Roland írta,
18 óra 55 perckor,
Malajzia témakörben.
Eredetileg úgy volt, hogy Kuala Lumpurban ír lakótársam maláj exkollégájának idegenvezetésével fogunk bámészkodni, a programból azonban városnézés helyett bõdületes kapufa lett. A megbeszélt találkozóra ugyanis a maláj harcos el sem jött, küldött viszont maga helyett két, a barátságnál egymást sokkal jobban szeretõ kínai lányt. Bár a csajok KL feltérképezése helyett egy egészen más típusú hétvégi kikapcsolódásban gondolkodtak, az útvonaltervükben szereplõ Batu barlangok miatt mégis igent mondtam a túrára.

A barlangok bejárata elõtt tornyosuló Murga szobor 43 méter magas - nézze meg nagyban is!
Forrás: Szabadlábon

Malajziában - Szingapúrhoz hasonlóan - alapvetõen három fõ kultúrkör keveredik, a különbség leginkább annyi, hogy a lakosság többsége itt muzulmán maláj, egynegyede taoista és buddhista kínai, az indiai kisebbség pedig mindössze hét százalék. Utóbbiak nagy része hindu vallást gyakorol, melynek egyik legfontosabb szentélye a fent már említett Batu barlangegyüttes. Mivel a hely legnagyobb durranásai, a karsztos lokáció és a világ legmagasabb Murga szobra kívülrõl is jól láthatók, nem feltétlenül éri meg leküzdeni a barlangrendszerhez vezetõ közel háromszáz lépcsõt; odabent ugyanis szemétben turkáló majmokon, indiai hívõkön és színes hindu építményeken kívül sok látnivaló nincs.

Következõ állomásunk nem szerepelt az útikönyvemben, pedig a kínai csajok váltig állították, hogy ez Malajzia egyik legnépszerûbb turistadesztinációja. Csak a helyszínre érve derült ki, hogy a Genting Highlands néven futó attrakció - ahová egyébként Délkelet-Ázsia leghosszabb libegõrendszerével lehet feljutni - valójában nem más, mint egy hatalmas, mûanyagízû szórakoztatóközpont. Az addig oké, hogy a trópusi hõség elõl menekülõ, túlnyomórészt belföldi látogatók élvezik a kellemesen hûvös és tiszta magaslati levegõt, de hogy vajon mi okozhat extázisba hajló élvezetet egy olyan bevásárló-, szálloda-, és kaszinókomplexumban, ahol az óriási szabadságszobor Harley Davidsonon egykerekezik, hullámvasút száguld az üzletek felett, drótkötél mozgatta gondolák járnak körbe-körbe a mesterséges kanálisokban és mûmajom ül a mûfán, magam sem tudom. Mindenesetre a vendégek ezrei zabálták a show-elemeket, mi viszont értetlenül álltunk a jelenség elõtt. Idegenvezetõink szerencsére nem húzták sokáig a dolgot, két óra múlva már indultunk is vissza Kuala Lumpur felé.

Giccsparádé.
A gondola végén álló figura is fából van ám!
Minden fedett, semmiért nem kell kimenni a szabad levegõre.
Forrás: Szabadlábon

A hazavezetõ úton meglátogatott, a kígyóbõrtõl a tintahalig mindenféle szárított vackot áruló üzlet már sokkal érdekesebbnek bizonyult, este pedig egy remek tengeri herkentyûs kínai vacsorával még a csajok is kiküszöbölték a délutáni csorbát.

Másnap viszonylag felhõs égbolt és rekkenõ hõség fogadott. A szûkös idõkeret miatt a mindössze másfélmillió lelket számláló Kuala Lumpur felfedezését nem halogathattam tovább, így gatyarohasztó melegben és fotózáshoz cseppet sem ideális fényviszonyok közepette indultam útnak.

A magasban közlekedõ metrókocsik, a nagyobbnál-nagyobb bevásárlóközpontok, valamint a toronydarukkal és felhõkarcolókkal tûzdelt várossziluett (mondjon már valaki jobb szót a "skyline"-ra) láttán Kuala Lumpur villámléptékû fejlõdése szinte tapintható volt; százötven évvel ezelõtt ugye itt még csupán egy apró városka állt. A hidzsábos malájokból, trendi kínaiakból és száris indiaiakból álló, utcákon hömpölygõ embertömeg pedig egész jól tükrözte az országban meglévõ kulturális mixet, azzal a kivétellel, hogy itt mintha még a korábban tapasztaltaknál is több lett volna a kínai polgár.

Magasvasút KLCC árnyas utcái felett.
A belvárosi Merdeka tér tele van puccos épületekkel.
Óriási tevével díszített felhõkarcoló Kuala Lumpurban minek van?

Metróra várakozó muzulmán asszonyok. A helyiség természetesen légkondícionált.
A legtöbb étterem konyhája ennél azért jobban néz ki.
Járdán szundító kínai nyugdíjas.
Forrás: Szabadlábon

Hogy évek múlva ne csak a belváros rendkívül fotogén tradicionális épületeire, az aranyháromszög tornyaira és KLCC felhõkarcolóira emlékezzek, indiai vendéglõsök és kínai árusok között lavírozva tettem egy nagyobb sétát a kevésbé csillogó negyedekben is. Utóbbiakban bár szerényebb körülmények uralkodtak, sok más délkelet-ázsiai nagyváros hasonló negyedeinél ezek még mindig tisztábbnak és kulturáltabbnak tûntek.

A kínai negyed legismertebb bazársora.
Romos, de mégis tiszta.
A helyi Havanna lakótelep.
Forrás: Szabadlábon

Annak ellenére, hogy igazából semmi kivetnivalót nem találtam Kuala Lumpurban, az a néhány, Malajzia virágzó kulturális és pénzügyi gócpontjában eltöltött pár nap számomra nem vált igazán maradandó élménnyé. A modern tömegközlekedés, a nyugati márkaboltok sora, az ezerféle étterem és a kulturális kavalkád mind szép és jó, annyira viszont nem bizsergetõ, hogy csak emiatt idejöjjön az ember. Toronyfanatikusok azonban még így is megtalálhatják a számításukat.

A világ legmagasabb ikerépülete - nézze meg nagyban is!
Forrás: Szabadlábon

A nemzeti olajtársaság nevét viselõ, nyolcvannyolc szintes Petronas-ikertorony* a turisták számára a negyvenegyediken lévõ összekötõfolyosóig látogatható, de a látvány nem csak a magasból impozáns. A monstrum lábánál lévõ átriumban egy híres bevásárlóközpont mûködik, tele Gucci, Prada, Armani és egyéb luxusüzletekkel. Nem meglepõ módon hátizsákosként nekem itt csak egy sörre futotta.

*A fõváros szimbólumaként is funkcionáló építmény sok filmben szerepelt már, legtöbben talán a Catherine Zeta-Jones popsijelenetérõl elhíresült alkotásból emlékezhetnek rá. A Brilliáns csapda képsorai Kuala Lumpurral kapcsolatban egyébként csalósak: a lepukkant negyedben játszódó eseményeket Melakában vették fel, a zárójelenetnek otthont adó Pudu metróállomás pedig valójában a Bukit Jalil megállója. Ezt tudom, mert direkt megnéztem.

Egyébként pedig mennyire klassz név már az, hogy Kuala Lumpur? Talált már ki valaki ennél egzotikusabbat?Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?