∂t√Ķ f√∂l√∂tt hetven m√©ter magasan k√∂zleked√Ķ gondol√°kat. Az MRT, vagyis a szigetet beh√°l√≥z√≥ metr√≥ l√°tt√°n pedig m√°r csak nevetni tudtam: az √ľvegajt√≥kkal v√©dett alagutakat, a plazmat√©v√©kkel felszerelt l√©gkondis v√°r√≥kat, a bizonyos szakaszokon sof√Ķr n√©lk√ľl k√∂zleked√Ķ metr√≥szerelv√©nyeket √©s a meglep√Ķen okos jegykiad√≥ automat√°kat eln√©zve Indon√©zia egy messzi-messzi galaxisnak t√Ľnt.

Szingap√ļr lakoss√°g√°nak h√°romnegyede k√≠nai, tizenn√©gy sz√°zal√©ka mal√°j, kilenc sz√°zal√©ka pedig indiai. Az eur√≥pai gyarmatos√≠t√≥k etnikum-politik√°j√°nak k√∂sz√∂nhet√Ķen az egyes n√©pcsoportok a v√°ros k√ľl√∂nb√∂z√Ķ szegleteibe csoportosultak, √≠gy Szingap√ļrban van k√ľl√∂n Kis India √©s k√≠nai negyed is, mondanom sem kell, hogy gy√∂keresen elt√©r√Ķ arculattal √©s arcokkal. Mint a makul√°tlanul tiszta, modern √©s j√≥l m√Ľk√∂d√Ķ nagyv√°rosok √°ltal√°ban, √ļgy Szingap√ļr is kellemetlen√ľl dr√°ga a h√°tizs√°kos p√©nzt√°rc√°nak. Mivel √ļtik√∂nyvem olcs√≥ sz√°ll√°sokat legink√°bb Kis India utc√°in √≠g√©rt, az ultraprofi metr√≥r√≥l a "Little India" meg√°ll√≥n√°l pattantam le. Korg√≥ gyomrom, valamint az utc√°kat szeg√©lyez√Ķ z√∂lds√©g-, √©s √©tel√°rusok okozta illatorgia ellen√©re el√Ķsz√∂r a Prince of Wales hostelbe siettem, ahol az √ļtlevelem l√°tt√°n magyarul megsz√≥lal√≥ Zsuzsa, valamint a nem sokkal k√©s√Ķbb csatlakoz√≥ Kriszti nagy meglepet√©st okozott. Az √©vek √≥ta Szingap√ļrban dolgoz√≥ l√°nyokt√≥l sok √©rdekess√©get tudtam meg a v√°rosr√≥l, az esti s√∂r√∂z√©s cs√ļcsa pedig az volt, amikor David, a DHL magyarorsz√°gi k√∂zpontj√°n√°l p√°r √©vet leh√ļz√≥ expat is csatlakozott hozz√°nk, √©s el√Ķker√ľltek a budapesti √©jszak√°b√≥l sz√°rmaz√≥ sztorik a Sz√≥d√°t√≥l eg√©szen a Holdudvarig.

K√≠nai negyed Szingap√ļrban.
Vegy√ľk √©szre az utcanevet. √út!
S√©t√°ny a Szingap√ļr-foly√≥ ment√©n.

Illattal lenne az igazi.
Esti vallási ceremónia Kis India egyik utcáján.
Egyszer√Ľen mes√©s.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Mivel Szingap√ļr v√°gtat√≥ gazdas√°gi fejl√Ķd√©se sor√°n a term√©szetes erd√Ķtakar√≥ nagy r√©sze odalett, a korm√°nyzat ma mindent megtesz a marad√©k z√∂ldter√ľletek meg√≥v√°s√°√©rt, illetve az arra alkalmas ter√ľletek parkos√≠t√°s√°√©rt. Az eredm√©ny elk√©peszt√Ķ, a Szingap√ļrba l√°togat√≥ turista m√°sodik gondolata a csillog√°s ut√°n a parkok √©s f√°k sokas√°ga k√∂r√ľl forog. A rendezett v√°rosk√©p meg√Ķrz√©s√©t az orsz√°g szigor√ļ k√∂rnyezetv√©delmi szab√°lyai is t√°mogatj√°k, a k√∂zter√ľleten val√≥ szemetel√©st, k√∂pk√∂d√©st, r√°g√≥gumiragaszt√°st, falfest√©st √©s a nyilv√°nos wc-k le nem √∂bl√≠t√©s√©t s√ļlyos b√≠rs√°g k√≠s√©rheti. Egyszer egy id√Ķs h√∂lgy p√©ld√°ul arra h√≠vta fel a figyelmem az utc√°n, hogy ha kedves a p√©nzt√°rc√°m, akkor az √ļttesten val√≥ √°tkel√©sre igyekezzek kiz√°r√≥lag a kijel√∂lt gyalog√°tkel√Ķket haszn√°lni (Indon√©zi√°ban ett√Ķl ugye alaposan elszoktam). Szingap√ļrban teh√°t vasfegyelem, ugyanakkor rend van, az angol sz√≥j√°t√©kba is √∂nt√∂tte ezt: Singapore is a "fine" country. B√°r a f√ľggetlened√©st k√∂vet√Ķ szabad v√°laszt√°sokon hatalomra jut√≥ Lee Kuan Yew √©s ut√≥dai az elm√ļlt √©vtizedekben Szingap√ļr gy√©m√°ntj√°t egyre f√©nyesebbre csiszolt√°k (egy ideje m√°r az internet is ingyen benne van a leveg√Ķben), a gyors v√°rosiasod√°s √©get√Ķ probl√©m√°ira (hullad√©kmenedzsment, friss iv√≥v√≠z, l√©gszennyez√©s, stb.) m√©g nem siker√ľlt teljesk√∂r√Ľ megold√°st tal√°lni.

Szingap√ļr tetsz√Ķlegesen v√°lasztott utc√°ja, figyelj√©k a z√∂ldet!
Parkok minden√ľtt.
Zöld lábazattal nem is olyan rossz.
Forr√°s: Szabadl√°bon

A "magyarestet" k√∂vet√Ķ p√°r napban azt√°n nyakamba vettem a v√°rost, szerencs√©mre szikr√°z√≥ naps√ľt√©s √©s kellemes meleg k√∂zepette. A metropolisz fontosabb negyedei n√©h√°ny d√©lut√°n alatt kiismerhet√Ķk, √≠gy a legt√∂bb l√°togat√≥ a brit birodalom nyomait visel√Ķ v√°rosr√©sz, a k√≠nai negyed, Kis India, valamint a Szingap√ļr-foly√≥ mellett fekv√Ķ CBD bej√°r√°sa ut√°n a Sentosa-sziget mesters√©ges l√°tv√°nyoss√°gai (lepkepark, tropik√°rium, stb.) fel√© veszi az ir√°nyt. Tengerparti lazul√°sra a k√∂zeli Malaka-szorosban fekv√Ķ szingap√ļri szigetek adnak lehet√Ķs√©get, de √°ll√≠t√≥lag a vil√°gh√≠r√Ľ √°llatkert is kiv√°l√≥ sz√≥rakoz√°st k√≠n√°l ― √©n nem tudom, egyiket sem pr√≥b√°ltam.

Feh√©rgall√©rosok eb√©did√Ķben.
Az az ovális izé nem félbevágott durian, hanem színház.
K√∂zponti t√Ľzolt√≥s√°g, brit sz√°j√≠z szerint.

A k√∂zpontban minden √©p√ľlet makul√°tlan.
Szingap√ļr Parlamentje.
A helyi Burj Dubai.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Aki teh√°t a nyugat nagy metropoliszaira v√°gyik, de ugyanakkor szeretne egzotikus keleti arcok k√∂z√∂tt b√°m√©szkodni (√©lni), nyugodtan tekintsen Szingap√ļrra potenci√°lis √ļtic√©lk√©nt (kiv√°ndorl√°si lehet√Ķs√©gk√©nt). Vagy ak√°r azt is mondhatn√°m, hogy akinek egy tetsz√Ķleges √°zsiai nagyv√°ros forgataga m√°r sok, √©s annak k√°osz√°t ceteris paribus szeretn√© az otthon megszokott "rendre" cser√©lni, Szingap√ļr j√≥ v√°laszt√°s lehet. Az orsz√°g k√≠n√°lta kikapcsol√≥d√°si lehet√Ķs√©geket sajnos el√©g k√∂nny√Ľ v√©gigj√°rni, k√°rp√≥tl√°sk√©nt azonban ott a k√∂zponti lok√°ci√≥: D√©lkelet-√Āzsia v√°ltozatos vil√°ga csup√°n egy k√∂p√©snyire van, a legnagyobb k√©rd√©s minden bizonnyal csak annyi, hogy a hihetetlen√ľl olcs√≥ fapados l√©gik√∂zleked√©s r√©v√©n a h√©tv√©g√©t vajon √©ppen Balin, vagy ink√°bb Vietnamban t√∂ltse el az ember. A mandarin, a mal√°j √©s a tamil mellett hivatalos nyelv az angol, nyugati a kisz√°m√≠that√≥s√°g, k√≠nai √©s indiai a konyha, z√∂ldellnek a parkok ― Szingap√ļr k√©ts√©gtelen√ľl egy nagyszer√Ľ hely. M√°r csak az√©rt is, mert hossz√ļ id√Ķ √≥ta ez volt az els√Ķ olyan orsz√°g, amelyben rendes motorker√©kp√°rokat l√°ttam az utc√°n.HozzŠszůlŠsok

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt harmadik napja?