2008.08.16. Betegség ellen

Roland írta,
16 óra 16 perckor,
Betegség ellen témakörben.
Bár egy ötven éves bal bokát leszámítva makkegészségesnek mondhatom magam, az utazásra való felkészülés betegségmegelõzési szempontból több odafigyelést igényelt, mint én azt valaha is gondoltam volna.

Hogy legyen valami fogalmam a világban ólálkodó fertõzésekrõl és egyéb nyavajákról, elolvastam Dr. Ternák Gábor Utazás - egészség utazóknak címû könyvét. A kiadvány roppant hasznos, mert nem csak a védõoltások és az útipatika összeállításában nyújt hathatós segítséget, hanem mankót ad az út közben összeszedett egzotikus betegségek* beazonosításakor is.

*Ott van például a tumbulégy által okozott myiasis. A bõrbe rakott lárvák gennyes elváltozást okoznak, ha pedig megnyomjuk a sebet, abból mozgó férgek bújnak elõ. Nem kevésbé veszélyes a rossz higiénés viszonyok között kialakuló rühesség sem, melynek kórokózója szintén a bõrben helyezi el a petéket. A kifejlõdõ rosszcsontok a bõr legfelsõ rétegében járatokat alakítanak ki, gennyes hólyagokat és hegeket okozva ezzel. Különösen ronda dolog lehet az orsóféreg is, melynek az emberi vékonybélben kifejlõdõ lárvái átfúrják magukat a bélfalon és a vérárammal együtt eljutnak a tüdõbe. Onnan a beteg önkéntelenül felköhögi õket a nyelõcsõbe, ahonnan aztán lenyeléssel ismét visszakerülnek a bélrendszerbe. Súlyos esetekben bélcsavarodás, bélelzáródás is létrejöhet. És akkor még a cecelégy által terjesztett álomkórt, a SARS-vírust, a bolhák által terjesztett pestist, a Chagas-kórt, az ezerféle pókcsípést és kígyómarást, a vérhasbaktériumot, a szalmonellózist, a Nyugat-nílusi lázat, vagy a leishmaniasist nem is említettük. A sor szinte végtelen, nem is folytatom.

A könyvben olvasott információk és az Országos Epidemiológiai Központban dolgozó Dr. Siska Ilona szakvéleménye alapján számos védõoltást beadattam magamnak indulás elõtt. A Gyáli úton lévõ intézményben három látogatást is tettem, mire megkaptam a sárgaláz (Yellow Fever), a járványos májgyulladás (Hepatitis A), a vérrel és szexuális úton terjedõ májgyulladás (Hepatitis B), a kanyaró (Morbilli), a mumpsz (Mumps), a rózsahimlõ (Rubeola), a veszettség (Rabies), a gyermekbénulás (Poliomyelitis), a torokgyík (Diftéria), a szamárköhögés (Pertusszisz), a merevgörcs (Tetanusz), a hastífusz (Typhus), az agyhártyagyulladás (Meningococcus), az influenza és a kullancs-encephalitis elleni összes (olykor kombinált) védõoltást, valamint a kolera elleni tasakos gyógyszert. A betegségmegelõzés imént felsorolt tételei összesen 87.240 forintba kerültek, amibõl 14.800 forint volt a tanácsadás és az oltóanyag beadás díja. Még mielõtt valaki megkérdezné, a procedúra fájdalommentes volt. Tüdõgyulladás (Pneumococcus) és tuberkulózis (BCG) ellen az orvos javaslata alapján nem kaptam oltóanyagot, a bárányhimlõ (Varicella) pedig már gyermekkorban elkapott. Agyvelõgyulladás (Japán B-enkefalitisz) ellen kértem volna oltást, de az állítólag nem kapható Magyarországon.

A veszélyes útirománcon kívül két olyan fertelmes betegség biztosan van, ami ellen oltóanyagot még nem talált fel az emberiség, de bekövetkezésük eshetõségével komolyan számolni kell egy világ körüli utazás során. Az egyik ezek közül a csonttörõ betegség, vagyis a Dengue-láz, a másik pedig a malária. Az elõbbi kapta telibe Sárecz Ivánt négyszáz napos körutazása során, ami miatt meg is kellett szakítania a túrát. A szúnyogok által terjesztett betegség jellemzõje, hogy a lappangási idõt követõen szem mögötti és egyéb csontfájdalmak kezdõdnek, amelyet láz, hányás, lassú szívmûködés és foltos bõrkiütés kísér. A betegség gyógyítására jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony gyógyszer, csak tüneti kezelésre hagyatkozhat az ember. A másik fertelmes, oltóanyaggal nem kiküszöbölhetõ veszedelem a váltóláz, vagyis a malária. A fejfájást, lázat, alhasi-, és izomfájdalmakat, késõbb izomremegést, hidegrázást és egyéb tüneteket produkáló maláriát a plasmodium nevû parazita okozza, amely a nõstény szúnyogok csípésével jut be az emberi szervezetbe. Megelõzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani. Ellene védekezni antimaláriás profilaxissal lehet, az én választásom a viszonylag drága Malarone tablettára esett (sokan Lariamot szednek). A gyógyszeres elõkezelést mindenképpen érdemes kegészíteni a szúnyogcsípést kivédõ eszközökkel, én például a Nomad Travel Store webáruházából vettem bõrre és ruhára permetezhetõ szúnyogirtókat, valamint ágy fölé függeszthetõ impregnált védõhálót. A fenti könyvbõl és az amerikai CDC kiadványából fel lehet szedni az alapvetõ tudnivalókat.

Az indulást megelõzõen a biztonság kedvéért még beiktattam egy melanoma-szûrést is, valamint két alkalommal elmentem a fogorvoshoz. Az anyai gondoskodás javasolta gyógyszereket az utolsó napon beraktam egy zárható mûanyag dobozba az oltásokat felsoroló sárga könyvvel együtt, majd elsüllyesztettem az egész pakkot a hátizsák mélyére, bízva abban, hogy ezek lesznek a felszerelés legritkábban használt elemei.Hozzászólások
Dr Buba mondta [2010.09.19. 18 óra 25 perckor]:

Anélkül, hogy lebecsülném a beadandó oltások fontosságát, a doktornõ mintha egy picit túllõtt volna a célon. Beleadott apait, anyait.
Ha mondandója van...


Melyik a ht msodik napja?