Roland írta,
18 óra 05 perckor,
Brazília témakörben.
Indulás elõtt alapvetõen két típusú túra közül választhattunk. Az egyikben több volt a vízi kaland (sõt, maga a szállás is vízen úszott), míg a másik inkább az õserdõben való túrázásra fókuszált. Mi ez utóbbi mellett tettük le a voksot. Fontos szempont volt a szervezõiroda hírneve is, elvégre nem szívesen vág neki a dzsungelnek az ember akármilyen szervezésben. A háromnapos túra árát egy öreg indián által vezetett utazási irodában fizettük be. Megbeszéltük, hogy másnap reggel felvesznek bennünket a szálláson, aztán irány az õserdõ.

Így is történt, kétórányi buszozás után már az Amazonasba torkolló Urubu folyó partján várakoztunk. Háromnapi élelemmel és felszereléssel, két angol turista* társaságában szálltunk be a csónakba és indultunk el felfelé a folyón, szálláshelyünk irányába.

Forrás: Szabadlábon

*A srácról menet közben kiderült, hogy kolléga (Corporate Finance, Embankment, London) és éppen egy pár hónapos dél-amerikai körutazáson vesz részt.

Néhány kunyhóból álló bázisunk a dzsungel szélén, a folyópart közelében helyezkedett el. A fából és pálmalevelekbõl összetákolt építményekben még külön konyha, étkezõ-, és hálóhelységeket is kialakítottak a szervezõk.

Miután kipakoltunk, egy rövid csónaktúra keretében nekiálltunk felfedezni a környékbeli vizeket és azok élõvilágát. A bátrabbak megmártózhattak az Urubu mellékágában (figyelem, piranhák!), a kevésbé bátraknak be kellett érniük a túravezetõ által felmutatott érdekességekkel.

Szállás a dzsungel szélén
Ártér az Urubu folyón
Egy korhadt faág belsejébõl került elõ
Forrás: Szabadlábon

Mire visszaértünk a szálláshelyre, a házinéni egész korrekt ebédet rittyentett, spagetti, csirke és saláta egyaránt került az asztalra. Az ízletes lakomát a hálóhunyhók oszlopaira kifeszített függõágyakban pihentük ki, majd elindultunk begyûjteni az esti vacsora alapanyagait. Piranha horgászat következett, damillal és csirkehúsból szelt csalikkal. Kifogni ezeket az agresszív kis dögöket igazán nem volt nagy mûvészet, csak bedobtuk a véres húst, és már remegett is az ujjvég. A lokációtól és az azóta összeszedett ráncoktól eltekintve olyan élmény volt, mint anno a diáktáborban, a Balaton partján zsebpecával snecikre hajtani. Jópofa játék, csak úgy repül vele az idõ!

Egy vékonyabb faágat könnyedén átharap - nézze meg nagyban is!
Forrás: Szabadlábon

Egy vödörnyi hallal tértünk vissza a bázisra, ahol a konyha tündére máris nekilátott a piranhák elkészítésének. A kevés hús és a viszonylag sok szálka miatt a végeredmény inkább érdekes volt, mintsem laktató. A sötét beköszöntével még beüzemeltük szúnyoghálóinkat, majd csónakkal és fejlámpákkal elindultunk a nap utolsó programjára, az aligátornézésre. Fortunato nevû túravezetõnk egy közeli ártérre vitt bennünket, ahol a fák között evezve sikerült is egy fiatal példányt lencsevégre kapnunk.

Csónakkal az ártérben
Ott a farka!
Megvagy!
Forrás: Szabadlábon

A szokatlan élményt követõen akár nyugovóra is térhettünk volna, ha az arachnofóbiában szenvedõ angol leányzó nem szúr ki egy lapostányér méretû madárpókot a hálókunyhó közelében. Az igencsak méretes példány még a csigáknál is nagyobb ijedelmet eredményezett, a hisztit talán három órán keresztül hallgattuk. Miközben a legkevésbé fájdalmas pozíciót kerestem a függõágyban, valami miatt nem tudtam kiverni a fejembõl az örökérvényû mondást: "aki kurvának megy, ne csodálkozzon, ha megb....ák".Hozzászólások
Kwakk mondta [2009.01.02. 9 óra 24 perckor]:

Nyugtatásként miért nem alkalmaztad az örökérvényû mondás második felét? Ja, kigyófóbiája is volt? :)))
Zimme mondta [2009.01.03. 12 óra 21 perckor]:

Vagy inkább egy angol siklóra vágyott a törteli pusztákon honos 16 centis homoki vipera helyett...:)
Viki mondta [2009.01.06. 16 óra 55 perckor]:

Boldog Új Évet:)
Zimme mondta [2009.01.07. 22 óra 03 perckor]:

Köszi Viki, neked is.
Kwakk mondta [2009.01.08. 13 óra 33 perckor]:

Roland, frissítsd a blogot, mert nem generálom tovább a látogatottságot! :) Elnyelt a jungle? Nem hiszem, hisz már Peruból is jelentkeztél telefonon. Vagy beneveztél a dél-amerikai Dakarra (hú, ez némi képzavar), és most Palik melegszelében szeled át az argentín pampákat?
Zimme mondta [2009.01.09. 19 óra 27 perckor]:

Frissítene õ, de hát olcsó laptopnak híg a vinyója...
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?