Roland írta,
7 óra 34 perckor,
Venezuela témakörben.
Venezuel√°ban hatalmas a doll√°r√©hs√©g, a feketepiacon ak√°r a hivatalos √°rfolyam k√©tszeres√©t is megkaphatjuk, ha amerikai doll√°r valut√°t v√°ltunk er√Ķs bol√≠varra. Mivel ez egyben azt is jelenti, hogy az √ļt sor√°n felmer√ľl√Ķ k√∂lts√©gek (doll√°rban m√©rve) megfelezhet√Ķk, minden √©pesz√Ľ turista els√Ķ dolga, hogy keressen valami helyi m√≥kust, aki int√©z neki bol√≠vart, okosba'. Venezuel√°ba √©rve mi is √≠gy tett√ľnk, majd egy herkenty√Ľs spagetti ut√°n neki√°lltunk k√∂zleked√©si alkalmatoss√°got keresni G√ľiria utc√°in.

Taxira vad√°szni G√ľiria k√∂zpontj√°ban - n√©zze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

Aznap busszal m√°r es√©ly√ľnk sem volt tov√°bbmenni, √≠gy egyetlen lehet√Ķs√©g√ľnk maradt, a por puesto, ami v√°rosok k√∂z√∂tti taxit jelent, √°ltal√°ban valamilyen kiv√©nhedt amerikai aut√≥ form√°j√°ban. Fix indul√°si id√Ķpont ezekn√©l nincs, a sof√Ķr akkor izz√≠tja be a V8-at, ha megtelt az utast√©r (ami el√∂l kett√Ķ, h√°tul h√°rom utast jelent). Mi szerencs√©sek voltunk, f√©l√≥r√°nyi v√°rakoz√°s ut√°n m√°r meg is kezdhett√ľk a nyomorg√°st a h√°ts√≥ √ľl√©sen.

Mintegy k√©tsz√°z kilom√©terrel k√©s√Ķbb, Cuman√°ban √©rt benn√ľnket az este, √≠gy neki√°lltunk sz√°ll√°st keresni. Egy kedves kis hostel ajtaj√°ban √©pp az √°rak fel√Ķl √©rdekl√Ķdt√ľnk, amikor legnagyobb meglepet√©s√ľnkre az egyik v√°lasz magyarul √©rkezett. Megtudtuk, hogy h√°zigazd√°nk a sz√ľl√Ķkkel egy√ľtt, m√©g csecsem√Ķk√©nt √©rkezett Venezuel√°ba √©s a magyar nyelvet itt D√©l-Amerik√°ban, a csal√°dtagokt√≥l saj√°t√≠totta el. A recepci√≥ ajtaj√°ra kiragasztott √ļjs√°gcikk is a magyar gy√∂kerekr√Ķl tan√ļskodott. A sz√°ll√°s meglep√Ķen korrektnek bizonyult, nekem m√°r csak a laptop √ļjonnan vett k√≠nai akksit√∂lt√Ķj√©nek egyre furcs√°bb hib√°ival kellett megk√ľzdenem lefekv√©s el√Ķtt.

M√°snap a tengerparti Cuman√°b√≥l d√©l fel√© vett√ľk az ir√°nyt, h√°rom dolog miatt. Egyr√©szt sz√°ll√°sad√≥nk elmondta, hogy a brazil dzsungelv√°rost, Manaust sokkal √©rdemesebb innen megl√°togatni, mint mondjuk Bol√≠vi√°b√≥l, ahogy eredetileg tervezt√ľk. M√°sr√©szt nem volt n√°lunk kell√Ķ mennyis√©g√Ľ amerikai doll√°r, ami a venezuelai m√≥k√°hoz szinte elengedhetetlen, ehhez legk√∂nnyebben pedig Braz√≠li√°ban juthattunk hozz√°. Harmadr√©szt, a napt√°rt √©s a Lonely Planet Venezuela fejezet√©t n√©zegetve be kellett l√°tnunk, hogy bizony er√Ķsen szelekt√°lnunk kell a l√°tnival√≥k k√∂z√∂tt. Mivel tengerpartb√≥l kaptunk eleget az elm√ļlt hetekben, az Andokban meg m√©g am√ļgyis sokat fogunk kalandozni, √ļgy d√∂nt√∂tt√ľnk, hogy a brazil √ļtvonallal egybees√Ķ, t√°blahegyekr√Ķl elh√≠res√ľlt Gran Sabana t√©rs√©gre koncentr√°lunk.

Miut√°n megsz√ľletett az elhat√°roz√°s, m√°r csak a legf√°jdalmasabb r√©sz volt h√°tra. Oda kellett jutni. Nem r√©szletezem, hogy h√°nyszor sz√°lltunk √°t √©s mennyit v√°rakoztunk busztermin√°lokon, a l√©nyeg az, hogy harminc √≥r√°val k√©s√Ķbb m√©g mindig nem √©rt√ľk el a hat√°rt (b√°r m√°r eg√©sz k√∂zel voltunk). A venezuelai buszokon k√©t felett√©bb bosszant√≥ dologgal tal√°lkozik az utaz√≥. Az egyikr√Ķl egy fot√≥ is k√©sz√ľlt.

A fagyhalál szélén Venezuelában - nézze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

A buszokat valami agyament elgondol√°s miatt ugyanis j√©ghidegre l√©gkond√≠cion√°lj√°k*. Err√Ķl nek√ľnk el√Ķzetesen fogalmunk sem volt, nem is √©rtett√ľk, hogy a n√©pek mi√©rt s√≠dzsekiben √©s takar√≥kkal felszerelkezve sz√°llnak fel a buszokra, amikor odakint m√©g este is d√∂gmeleg van. Azt√°n az indul√°s ut√°ni percekben egyb√Ķl megkaptuk a v√°laszt (szerencs√©re az els√Ķ szakasz csak k√©t √≥r√°ig tartott, √≠gy maradand√≥ fagyk√°rosod√°st nem szenvedt√ľnk). A k√∂vetkez√Ķ j√°ratra m√°r mi is felszerelkezve sz√°lltunk fel, ott k√©sz√ľlt a fenti pillanatk√©p.

*Te√≥ri√°m szerint a l√©gkond√≠cion√°l√≥ Venezuel√°ban a j√≥l√©t szimb√≥luma, √©s egy t√°rsas√°g min√©l el√Ķkel√Ķbbnek gondolja mag√°t, ann√°l hidegebbre h√Ľti a buszt.

A m√°sik f√°jdalmas dolog - sajnos azt kell mondjam, hogy - az utask√∂z√∂ns√©g volt. √Črtem √©n, hogy kultur√°lis k√ľl√∂nbs√©gek, meg minden, de harminc √≥r√°t elt√∂lteni szipog√≥, turh√°z√≥, b√∂f√∂g√Ķ, k√∂pk√∂d√Ķ, b√ľd√∂s √©s koszos utast√°rsak k√∂z√∂tt m√©g a legedzettebbek sz√°m√°ra is embert pr√≥b√°l√≥ feladat.

S√∂t√©ted√©sre √©rkezt√ľnk meg a venezuelai hat√°rv√°rosba, Santa Elena de Uair√©nbe. Hosszas bankautomata-b√Ľv√∂l√©s ut√°n toltunk m√©g egy saj√°tos √©rtelmez√©s szerint k√©sz√≠tett pizz√°t, majd v√©gre nyugov√≥ra t√©rt√ľnk. √Ālmomban m√©g hallottam a l√©gkond√≠cion√°l√≥ berreg√©s√©t.HozzŠszůlŠsok

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt harmadik napja?