2008.08.16. Betegség ellen

Roland írta,
16 óra 16 perckor,
Betegség ellen témakörben.
Bár egy ötven éves bal bokát leszámítva makkegészségesnek mondhatom magam, az utazásra való felkészülés betegségmegelőzési szempontból több odafigyelést igényelt, mint én azt valaha is gondoltam volna.

Hogy legyen valami fogalmam a világban ólálkodó fertőzésekről és egyéb nyavajákról, elolvastam Dr. Ternák Gábor Utazás - egészség utazóknak című könyvét. A kiadvány roppant hasznos, mert nem csak a védőoltások és az útipatika összeállításában nyújt hathatós segítséget, hanem mankót ad az út közben összeszedett egzotikus betegségek* beazonosításakor is.

*Ott van például a tumbulégy által okozott myiasis. A bőrbe rakott lárvák gennyes elváltozást okoznak, ha pedig megnyomjuk a sebet, abból mozgó férgek bújnak elő. Nem kevésbé veszélyes a rossz higiénés viszonyok között kialakuló rühesség sem, melynek kórokózója szintén a bőrben helyezi el a petéket. A kifejlődő rosszcsontok a bőr legfelső rétegében járatokat alakítanak ki, gennyes hólyagokat és hegeket okozva ezzel. Különösen ronda dolog lehet az orsóféreg is, melynek az emberi vékonybélben kifejlődő lárvái átfúrják magukat a bélfalon és a vérárammal együtt eljutnak a tüdőbe. Onnan a beteg önkéntelenül felköhögi őket a nyelőcsőbe, ahonnan aztán lenyeléssel ismét visszakerülnek a bélrendszerbe. Súlyos esetekben bélcsavarodás, bélelzáródás is létrejöhet. És akkor még a cecelégy által terjesztett álomkórt, a SARS-vírust, a bolhák által terjesztett pestist, a Chagas-kórt, az ezerféle pókcsípést és kígyómarást, a vérhasbaktériumot, a szalmonellózist, a Nyugat-nílusi lázat, vagy a leishmaniasist nem is említettük. A sor szinte végtelen, nem is folytatom.

A könyvben olvasott információk és az Országos Epidemiológiai Központban dolgozó Dr. Siska Ilona szakvéleménye alapján számos védőoltást beadattam magamnak indulás előtt. A Gyáli úton lévő intézményben három látogatást is tettem, mire megkaptam a sárgaláz (Yellow Fever), a járványos májgyulladás (Hepatitis A), a vérrel és szexuális úton terjedő májgyulladás (Hepatitis B), a kanyaró (Morbilli), a mumpsz (Mumps), a rózsahimlő (Rubeola), a veszettség (Rabies), a gyermekbénulás (Poliomyelitis), a torokgyík (Diftéria), a szamárköhögés (Pertusszisz), a merevgörcs (Tetanusz), a hastífusz (Typhus), az agyhártyagyulladás (Meningococcus), az influenza és a kullancs-encephalitis elleni összes (olykor kombinált) védőoltást, valamint a kolera elleni tasakos gyógyszert. A betegségmegelőzés imént felsorolt tételei összesen 87.240 forintba kerültek, amiből 14.800 forint volt a tanácsadás és az oltóanyag beadás díja. Még mielőtt valaki megkérdezné, a procedúra fájdalommentes volt. Tüdőgyulladás (Pneumococcus) és tuberkulózis (BCG) ellen az orvos javaslata alapján nem kaptam oltóanyagot, a bárányhimlő (Varicella) pedig már gyermekkorban elkapott. Agyvelőgyulladás (Japán B-enkefalitisz) ellen kértem volna oltást, de az állítólag nem kapható Magyarországon.

A veszélyes útirománcon kívül két olyan fertelmes betegség biztosan van, ami ellen oltóanyagot még nem talált fel az emberiség, de bekövetkezésük eshetőségével komolyan számolni kell egy világ körüli utazás során. Az egyik ezek közül a csonttörő betegség, vagyis a Dengue-láz, a másik pedig a malária. Az előbbi kapta telibe Sárecz Ivánt négyszáz napos körutazása során, ami miatt meg is kellett szakítania a túrát. A szúnyogok által terjesztett betegség jellemzője, hogy a lappangási időt követően szem mögötti és egyéb csontfájdalmak kezdődnek, amelyet láz, hányás, lassú szívműködés és foltos bőrkiütés kísér. A betegség gyógyítására jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony gyógyszer, csak tüneti kezelésre hagyatkozhat az ember. A másik fertelmes, oltóanyaggal nem kiküszöbölhető veszedelem a váltóláz, vagyis a malária. A fejfájást, lázat, alhasi-, és izomfájdalmakat, később izomremegést, hidegrázást és egyéb tüneteket produkáló maláriát a plasmodium nevű parazita okozza, amely a nőstény szúnyogok csípésével jut be az emberi szervezetbe. Megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani. Ellene védekezni antimaláriás profilaxissal lehet, az én választásom a viszonylag drága Malarone tablettára esett (sokan Lariamot szednek). A gyógyszeres előkezelést mindenképpen érdemes kegészíteni a szúnyogcsípést kivédő eszközökkel, én például a Nomad Travel Store webáruházából vettem bőrre és ruhára permetezhető szúnyogirtókat, valamint ágy fölé függeszthető impregnált védőhálót. A fenti könyvből és az amerikai CDC kiadványából fel lehet szedni az alapvető tudnivalókat.

Az indulást megelőzően a biztonság kedvéért még beiktattam egy melanoma-szűrést is, valamint két alkalommal elmentem a fogorvoshoz. Az anyai gondoskodás javasolta gyógyszereket az utolsó napon beraktam egy zárható műanyag dobozba az oltásokat felsoroló sárga könyvvel együtt, majd elsüllyesztettem az egész pakkot a hátizsák mélyére, bízva abban, hogy ezek lesznek a felszerelés legritkábban használt elemei.Hozzászólások
Dr Buba mondta [2010.09.19. 18 óra 25 perckor]:

Anélkül, hogy lebecsülném a beadandó oltások fontosságát, a doktornő mintha egy picit túllőtt volna a célon. Beleadott apait, anyait.
Ha mondandója van...


Melyik a hét második napja?