Roland írta,
1 óra 20 perckor,
Kambodzsa témakörben.
A nagyszer√Ľ Angkor √©s a dics√Ķ khmer m√ļlt ut√°n besz√©lj√ľnk egy kicsit Kambodzsa nyomor√ļs√°gos jelen√©r√Ķl is. A legjobb lesz, ha kezd√©sk√©nt gyorsan √°tfutjuk, mi is t√∂rt√©nt ebben a szerencs√©tlen orsz√°gban az ut√≥bbi n√©h√°ny √©vsz√°zad alatt.

Angkor 1432-es eleste ut√°n a helyzet nem alakult t√ļl r√≥zs√°san a khmer n√©p sz√°m√°ra, n√©gysz√°z √©ven √°t ugyanis Kambodzsa ter√ľleteinek nagy r√©sz√©n vagy szi√°mi, vagy vietnami kir√°lyok uralkodtak. A khmerek √°ltal ind√≠tott f√ľggetlened√©si t√∂rekv√©sek √©s harcok kev√©s eredm√©nyt hoztak, √≠gy Kambodzsa ter√ľletei felett az elnyom√≥ szomsz√©dok eg√©szen a XIX. sz√°zad k√∂zep√©ig marakodhattak. A ter√ľletfoglal√≥sdinak a francia gyarmatos√≠t√°s vetett v√©get azzal, hogy Kambodzsa Francia-Indok√≠na r√©sz√©v√© v√°lt. A csigazab√°l√≥k befoly√°sa a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ v√©g√©ig kitartott, Kambodzsa hivatalos f√ľggetlened√©s√©re pedig eg√©szen 1946-ig v√°rni kellett.

Szeg√©ny khmereknek egy √°llamcs√≠ny kapcs√°n m√©g a vietnami h√°bor√ļ bomb√°ib√≥l is kijutott, r√°ad√°sul nem volt el√©g, hogy √©vsz√°zadokon kereszt√ľl folyamatosan dar√°lt√°k √Ķket jobbr√≥l-balr√≥l, 1975-ben megkapt√°k a nyakukba az emberis√©g t√∂rt√©nelm√©nek egyik leggyal√°zatosabb kommunista rezsimj√©t is. A V√∂r√∂s Khmerek n√©gy√©ves uralma Kambodzsa m√ļltj√°nak legs√∂t√©tett id√Ķszaka volt, a nyolcmilli√≥s lakoss√°g egyharmada hal√°lt√°borokban veszett oda (erre n√©h√°ny bekezd√©ssel k√©s√Ķbb m√©g visszat√©r√ľnk). 1979-ben a vietnami hadsereg a V√∂r√∂s Khmerek csapatait el√Ľzte ugyan a f√Ķv√°rosb√≥l, de a harcok a hegyek k√∂z√∂tt, vid√©ken m√©g √©vekig elh√ļz√≥dtak. A h√°bor√ļs √°llapotok Kambodzs√°ban a nyolcvanas √©vek v√©g√©n a V√∂r√∂s Khmerek megfogyatkoz√°s√°val √©s a vietnami csapatok kivonul√°s√°val √©rtek v√©get ― a borzalmakra azonban a milli√≥nyi h√°trahagyott tapos√≥akna a mai napig eml√©keztet.

A hossz√ļ √©vekig tart√≥ v√©rengz√©sek ut√°n az √©let csak nagyon lassan t√©rt vissza az orsz√°gba, √≠gy nem csoda, hogy Kambodzsa m√°ra a r√©gi√≥ m√°s nemzeteihez k√©pest tetemes lemarad√°st szedett √∂ssze. Az ezredfordul√≥ √≥ta sz√©pen teljes√≠t√Ķ gazdas√°g ellen√©re itt bizony m√©g ma is szemmel l√°that√≥ a nyomor ― no nem annyira, mint mondjuk egyes afrikai orsz√°gokban, de annyira az√©rt √©pp el√©gg√©, hogy ki√©rdemelje a "D√©lkelet-√Āzsia Bol√≠vi√°ja" c√≠met (Kambodzsa egy√©bk√©nt hivatalosan is a vil√°g egyik legelmaradottabb orsz√°g√°nak sz√°m√≠t.

Ebb√Ķl a nyomorb√≥l Siem Reap, az Angkorba √©rkez√Ķ turist√°k kiszolg√°l√°s√°ra szakosodott kisv√°ros nem felt√©tlen√ľl √©reztet sokat. A k√ľlf√∂ldiek √°ltal elk√∂ltend√Ķ tem√©rdek p√©nzre itt sz√°mos vend√©gh√°z, sz√°lloda, √©tterem √©s b√°r p√°ly√°zik, amik k√∂z√∂tt eg√©sz pof√°sakat is tal√°lni, hotelekb√Ķl van p√©ld√°ul egy halom luxuskateg√≥ri√°s is ― kell√Ķ p√©nzmag birtok√°ban teh√°t ak√°r √ļgy is elj√∂het√ľnk a v√°rosb√≥l, hogy nem szembes√ľl√ľnk Kambodzsa szerencs√©tlens√©g√©nek egyetlen jel√©vel sem.

Siem Reap, Kambodzsa - nézze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

A sz√Ľkebb k√∂lts√©gvet√©s miatt nekem viszont minden alkalommal √°t kellett v√°gnom magam a nyomor√©kok, koldusok, kurv√°k √©s fuvarra v√°r√≥ riks√°sok tarh√°l√≥ t√∂meg√©n, ha a turist√°knak felh√ļzott √©ttermekhez akartam eljutni valami harapnival√≥ rem√©ny√©ben. Olcs√≥ sz√°ll√°somon hely hi√°ny√°ban a gyerekeknek az udvari bili√°rdasztalon volt meg√°gyazva, a term√©szetesen csak hidegv√≠zzel m√Ľk√∂d√Ķ tusol√≥ √°lland√≥an tele volt sz√ļnyogokkal, a saras √©s kivil√°g√≠tatlan utc√°n √©jjelente h√°l√≥f√ľlk√©kk√© avanzs√°lt riks√°k √°llt√°k el az utat (mindb√Ķl kil√≥gott legal√°bb egy-k√©t meztelen sof√Ķrv√©gtag), az √©l√Ķ (√©rtsd: 2 kB/sec-n√©l gyorsabb) kapcsolatot √≠g√©r√Ķ netk√°v√©z√≥k pedig a k√∂rny√©k legnagyobb √°tver√©s√©nek bizonyultak. Ut√≥bbi persze nem nagy trag√©dia, ink√°bb olyan apr√≥ bossz√ļs√°g, ami hossz√ļ t√°von m√©rgezi az elm√©t.

Angkor bej√°r√°sa ut√°n nem is id√Ķztem sok√°ig a v√°rosban, egy szokatlan neppern√©l v√°ltottam n√©mi doll√°rt (ismeretes, hogy b√°r Kambodzsa hivatalos p√©nzneme a riel, szinte minden v√°s√°rl√°s megoldhat√≥ amerikai doll√°rral is), majd busszal √ļtnak eredtem a f√Ķv√°ros, Phnompen ir√°ny√°ba. A kambodzsai nyomor a vid√©ki utak ment√©n m√©g ink√°bb szembe√∂tl√Ķ volt, √©s ezal√≥l a menetid√Ķ fel√©n√©l megl√°togatott pihen√Ķhely sem volt kiv√©tel. A f√©kez√Ķ busz ajtaj√°hoz r√∂gt√∂n odavonszolta mag√°t egy bok√°n√°l (v√©lhet√Ķen akna √°ltal) csonkolt l√°bakkal b√≠r√≥ k√©reget√Ķ, akit√Ķl szinte lesz√°llni is alig lehetett. Aki az agressz√≠v tarh√°l√≥n t√ļljutott, ihatott valamit az √©tteremnek mondott csarnok asztalain√°l, kaj√°t ugyanis nem lehetett kapni. Nem hogy meleg vacsor√°t, de m√©g egy nyomorult kekszet sem.

Balra az ország egyik legforgalmasabb autópályája látható.
Az étterem és az illemhelyként funkcionáló hátsó udvar.
Ezek k√∂z√ľl lehetett v√°lasztani.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Miel√Ķtt meg√©rkeztem volna a k√©tmilli√≥s Phnompen busz√°llom√°s√°ra, Kambodzsa bemutatkoz√°sa m√©g √©l√©nken √©lt a fejemben, √≠gy felk√©sz√ľltem a legrosszabbakra. F√©lelmem szerencs√©re teljesen alaptalannak bizonyult, a ny√ľzsg√Ķ v√°rosban a harami√°k semmivel sem voltak v√©rszomjasabbak, mint D√©lkelet-√Āzsi√°ban b√°rhol m√°sutt. Harmadj√°ra elfogadhat√≥ sz√°ll√°st is siker√ľlt ker√≠teni, s√Ķt, lefekv√©s el√Ķtt m√©g egy megb√≠zhat√≥nak t√Ľn√Ķ vacsor√°ra is futotta, √ļgyhogy a f√Ķv√°rossal azon az est√©n nagyon meg voltam el√©gedve.

Az elk√∂vetkez√Ķ p√°r napban azt√°n gyakorlatilag semmi l√©nyegeset nem csin√°ltam. Mint legut√≥bb Dzsakart√°ban, ez√ļttal is pihen√©sre volt sz√ľks√©gem, amit legink√°bb olvas√°ssal, √≠r√°ssal, meg azoknak a dolgoknak a rendszerez√©s√©vel t√∂lt√∂ttem, amikre utaz√°s k√∂zben m√°r nem maradt id√Ķm. Mindehhez tal√°ltam egy t√∂k√©letesen nyugodt k√°v√©z√≥t a F√ľggetlens√©gi eml√©km√Ľ k√∂rny√©k√©n, ahol elfogadhat√≥ min√Ķs√©gben k√©sz√≠tett√©k a jegesk√°v√©t, a kambodzsai h√Ķs√©get l√©gkond√≠cion√°l√≥ semleges√≠tette, hosszabb-r√∂videbb ideig pedig m√©g az internetet is m√Ľk√∂d√©sre lehetett b√≠rni.

Phnompen utc√°inak felfedez√©s√©re √°ltal√°ban az √°tk√°v√©zott d√©lut√°nok v√©g√©n, a meleg csillapodt√°val indultam. A robog√≥kt√≥l hangos f√Ķv√°rosban napi n√©gy doll√°r√©rt tudtam b√©relni egy mobilit√°st √©s √°lland√≥ vigyort biztos√≠t√≥, f√ľrge k√©tkerek√Ľt, amivel a v√°rosn√©z√©s m√©g √©desebb√© v√°lt. Phnompen n√©gyzetr√°csos elrendez√©s√Ľ utc√°in a t√°j√©koz√≥d√°ssal nem nagyon kellett t√∂r√Ķdn√∂m, √≠gy teljes figyelmet szentelhettem a motoroz√°s √∂r√∂m√©nek √©s az utc√°kon felbukkan√≥ ezernyi l√°tnival√≥nak. Sokszor szimpl√°n csak meg√°lltam egy-egy sarkon √©s azt b√°multam, hogy a mindent √°that√≥ nyomor ellen√©re mennyire √©l √©s p√∂r√∂g ez az eg√©sz kambodzsai k√≥cer√°j.

Egy phnompeni pékség praktikái.
√Ėten egy motoron.
Phnompen a mindent el√∂nt√Ķ szem√©t miatt felett√©bb b√Ľz√∂s.

M√©g a jobb k√∂rny√©keken is az utca sz√©l√©n, kuk√°k n√©lk√ľl gy√Ľjtik a szemetet.
J√©g√°rus a f√Ķv√°rosi forgatagban.
Vid√©kr√Ķl z√∂lds√©geket hoz√≥ kof√°k a piac k√∂zel√©ben.

Egy ilyen keresztez√Ķd√©s igaz√°b√≥l mozg√≥k√©pen √©rdekes.
A nappali h√Ķs√©g feh√©r ember sz√°m√°ra gyakorlatilag elviselhetetlen.
Kambodzsa robogópiaca a világválság ellenére is virágzik.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Egy id√Ķ ut√°n - dzsakartai mint√°ra - a nappalok Phnompenben is helyet cser√©ltek az √©jszak√°kkal, aminek egyenes√°gi k√∂vetkezm√©nye az volt, hogy az √©brenl√©t √≥r√°it legink√°bb a f√Ķv√°ros k√ľl√∂nb√∂z√Ķ sz√≥rakoz√≥negyedeiben t√∂lt√∂ttem el. Ezekn√©l az √©jszak√°kn√°l jobb korrajzot keresve sem tal√°lhattam volna, a diszk√≥k √©s strip-b√°rok k√∂rny√©k√©n ugyanis a kambodzsai t√°rsadalom szinte minden r√©tege felvonult: voltak ott kiz√°r√≥lag aranysz√≠n√Ľ Lexus RX300-akban par√°d√©z√≥ k√≠nai v√°llalkoz√≥k, a test√ľket tizen√∂t doll√°r√©rt (vagy ha √ļgy tetszik, a m√°snapi meg√©lhet√©s√©rt) elad√≥ tizen√©ves l√°nyk√°k, olcs√≥ s√∂rt √©s gyors szerelmet keres√Ķ NGO-alkalmazottak, f√Ķtt r√°kot √°rul√≥ √∂regasszonyok, fuvarra vad√°sz√≥ motoros taxisof√Ķr√∂k, nyugatr√≥l ideszakadt j√∂vend√Ķmond√≥k √©s m√©g sz√°mtalan egy√©b, k√ľl√∂n√∂sebbn√©l-k√ľl√∂n√∂sebb szerzet √©s figura. Az √©jszakai utc√°kon zajl√≥ folyamatokat annyira sz√≥rakoztat√≥nak tal√°ltam, hogy n√©ha m√©g a diszk√≥ig sem jutottam el ― csak leparkoltam a robog√≥t a fuvarosok mell√©, √©s n√©ztem, hogy mi t√∂rt√©nik a s√∂t√©tben.

Az ilyen b√°m√©szkod√°sok sor√°n √°ltal√°ban √©rdekes ismerets√©gek k√∂ttettek. Egyszer p√©ld√°ul besz√©lget√©sbe elegyedtem egy v√©gtelen√ľl szimpatikus, angolul is besz√©l√Ķ harmincas mototaxissal. R√≥la kider√ľlt, hogy vid√©kr√Ķl j√∂tt fel a f√Ķv√°rosba a jobb meg√©lhet√©s rem√©ny√©ben, a feles√©g√©vel k√∂z√∂sen b√©rel egy b√°dogb√≥l t√°kolt, n√©h√°ny n√©gyzetm√©teres f√©mb√≥d√©t valahol Phnompen k√ľlter√ľlet√©n (amiben napk√∂zben elviselhetetlen a forr√≥s√°g), a taxiz√°sb√≥l √°ltal√°ban napi egy √©tkez√©sre futja, akkor is √°ltal√°ban csak rizsre (ha van egy kis plusz a kassz√°ban, befigyel n√©mi hal is), van n√©h√°ny doll√°rnyi, uzsorakamatra szerzett ad√≥ss√°ga, amit egyel√Ķre nem tudott visszafizetni, napi keresete egy szerencs√©sebb napon mind√∂ssze p√°r doll√°r, sat√∂bbi, sat√∂bbi. Az √ľzletmenetr√Ķl sz√≥l√≥ gondolatait elszorul√≥ torokkal hallgattam: neki csak robog√≥ra futja, ami a hatalmas t√ļlk√≠n√°lat miatt m√©g Kambodzsa leggazdagabbnak sz√°m√≠t√≥ v√°ros√°ban sem t√ļl j√∂vedelmez√Ķ biznisz, megtakar√≠t√°sok hi√°ny√°ban pedig a sokkal zs√≠rosabb tuk-tuk-√ľzletbe val√≥ beker√ľl√©sr√Ķl √Ķ maximum csak √°lmodhat. Pedig az anyagilag nagy el√Ķrel√©p√©s lenne √°m, a h√°romkerek√Ľvel ugyanis es√Ķben is lehet dolgozni, plusz mivel a tuk-tuk a robog√≥n√°l valamivel el√Ķkel√Ķbb k√∂zleked√©si eszk√∂znek sz√°m√≠t, magasabbak a tarif√°i is, a sz√°ll√≠that√≥ szem√©lyek sz√°m√°r√≥l m√°r nem is besz√©lve. A v√©ge ennek a kellemetlen besz√©lget√©snek azt√°n az lett, hogy t√°mogat√°sk√©nt azt a n√©h√°ny doll√°rt, ami a p√©nzt√°rc√°mban volt, nekiadtam a sr√°cnak, m√°snap este pedig vittem neki egy pizz√°t, plusz a b√©relt robog√≥val m√©g pr√≥b√°ltam kicsit lend√≠teni is a bolton.

Seg√≠ts√©gem nagyj√°b√≥l a fuvarosok k√∂z√∂tt b√∂ng√©sz√Ķ, diszk√≥b√≥l hazaindul√≥ helyiek levad√°sz√°s√°ban √°llt, akik gyakorlatilag hangosan felr√∂h√∂gtek, amikor meg√©rtett√©k, hogy feh√©rfej√Ľ turistak√©nt √©n k√≠n√°lok fuvart nekik. Amikor azonban r√∂viden v√°zoltuk el√Ķtt√ľk a frissen meg√°lmodott √ľzleti modell l√©nyeg√©t, miszerint az √°ltalam elvitt fuvarok bev√©tele egyfajta t√°mogat√°sk√©nt a kambodzsai sr√°choz ker√ľl, belementek a dologba. M√Ľk√∂d√∂tt az √∂tlet, a legink√°bb bek√≥l√°zott prostikb√≥l √°ll√≥ utask√∂z√∂ns√©gt√Ķl azon az est√©n egy mar√©knyi doll√°rt siker√ľlt bekassz√≠roznunk. Az egy dolog, hogy √©n ezzel a haz√°rdj√°t√©kkal Phnompen olyan v√°rosr√©szeibe is eljutottam, ahov√° magamt√≥l biztosan nem mentem volna (ekkor l√°ttam p√©ld√°ul el√Ķsz√∂r √©l√Ķben f√©mh√°l√≥ba tekert, robog√≥n sz√°ll√≠tott diszn√≥t), az igazi nyerem√©ny viszont a sr√°c arckiejez√©se volt, amikor megkapta a pizz√°t, vagy √©ppen √°tadtam neki az aznapi bev√©telt. Az a n√©h√°ny szeletnyi harapnival√≥ √©s az a p√°r rongyos doll√°r azon az est√©n egy igazi csod√°val √©rt fel.

A Phnompenben elt√∂lt√∂tt h√©t utol√≥ napjain felkerestem a francia gyarmatos√≠t√°s nyomait visel√Ķ f√Ķv√°ros √ļtik√∂nyvek √°ltal neves√≠tett l√°tv√°nyoss√°gait is. A kacif√°ntos √©p√ľletek √©s m√Ľeml√©kek sor√°t viszonylag k√∂nny√Ľ volt megem√©szteni.

A Kir√°lyi Palota √©s az Ez√ľst Pagoda Phnompen egyik f√Ķ attrakci√≥j√°nak sz√°m√≠t.
A f√Ķv√°ros nev√©nek eredete ehhez a dombhoz kapcsol√≥dik.
A Nemzeti M√ļzeum.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Nem √≠gy Phnompen k√©t m√°sik fontos nevezetess√©g√©t, a kor√°bban m√°r eml√≠tett V√∂r√∂s Khmerek r√©muralm√°hoz kapcsol√≥d√≥ Tuol Sleng m√ļzeumot √©s a Choeung Ek nevet visel√Ķ brut√°lis t√∂megs√≠rt.

A V√∂r√∂s Khmerek Pol Pot vezet√©s√©vel 1975-ben foglalt√°k el Kambodzsa f√Ķv√°ros√°t. N√©gy√©ves uralmuk alatt egy agr√°rparaszti kommunista orsz√°got akartak l√©trehozni, ez√©rt √ļgy gondolt√°k, hogy nincs sz√ľks√©g √©rtelmis√©giekre. Hal√°lt√°borokat hoztak l√©tre, ahov√° b√°rkit elhurcoltak, ha √©rtelmis√©gi, tan√°r, vall√°si vezet√Ķ, nem khmer nemzetis√©g√Ľ, szem√ľveges, nyugattal kapcsolatban √°ll√≥ vagy a "rendszerre vesz√©lyes" ember volt. A p√°rizsi Sorbonne egyetemen tanulm√°nyokat folytat√≥ Pol Pot rezsimje a legszolidabb becsl√©sek szerint t√∂bb mint egymilli√≥ ember hal√°l√°√©rt felel√Ķs, de van olyan v√©lem√©ny is, miszerint a V√∂r√∂s Khmerek az akkori nyolcmilli√≥s kambodzsai lakoss√°g k√∂zel egyharmad√°t irtott√°k ki. A vietnami hat√°r sorozatos megs√©rt√©se √©s a vietnami kisebbs√©g kiv√©gz√©se miatt Vietnam 1979-ben el√Ľzte a Pol Pot-rezsimet, amely a hegyekbe √©s √Ķserd√Ķkbe visszah√ļz√≥dva folytatott gerillaharcot eg√©szen 1996-ig. Pol Pot k√©t √©vvel k√©s√Ķbb halt meg, emberis√©g elleni b√Ľntettei√©rt soha nem vont√°k felel√Ķss√©gre. ― Forr√°s: Wikip√©dia

A Tuol Sleng m√ļzeum ma annak az S-21 jel√Ľ b√∂rt√∂nnek a hely√©n m√Ľk√∂dik, amelyben a V√∂r√∂s Khmerek emberek t√≠zezreit vert√©k √©s k√≠nozt√°k hal√°lra. Az egykoron iskolak√©nt funkcion√°l√≥ √©p√ľletkomplexumot a kommunist√°k r√°csokkal √©s sz√∂gesdr√≥tokkal ker√≠tett√©k k√∂rbe, az oszt√°lytermekben pedig cell√°kat √©s k√≠nz√≥kamr√°kat alak√≠tottak ki. A beb√∂rt√∂nz√∂tt √°rtatlan emberek rendk√≠v√ľli kegyetlenked√©sek k√∂zepette v√°rt√°k a hal√°lt, amely tizenk√©t kiv√©telt√Ķl eltekintve mindenki sz√°m√°ra el is j√∂tt, legink√°bb valamilyen gyomorforgat√≥ vallat√°s (fojtogat√°s, k√∂r√∂mlet√©pked√©s vagy k√ľl√∂nf√©le sz√ļr√≥-v√°g√≥ eszk√∂z√∂k) k√©p√©ben. A k√≠nz√°sok sor√°n persze a szerencs√©tlen rabok az √∂sszes koholt v√°dat magukra v√°llalt√°k f√°jdalmukban.

Mint minden t√∂meggyilkoss√°gnak eml√©ket √°ll√≠t√≥ m√ļzeumban, ebben is csak falt√≥l-falig b√≥kl√°szik az ember zavar√°ban, √©s gomb√≥ccal a tork√°ban n√©zi a hal√°lra k√≠nzott √°ldozatokr√≥l k√©sz√≠tett fot√≥kat, a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ vallat√°si m√≥dszereket bemutat√≥ rajzokat, a v√©rfoltos cell√°kat, a kegyetlenked√©sekr√Ķl sz√≥l√≥ le√≠r√°sokat, vagy √©ppen az olyan gyilkosok portr√©it, mint a b√∂rt√∂nvezet√Ķ Kang Kek Lew, aki nemr√©giben a vezet√©se alatt t√∂rt√©nt gyilkoss√°gok√©rt √©s k√≠nz√°sok√©rt az √≠t√©l√Ķt√°bla el√Ķtt (most figyeljenek) eln√©z√©st k√©rt.

A hírhedt S-21 börtönben egyszerre ezer-ezerötszáz embert tartottak fogva.
A m√ļzeum a kiv√©gzettekr√Ķl rengeteg fot√≥t mutat.
Az apr√≥ cell√°kban a rabok lel√°ncolva fek√ľdtek a padl√≥n.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Hogy a Phnompent eln√©ptelenedett szellemv√°ross√° t√©v√Ķ V√∂r√∂s Khmerek n√©pirt√°s√°nak lett egy m√°sodik sz√≠nhelye is, annak puszt√°n gyakorlati okai voltak. A kommunist√°k ugyanis kifogytak a helyb√Ķl az S-21 b√∂rt√∂nben (vagy ahogy √Ķk nevezt√©k, biztons√°gi k√∂zpontban), √©s amikor t√∂bb t√∂megs√≠rnak ott m√°r nem volt hely, nyitottak egy m√°sikat a v√°rost√≥l tizenh√©t kilom√©terre ― ez lett a Choeung Ek, ahol a rezsim emberek tov√°bbi ezreit k√ľldte a hal√°lba. Az egykori "Gyilkos Mez√Ķk" hely√©n ma m√Ľk√∂dik ugyan egy "m√ļzeum", de t√∂megs√≠rokon l√©pdelve valahogy nem n√©zel√Ķdik olyan nyugodtan az ember, k√ľl√∂n√∂sen akkor nem, ha a kiv√©gzett emberek csontjai m√©g ki√°llnak a f√∂ldb√Ķl. A Choeung Ek a s√≠rokb√≥l el√Ķker√ľlt kopony√°k ezrein √©s a gyilkoss√°gok mik√©ntjeir√Ķl sz√≥l√≥ t√°bl√°kon k√≠v√ľl nem sok l√°tnival√≥val szolg√°l, ink√°bb a hely atmoszf√©r√°ja az, ami m√©ly nyomot tud hagyni a l√°togat√≥ban.

Megem√©sztve a l√°tottakat, utols√≥ phnompeni est√©men √∂r√∂mmel nyugt√°ztam, hogy nagyon is j√≥l osztottam el a Kambodzs√°ra sz√°nt p√°r napot az orsz√°g t√°jegys√©gei √©s engem √©rdekl√Ķ l√°tnival√≥i k√∂z√∂tt. K√∂zel kilenc h√≥nappal az indul√°s ut√°n m√°r nem lett volna sok t√ľrelmem a vid√©k nyomor√°hoz, a sok helyen m√©g mindig szeg√©nyes, ugyanakkor szemmel l√°that√≥an napr√≥l-napra fejl√Ķd√Ķ f√Ķv√°rosban viszont remek√ľl √©reztem magam. M√©gis ideje volt tov√°bbindulni ― a hat√°r t√ļloldal√°n v√°rt r√°m D√©lkelet-√Āzsia egyik legjobb orsz√°ga, Vietnam.HozzŠszůlŠsok
Nagy Edit mondta [2009.09.21. 7 óra 17 perckor]:

Kedves Roland, holnap, szeptember 22-en utazom Siem Reap-be. Kerestem valami hasznalhatot, mert nem volt eleg idom felkeszulni, es oriasi elvezettel olvasom az utibeszamolodat. Hasznosak az informacioid es szellemes a szoveg. Hatalmasakat "kacaraszok" rajtuk. Tovabbi jo utat, Edit
Nagy Edit mondta [2009.09.21. 7 óra 30 perckor]:

Na jo, az utolsot visszavontam, ahogy az olvasnivalo vegere ertem. Bocs.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt hatodik napja?