Roland írta,
5 óra 45 perckor,
Kambodzsa témakörben.
A thai v√≠zum lej√°rati idej√©hez k√∂zeledve m√©g gondolkodtam azon, hogy megn√©zzem-e a Bangkokt√≥l nyugatra fekv√Ķ Damnoen Saduak √ļsz√≥ piac√°t, de mivel arr√≥l a legt√∂bb forr√°s azt nyilatkozta, hogy nem t√∂bb egy turist√°kt√≥l hemzseg√Ķ kirakatv√°s√°rn√°l, ink√°bb elindultam Kambodzsa fel√©.

Egy h√°tizs√°kos f√∂ldker√ľl√©sb√Ķl meglep√Ķen sok id√Ķt tud elrabolni az egyes √°llom√°sok k√∂z√∂tti k√∂zleked√©s, ami a vil√°g fejletlenebb r√©szein √°ltal√°ban sz√≠v√°s, de ha m√©gsem, akkor legal√°bb kellemetlen √©s f√°raszt√≥ id√Ķt√∂lt√©s. Ez a bejegyz√©s arr√≥l sz√≥l, hogy a mind√∂ssze n√©gysz√°z kilom√©teres Bangkok―Siem Reap etap kifejezetten az el√Ķbbi kateg√≥ri√°ba tartozik.

Forr√°s: Google Maps, Szabadl√°bon

Mert h√°t hogyan is n√©zne ki egy ilyen utaz√°s egy t√∂k√©letes vil√°gban? V√°ltana az ember egy busz-, vagy vonatjegyet a bangkoki √°llom√°son, √ļtlevelet √©s v√≠zumot kezeltetne a thai-kambodzsai hat√°ron, nem sokkal k√©s√Ķbb pedig meg√©rkezne Siem Reap v√°ros√°ba, ahol egy friss√≠t√Ķ zuhany ut√°n ak√°r m√©g egy r√∂vid s√©t√°ra is futn√° a lend√ľletb√Ķl. A val√≥s√°g azonban k√∂zel sem ennyire r√≥zs√°s, s√Ķt, kifejezetten bar√°ts√°gtalan. H√Ķs√ľnk kalandjai l√©p√©sr√Ķl-l√©p√©sre, be√©p√≠tett ny√Ľg√∂ss√©g-o-m√©ter (NY-O-M) haszn√°lat√°val.

A bangkoki hostelben nem kapkodom el a kicsekkol√°st, fuvarszerz√©si c√©llal csak reggel kilenckor ballagok ki a Khao San v√©g√©re. A t√Ľz√Ķ napr√≥l ahol csak lehet, beh√ļz√≥dom az √°rny√©kba, de a fullaszt√≥ p√°ratartalomt√≥l el√Ķl √≠gy sem menek√ľl√∂k. Mire felm√°lh√°zva el√©rem a taxidrosztot, patakokban folyik r√≥lam az izzadts√°g (NY-O-M: 2%).

R√∂vid ideig hezit√°lok a robog√≥s, a tuk-tukos √©s a taxis alternat√≠v√°k felett, v√©g√ľl a l√©gkondi cs√°b√≠t√°s√°nak engedve a legdr√°g√°bb megold√°st v√°lasztom. A taxiban nem kell fognom a csomagokat, az utast√©r tiszta, r√°ad√°sul m√©g a sof√Ķrrel is szerencs√©m van. Nem f√°raszt t√ļls√°gosan, csak egy hat√°rig tart√≥, 280 kilom√©teres fuvart akar r√°mer√Ķltetni. A busz√°llom√°s el√Ķtt nem sokkal bekanyarodik egy benzink√ļtra, ahol hossz√ļ percekre elt√Ľnik a f√©rfimosd√≥ban. A taxi√≥ra szerencs√©re √°ll (NY-O-M: 3%).

A busztermin√°lon szerencs√©m van, kapok jegyet a thai hat√°r fel√© indul√≥ j√°ratra. √Ārny√©kban √ľcs√∂r√∂gve v√°rom a rajtot, az els√Ķ izzadts√°gr√©teg sz√©pen r√°m is sz√°rad. C√©l√°llom√°sunk ez√ļttal Aranya Prathet, utaz√°sunk n√©gy-, maximum √∂t√≥r√°snak √≠g√©rkezik. Nagy h√°tizs√°k be a busz gyomr√°ba, kis h√°tizs√°k j√∂n velem az utast√©rbe, az √∂sszehajtott kisp√°rn√°val egy√ľtt. √Črzem, hogy a thai buszokat sem sz√°zkilencven centis utasmagass√°gra tervezik: sz√Ľk a hely, k√©nyelmetlen√ľl √ľl√∂k. √Ālmos nem vagyok, r√°ad√°sul a thai n√©pzene is a kellet√©n√©l hangosabban √ľv√∂lt a hangsz√≥r√≥kb√≥l, √≠gy a k√∂vetkez√Ķ p√°r √≥r√°t f√©l√°lomban z√∂ty√∂g√∂m v√©gig (NY-O-M: 45%).

Aranya Prathet buszp√°lyaudvar√°n szakad√≥ es√Ķ fogad. A v√°ros √©s a hat√°r√°llom√°s k√∂z√∂tt fuvart k√≠n√°l√≥ "√ľzletemberek" m√°r a buszajt√≥ban let√°madnak, √©s mik√∂zben begy√Ľjt√∂m a h√°tizs√°kom, folyamatosan l√∂kik a thai s√≥dert (NY-O-M: 46%). Minden√ľtt s√°r van √©s tov√°bbra is esik, √≠gy bemenek√ľl√∂k az els√Ķ eresz al√° (NY-O-M: 47%). N√©h√°ny perces alkudoz√°s ut√°n kezet r√°zok egy robog√≥ssal, aki gyan√ļsan alacsony √°ron is hajland√≥ elvinni a hat√°r√°tkel√Ķh√∂z. Felveszem az es√Ķkab√°tom, majd a h√°tamra √©s mellkasomra csatolt zs√°kokkal egy√ľtt felpattanok az utas√ľl√©sre. Az √ļt j√≥val tov√°bb tart a v√°rtn√°l, n√©ha az es√Ķ is beer√Ķs√≠t, buk√≥sisak nincs, a fiatal fuvaros pedig negyvenben maxim√°lja a temp√≥t (NY-O-M: 50%).

Az el√Ķzetesen megbesz√©ltek szerint el√Ķsz√∂r a kambodzsai v√≠zumot kiad√≥ √©p√ľlethez megy√ľnk. A sof√Ķr el√Ķtte egy szak√°llas tr√ľkkel pr√≥b√°lkozik, meg√°ll ugyanis egy szedett-vedett fab√≥d√© el√Ķtt, ahonnan egy angolul tud√≥ nyikhaj ugrik el√Ķ. √Āll√≠tja, hogy csak n√°la lehet int√©zni a v√≠zumot, √©s k√∂zben nyomja a kezembe az √ľgyint√©z√©shez sz√ľks√©ges pap√≠rokat. A szemerk√©l√Ķ es√Ķben sajnos eltelik p√°r perc, mire meg√©rtetem vel√ľk, hogy ezzel a tr√ľkkel m√°shol kopogtassanak (NY-O-M: 53%). A robog√≥s az el√ļsz√≥ jutal√©kot l√°tva kelletlen√ľl visz tov√°bb a sz√°z m√©terrel od√©bb l√©v√Ķ kambodzsai kirendelts√©ghez. A dokument√°ci√≥ kit√∂lt√©se √©s huszon√∂t amerikai doll√°r leszurkol√°sa ut√°n (NY-O-M: 55%) beker√ľl az √ļtlevelembe egy eg√©szoldalas Kingdom of Cambodia matrica. Ir√°ny a hat√°r.

A nyavaj√°s persze nem visz el eg√©szen az ajt√≥ig, mondv√°n, hogy j√°rm√Ľvek csak eddig j√∂hetnek (NY-O-M: 56%). Es√Ķben √©s latyakban battyogok el a thai √ļtlev√©lkezel√©sig, a papucs minden l√©p√©sn√©l combig veri a sarat a l√°bamra (NY-O-M: 57%). Szerencs√©re az √ľgyint√©z√©s f√°jdalommentes, √≠gy egy √ļjabb s√°rtenger ut√°n m√°ris a kambodzsai hat√°r√°llom√°son tal√°lom magam. K√∂r√ľl√∂ttem szakadt ruh√°kat visel√Ķ emberek t√∂mege √°ramlik, sokuk talig√°n vagy egy√©b j√°rg√°nyon tol ezt-azt. A hat√°r√Ķr szokatlanul sokat totoj√°zik az √ļtlevelemmel (NY-O-M: 58%), de v√©g√ľl csak kapok a v√≠zumra egy USED felirat√ļ pecs√©tet.

Az √©p√ľlet kij√°rat√°n√°l egy soha nem l√°tott m√©ret√Ľ gengszterhorda heny√©l, egyed√ľli feh√©r turistak√©nt hirtelen minden tekintet r√°m szegez√Ķdik. Tudakoz√≥dni kezdek Siem Reap fel√© tart√≥ buszok ir√°nt, de mindt√Ķl ugyanazt a mes√©t hallom: ma (d√©lut√°n √∂tkor) m√°r nincs busz, legk√∂zelebb holnap lesz (NY-O-M: 60%), viszont meglep√Ķ m√≥don mindegyik el tud vinni Siem Reap-be, nyilv√°n sokszoros √°ron. A nem l√©tez√Ķ busz mes√©j√©t nem akarom bevenni, √≠gy v√©gigk√©rdezem a k√∂r√©m sokasod√≥ banda minden egyes tagj√°t. Az angolul gagyog√≥k egym√°s el√Ķtt √°ztatj√°k a konkurenci√°t: k√ľl√∂nf√©le horrort√∂rt√©neteket hallok f√©l√ļtn√°l kirakott turist√°kr√≥l √©s egy√©b aljass√°gokr√≥l, ne menjek ezzel, mert becsap, ne menjek azzal, mert √°tv√°g, menjek ink√°bb vel√ľk, akkor minden ok√© lesz. Vagy h√ļsz percen kereszt√ľl hallgatom tan√°cstalanul a marketingdum√°kat a szemerk√©l√Ķ es√Ķben, egyed√ľl vagyok, m√°s turista k√∂zel s t√°vol nincs (NY-O-M: 65%). Megk√©rdezem a rend√Ķrt, de nem ad √©rdemi inf√≥t, a hat√°r√Ķr pedig szemmel l√°that√≥an nyakig benne van leh√ļz√≥s panam√°ban (NY-O-M: 67%). Nincs m√°s es√©lyem; ebben a hat√°rmenti nyomorv√°rosban megaludni nem akarok, √≠gy elkezdek taxira alkudni.

A cs√Ķcsel√©k rosszabbn√°l-rosszabbakat kiab√°l egym√°sra, pr√≥b√°lom megneszelni, hogy kinek lehet elhinni b√°rmit is, de rem√©nytelen. T√≠z percnyi vitatkoz√°s ut√°n feladom. Kiv√°lasztom azt a k√©t gengsztert, amelyik arc√°r√≥l √∂t √©vn√©l t√∂bb b√∂rt√∂nt nem n√©zek ki, √©s vel√ľk indulok el a taxihoz ― az ugyanis nem helyben van, hanem p√°r utc√°nyival od√©bb. A taktik√°juk persze vil√°gos: elszepar√°lni a cs√ľrh√©t√Ķl, hogy azt√°n nyugodtan tukm√°lhassanak r√°m egy magasabb fuvard√≠jat (NY-O-M: 70%). Megbesz√©lj√ľk, hogy a saj√°t k√∂lts√©g√ľkre m√©g a helyi busz√°llom√°st is megmutatj√°k, bizony√≠tv√°n az elhangzottakat.

Miut√°n a busz√°llom√°sk√©nt √ľzemel√Ķ apr√≥cska placcon kider√ľl, hogy igazat besz√©ltek (NY-O-M: 68%), megkezd√Ķdik egy h√ļsz percen √°t tart√≥ massz√≠roz√°s, amiben egym√°s t√ľrelm√©t alaposan pr√≥b√°ra t√©ve pr√≥b√°ljuk tet√Ķ al√° hozni az √ľzletet. A k√©t gengszter azzal h√ļzza az id√Ķt, hogy azt hazudja, egy m√°sik utasra kell v√°rnunk, √≠gy a nyomortelep k√∂zep√©n √°llva √ļjabb h√ļsz percig nem t√∂rt√©nik semmi, csup√°n a fuvard√≠jr√≥l vitatkozunk (NY-O-M: 72%). Egyre √©hesebb kezdek lenni, de egy r√ļd csokis kekszen k√≠v√ľl itt m√°sra nincs b√°tors√°gom benevezni (NY-O-M: 75%).

Isten hozta Kambodzsában! - nézze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

El√°ll az es√Ķ, viszont kezd s√∂t√©tedni, mire megk√∂ttetik a bolt. A taxi hamarosan el√Ķker√ľl, a fantomutasr√≥l pedig kider√ľl, hogy ez√ļttal nem tart vel√ľnk. Milyen meglep√Ķ. N√©gyesben indulunk el, jobb h√°tul √©n √ľl√∂k, el√Ķttem a sof√Ķr, mellett√ľnk pedig a k√©t gengszter. A v√°ros sz√©l√©n√©l azonban nem jutunk tov√°bb, bepr√≥b√°lkoznak ugyanis egy v√©gtelen√ľl alattomos, ugyanakkor bugyuta tr√ľkkel: a gengszter fel√≠rja egy pap√≠rra az el√Ķre kialkudott, de ut√≥lag fizetend√Ķ viteld√≠jat (ami legyen mondjuk X), majd megmutatja nekem is √©s az angolul nem besz√©l√Ķ sof√Ķrnek is, meger√Ķs√≠tend√Ķ az elhangzottakat. J√∂n viszont a meglepet√©s, amkor kir√°ntom a kez√©b√Ķl a cetlit: az X el√© ugyanis ember√ľnk odakanyarintott m√©g egy egyest, amit pr√≥b√°lt a h√ľvelykujj√°val okosan letakarni! Hirtelen nagyon m√©rges leszek (NY-O-M: 85%). V√©giggondolva, a tr√ľkk pofonegyszer√Ľ: a v√©g√°llom√°son meglep√Ķd√Ķ utas hi√°ba tiltakozik, igaz√°t h√°rom helyi is c√°folni tudja, az idegileg fel√Ķr√∂lt turista a felbukkan√≥ (be√©p√≠tett?) rend√Ķr el√Ķtt pedig nyilv√°n kifizeti a magasabb √∂sszeget is, csak hagyj√°k m√°r l√≥gva.

F√©l √≥r√°n √°t vitatkozunk az √ļt sz√©l√©n a kocsiban. √ēk pr√≥b√°lj√°k √ļjrat√°rgyalni az √°rat, √©n k√∂t√∂m az ebet a kar√≥hoz. Nem vagyok hajland√≥ sem kisz√°llni a kocsib√≥l, sem belemenni a tr√ľkk√∂sen berajzolt fuvard√≠jba (tal√°n m√©g buk√≥ is nekik √≠gy a m√≥ka). Meglep√Ķ m√≥don √Ķk unj√°k el el√Ķbb; kisz√°llnak, mi pedig elrobogunk a naplement√©be, X-√©rt (NY-O-M: 88%).

A kambodzsai szakasszal szerencs√©m van, p√°r √©vvel ezel√Ķtt itt m√©g f√∂ld√ļt kanyargott, bombat√∂lcs√©rnyi lyukakkal, m√°ra viszont lebetonozt√°k a teljes t√°vot. Mik√∂zben r√°nkesteledik, √©n el-elb√≥biskolok a h√°ts√≥ √ľl√©sen. T√ļl sok meglepet√©s erre a napra m√°r nem hi√°nyzik, k√©t v√°rosban f√©l-f√©l√≥r√°ra az√©rt m√©giscsak meg√°llunk utasszerz√©si c√©llal (NY-O-M: 95%).

Este kilenc ut√°n √©rkez√ľnk meg Siem Reap sz√©l√©re, ahol egy hotelben √°tv√°ltom megmaradt thai b√°t k√©szletemet amerikai doll√°rra (Kambodzs√°ban ugyanis szinte minden√ľtt lehet a z√∂ldhas√ļval fizetni), lerendezem a taxist, egy motoros triciklivel pedig bez√∂ty√∂g√∂k a v√°rosk√∂zpontba. Fuvarosom rendes, sz√°ll√°st is ker√≠t ― els√Ķre ugyan ar√°nytalanul dr√°g√°t (NY-O-M: 97%), m√°sodj√°ra viszont eg√©sz t√Ľrhet√Ķt.

Cuccaimat h√°trahagyva egy vacsora erej√©ig m√©g bemer√©szkedek a v√°rosba, ahol a turist√°kt√≥l hemzseg√Ķ "bar street" egyik √©tterm√©ben paradicsomos spagettit rendelek. Az √©tel √©s a kiszolg√°l√°s remek, a sz√°mla ehhez m√©rten borsos is (hopp, a lankad√≥ koncentr√°ci√≥ miatt erre m√°r nem figyeltem oda). B√°r az √©tterem ingyen WiFi-t k√≠n√°l, a bitek √©pphogy csorognak a g√©pbe, enn√©l tal√°n m√©g a sz√°z√∂tven forintos modemes Mat√°vnet is gyorsabb volt anno. A kapcsolat azon t√ļl, hogy lass√ļ, m√©g kisz√°m√≠thatatlanul szakadozik is, √≠gy nemhogy blogfriss√≠t√©sre, de egy szimpla lev√©lolvas√°sra sem futja. K√©sz, megadom magam, m√°ra ennyi el√©g volt (NY-O-M: 100%).

Elalv√°s el√Ķtt az √°gyban fekve fejben m√©g v√©gigp√∂rgetem, hogy vajon volt-e m√°r olyan orsz√°ghoz szerencs√©m az eddigiek sor√°n, amely ennyire sz√©pen bemutatkozott volna, mint Kambodzsa. De nem, azt hiszem sehol sem volt annyira rossz a meg√©rkez√©s, mint ebben az orsz√°gban.HozzŠszůlŠsok
Tudósgyerök mondta [2009.08.30. 13 óra 28 perckor]:

Nepáli internetszolgáltatást, bírod?
Roland mondta [2009.08.31. 14 óra 52 perckor]:

Ritkuló halántékkal és buddhista nyugalommal igen.
Gyurma mondta [2009.09.08. 20 óra 24 perckor]:

Hali! Nem tudom, Te merre j√°rt√°l Siem Reapben, de √ļgy √©rzem s√ļlyosan √°tvertek! Mi tegnap j√∂tt√ľnk el Kambodzs√°b√≥l, √©s baromi j√≥l √©rezt√ľk magunkat! Bangkokb√≥l, az Ekkamai busz√°llom√°sr√≥l ment√ľnk Aranyaprathetbe 196 baht/f√Ķ √°ron. Onnan egy tuktuk 60 baht√©rt vitt el a hat√°rig. A 60 az 80-r√≥l indult, √©s m√©g ment volna lejjebb, ha nem akartam volna sietni. Persze a szak√°llas tr√ľkkel megpr√≥b√°lkoztak: v√≠zum 1.000 baht.

V√≠zumot nem a Thai oldalon kellett volna venned, szerintem megmalmoztak, mert az √°ra 20 USD + 100 Baht kezel√©si k√∂lts√©g, ami 0 baht-ra reduk√°lhat√≥. A taxi nek√ľnk 60 USD-r√≥l indult, √©s 30 lett a v√©ge.
Siem Reapben egy nagyon j√≥ sz√°ll√°st tal√°ltunk, kett√Ķnknek 9 USD/nap √°ron. Gyors wifi kapcsolattal, tiszta szob√°val, √©s nagyon j√≥ kaj√°val. A kaja √°ra nem volt benne a szoba√°rban, csak a reggeli. √Ėsszesen a 2 √©jszakai sz√°ll√°ssal, √©s vacsor√°kkal, italokkal egy√ľtt 35 USD-ot fizett√ľnk.
Sajnálom, hogy rossz élményekkel jöttél el onnan, én nagyon megszerettem azt a helyet.

Viszont lenne egy k√©rd√©sem: Nem tudod hogy a mal√°j-thai hat√°ron lehet-e felvenni thai v√≠zumot? √Ātmenn√©k Penangba, de m√°r elhaszn√°ltam az √∂sszes bel√©p√©semet a thaiokn√°l!
Bandi mondta [2009.09.08. 20 óra 59 perckor]:

Szia Gyurma, mi okt√≥ber v√©g√©n megy√ľnk Kambodzs√°ba is. Tudn√°l egy kicsit r√©szletesebb infot k√ľldeni √°rakr√≥l, helyekr√Ķl, utakr√≥l? K√∂szi el√Ķre is! E-mail: bandris11@freemail.hu
Roland mondta [2009.09.09. 20 óra 07 perckor]:

Gyurma, a t√©nyszer√Ľs√©g kedv√©√©rt el√Ķkerestem a k√∂lts√©geimr√Ķl vezetett Excel f√°jlt, amib√Ķl kider√ľl, hogy:

1) a Bangkok - Aranya Prathet busz√ļt√©rt 200 b√°tot fizettem (lehet, hogy 196 volt az, csak kerek√≠tettem);
2) az Aranya Prathet busz√°llom√°s - thai hat√°r viszonylat mototaxival 40 b√°tba ker√ľlt (ergo nagyj√°b√≥l ugyanannyi volt az is, mint nektek);
3) a kambodzsai turistav√≠zumot b√°tban fizettem √©s 25 doll√°rt √≠rtam fel a t√°bl√°zatba (itt gondolom az √°rfolyam miatt t√©r√ľnk el, kezel√©si k√∂lts√©get nekem nem sz√°m√≠tottak fel);
4) a kambodzsai hat√°r - Siem Reap taxi√ļt√©rt 500 b√°tot adtam, ami legyen mondjuk 15 doll√°r (ez j√≥ √°r, k√ľl√∂n√∂sen annak f√©ny√©ben, hogy - amint azt √≠rtam is - aljas m√≥don az 500 el√© oda akartak m√©g kanyarintani egy egyest);
5) a Siem Reap-i sz√°ll√°som 4 doll√°rba ker√ľlt √©jszak√°nk√©nt, WiFi √©s reggeli n√©lk√ľl (de mint az k√∂ztudott, p√°rban utazva ugyanannyi√©rt nagys√°grendileg jobb csomagot kap az ember).

L√°thatod h√°t, hogy k√∂z√∂s nevez√Ķre hozva a k√∂lts√©geket szinte minden t√©tel√©rt ugyanannyit fizett√ľnk (ha van egy haszn√°lhat√≥ √ļtik√∂nyve az embernek, ezt nagyon nem is lehet m√°shogy csin√°lni). Mivel az √°ltalad eml√≠tett "s√ļlyos √°tver√©s" csak anyagiakra n√©zve √©rtelmezhet√Ķ, a fentiek alapj√°n azt mondom, t√©vedsz. A bejegyz√©s meg egy√©bk√©nt sem a fill√©res k√ľl√∂nbs√©gekr√Ķl, hanem az utaz√°ssal j√°r√≥ sok ny√Ľgr√Ķl sz√≥lt.

√ćrtad m√©g, hogy Kambodzs√°ban baromi j√≥l √©rezt√©tek magatokat. √Čn is √≠gy voltam ezzel, amikor elhagytam az orsz√°got, rem√©lem ez a k√∂vetkez√Ķ posztb√≥l az√©rt valamennyire √°tj√∂tt: http://href.hu/x/a0ta

V√©g√ľl, b√°r a k√©rd√©sed nem el√©gg√© pontos, megpr√≥b√°lok r√° v√°laszolni: √©n 2009. m√°jus 20-√°n a mal√°j-thai hat√°ron egy k√©theti ott-tart√≥zkod√°sra jogos√≠t√≥, Visa On Arrival (VOA) t√≠pus√ļ thai v√≠zumot vettem fel, ami√©rt szerencs√©s m√≥don m√©g fizetni sem kellett (az okokat l√°sd itt: http://href.hu/x/a0td ). Mind√∂ssze azt kellett bemutatnom, hogy van n√°lam 10.000 b√°t √©rt√©k√Ľ √∂sszeg k√©szp√©nzben. Hogy te milyen t√≠pus√ļ v√≠zumot szeretn√©l, √©s mik az arra vonatkoz√≥, jelenleg √©rv√©nyben l√©v√Ķ szab√°lyoz√°sok a mal√°j-thai hat√°ron, azt sajnos nem tudom, de az internet valamelyik szeglet√©ben biztosan megtal√°lod a v√°laszt. J√≥ utat √©s sok sikert!
Gyurma mondta [2009.09.09. 20 óra 30 perckor]:

Kedves Roland! F√©lre ne √©rts, eszemben nem volt b√°ntani T√©ged, csak a bejegyz√©sedb√≥l √ļgy √©rztem, hogy annyira nem √©rzted j√≥l magad, √©s valami√©rt nekem az j√∂tt le, hogy az esetleges anyagi √°tver√©sek miatt. Ha ez nem √≠gy volt, annak nagyon √∂r√ľl√∂k. Az √°ltalad le√≠rt kiad√°sok pedig kimondottan j√≥nak mondhat√≥k, gratul√°lok hozz√°juk! A v√≠zum inform√°ci√≥t nagyon k√∂sz√∂n√∂m, √©s tov√°bbi j√≥ utat k√≠v√°nok!

Ha haza√©rt√©l, √∂r√∂mmel h√≠vn√°lak meg egy italra/k√°v√©ra/eb√©dre, mert √©rdekeln√©nek az √ļtibesz√°mol√≥id! J√≥ utat, vigy√°zz Magadra!
Roland mondta [2009.09.09. 20 óra 49 perckor]:

Dehogy b√°ntott√°l meg, ilyenr√Ķl sz√≥ sincs. Viszont t√©ny, a Bangkok - Siem Reap szakaszn√°l sokkal felemel√Ķbbek is voltak m√°r az utaz√°s sor√°n.

Sör/kávé/zsírosdeszka meg simán lehet, ráadásul nem is olyan sokára, mert már csak egy Delhi-Dubaj-Doha-Isztambul-Szófia kanyarkombináció van hátra, aztán jöhet a célegyenes.
Gyurma mondta [2009.09.12. 22 óra 07 perckor]:

Roland! Ok, akkor k√ľldj r√°m egy mail-t, ha m√°r otthon vagy √©s megejtj√ľk a megismerked√©s√ľnket :) Addig is j√≥ utat!

Bandi! Mailben k√ľldtem inf√≥kat!
Bandi mondta [2009.09.25. 10 óra 58 perckor]:

Gyurma, a voucher-es mail-edet tov√°bbadtam valakinek, ha minden igaz, m√°r meg is keresett! √Čs k√∂szi a tippeket! Bandi
András mondta [2009.12.19. 13 óra 00 perckor]:

Sziasztok! Mi febru√°rban indulunk Thaif√∂ldre, azt√°n Bangkok - Siem Reap k√©t √©jszaka. 11-en lesz√ľnk, szerintetek a busz-tuk-tuk-taxi megold√°s lenne a legjobb, vagy ink√°bb a vonatot v√°lasszuk? A v√≠zumot itthon int√©zz√ľk mindk√©t orsz√°gba. K√∂sz√∂net a tippek√©rt! Andr√°s
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt mŠsodik napja?