« Előző bejegyzés


2008.08.16. RSS csatornák

Roland írta,
12 óra 12 perckor,
Gépház témakörben.
Az RSS feed (vagy röviden RSS) technológia lehetõvé teszi számunkra, hogy az általunk kiválasztott weboldalakon megjelenõ hírekrõl, bejegyzésekrõl egy hírolvasó program segítségével azonnal értesüljünk.

A technológia elõnye, hogy nem kell rendszeresen végiglátogatni a számunkra fontos internetes oldalakat frissítések után kutatva. A hírolvasó program ezt elvégzi helyettünk, és azonnal jelez, ha az adott oldalon új tartalom jelent meg.

Két fontos dologra van tehát szükségünk, hogy élvezhessük az RSS elõnyeit:
  • Hírolvasó program. Sokan a Google Reader nevû szolgáltatást használják, ez minden gmail postafiók mellé jár, használata ingyenes. Én személy szerint Mozilla Thunderbird felhasználó vagyok. Persze rengeteg egyéb megoldás létezik a piacon. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus hírolvasót, még be kell állítanunk, hogy a program mely RSS csatornákat figyelje.
  • RSS csatornák. Ezeken keresztül tudja lehívni a hírolvasó program az adott weboldal adott rovatának frissítéseit. Bizony, a nagyobb hírportálok rovatonként külön csatornákat kínálnak az olvasóknak, például egyet a gazdasági híreknek, egyet a belföldi híreknek, egyet a bulvárhíreknek, stb. Ezeket az RSS csatornákat leggyakrabban sárga ikonokkal jelölik.
Miután a hírolvasó programba bemásoltuk a kiválasztott RSS csatornák linkjeit, nincs más dolgunk, mint hátradõlni, és bizonyos idõközönként rányomni a frissítés gombra, újabb hírek után kutatva. A megjelenõ lista elemeit a hírolvasó programban is el tudjuk olvasni, de lehetõségünk van az adott weboldal azonnali megnyitására is.

A Szabadlábon weblog két RSS csatornát kínál a látogatóknak:
  • RSS feed a bejegyzésekhez. Ezen a csatornán a legújabb bejegyzésekrõl szerezhetünk tudomást. Használatához az alábbi címet kell a hírolvasóba másolni: http://href.hu/x/6qfp
  • RSS feed a hozzászólásokhoz. Ezen a csatornán a látogatók által a blogra írt kommenteket olvashatjuk. Használatához az alábbi címet kell a hírolvasóba másolni: http://href.hu/x/6qfq
Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?