Roland írta,
21 óra 56 perckor,
Mexikó témakörben.
Ha már szót ejtettünk a metróról, mondjuk el azt is, hogy a szerelvények itt Párizshoz hasonlóan gumikerekeken gördülnek. A földalatti közlekedés egyébként meglepõen jól mûködik, gyors, pontos, és mintegy 40 forintnyi pesoért addig utazunk, ameddig csak akarunk. A felszínen a közlekedést leginkább kisbuszokkal oldják meg a helyiek. A nyitott ajtókkal közlekedõ járgányokat gyakorlatilag bárhol le lehet inteni, a megállók táblái inkább csak irányadók. A ronggyá pimpelt verdák többsége külsõleg igen rossz állapotban van, gazdáik általában herélt és krómozott kipufogókkal, dallamkürtökkel és különféle optikai tuningokkal igyekeznek kitûnni a rengetegbõl (fogalmam sincs a tulajdonjogokról, meg a rendszer mûködésérõl, de hihetetlen, hogy milyen állapotú buszokat engednek itt közlekedni).

Mexikóvárosi busz
Mexikóvárosi busz
Mexikóvárosi busz
Forrás: Szabadlábon

Ebben a kellemesen laza szabályozási környezetben egyébként a sisak nélküli, vagy baseball sapkás motorozás ugyanúgy nem von maga után rendõrségi retorziót, mint amikor a segédmunkások a billencs platóján állva utaznak az autópályán. Õrület!

A gépkocsipark egyik fele egyébként az európai szemnek teljesen megszokott autókból áll (sok VW, Renault, Ford, Chevrolet név alatt futó Opel, stb.), a másik felét viszont igazi nagy amerikai benzintemetõk alkotják. Ha valaki ezekrõl bõvebben szeretne olvasgatni, annak Péter Anna mexikói beszámolóit ajánlom. Õ alaposan kivesézte a témát, ráadásul mindezt gyönyörû fotókkal spékelte meg. Lényeg, hogy itt Mexikóban imádják az amcsi gépeket, tényleg rengeteg a Mustang, meg úgy általában a V8 (kapdostam is a fejem rendesen).

A leggyakoribb taxiverda a VW bogár, ezekbõl egy utcában nem ritka, hogy tíz is áll egymás mögött. Én is fotóztam egyet, szimpatikus utassal a hátsó ülésen.

Mexikóvárosi taxi - nézze meg nagyban is, érdemes!
Forrás: Szabadlábon

A gépjármûpark károsanyag kibocsátását elnézve nem is kell tovább keresnünk a mindent átható, fojtogató szmog forrását. Nem csoda, hogy a helyi lakosok átlagéletkora alacsonyabb, mint vidéki társaiké, vagy kevésbé ismerik fel a kávé illatát.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht harmadik napja?