2008.08.16. Költségek

Roland írta,
17 óra 17 perckor,
Költségek témakörben.
Amikor elõször játszottam el a világ körüli utazás gondolatával, még fogalmam sem volt, hogy mibe is kerül egy ilyen mutatvány. Amikor kicsit jobban belemélyedtem a témába, már kezdtek körvonalazódni a sarokszámok. A valósággal azonban csak az érdemi felkészülés során szembesültem.

A költségvetés összeállításának elsõ mérföldköve az útvonalterv elkészítése volt. A folyamat eredményeként egy angol utazási irodától vásároltam egy tizenkét repülést tartalmazó világ körüli repülõjegyet 2.735 ropogós angol font ellenében (akkori árfolyamon ez 810.730 forintba került). Ugyanitt vásároltam meg az egy évre szóló utasbiztosítást is. Az AXA Insurance által ellenjegyzett kötvényért 418 angol fontot (akkori árfolyamon 125.685 forintot) fizettem.

Ezt követõen az interneten keresztül rendeltem egy hátizsákot pár kiegészítõvel együtt, ezek összesen 76.935 forintba kerültek. Ruhanemûkre 71.210 forintot költöttem, a tisztálkodószerek megvásárlásakor pedig 21.602 forintot hagytam a pénztárnál. A magammal cipelni kívánt elektronikus kütyük szerencsére csak 33.999 forintba kerültek, laptopra, telefonra és fényképezõgépre ugyanis már nem kellett költenem.

A gyógyszereket drága családomtól ajándékba kaptam, én mindössze az olyan apróságokért fizettem (összesen 11.959 forintot), mint az impregnált szúnyogháló, a moszkítók elleni spray, a digitális hõmérõ, a kullancskiszedõ csipesz vagy az utazási kisokos. A menetfelszerelés többi tétele összesen 113.890 forintba került.

Betegségek ellen az Országos Epidemiológiai Központban beadtak nekem egy halom védõoltást, amiért több körben összesen 87.240 forintot adtam át az általában ingerült hangulatban lévõ pénztároshölgynek. A biztonság kedvéért fogorvoshoz is elmentem, nála 42.000 forinttal lettem szegényebb.

Kiegészítendõ a világ körüli repülõjegyet, 10.410 forint ellenében foglaltam még egy helyet a Wizz Air Budapest-London járatára is. A biztonság kedvéért a Központi Okmányirodában készíttettem magamnak egy másodútlevelet a meglévõ mellé, ez 12.000 forintot kóstált. A jövõbeli vízumügyintézésekhez csináltattam friss igazolványképeket is, húsz darab került 2.730 forintba.

Mire a fenti tételeket mind beszereztem, elköltöttem egészen pontosan 1.420.390 forintot (a családtól kapott gyógyszereket nem beleértve, ugye). Nézzük, mi történt ezt követõen.

Talán még emlékeznek, hogy 2008. nyarán történelmien erõs volt a forint az amerikai dollárhoz és az euróhoz képest. Ezt meglovagolandó a költõpénzre és az útvonalterv elõre nem megvásárolt repülõjegyeire szánt forintösszeget én is átváltottam devizára. Egy jó pillanatban 1.000.000 forintért vásároltam eurót 230 forintos árfolyamon, valamivel késõbb ugyanennyiért vettem amerikai dollárt is, 145 forinton. Késõbb még két lépcsõben szereztem dollárt (450.000 forintot 153-as, 200.000 forintot pedig 163-as árfolyamon váltva). A fenti tranzakciókat az OTP-nél vezetett forint-, dollár-, és eurószámláimon keresztül bonyolítottam.

Az utazás elõtt meg kellett keresnem a hazai piacon akkor elérhetõ legkedvezõbb kártyakonstrukciókat is, elsõsorban a külföldi készpénzfelvét költségére fókuszálva. Visa bankkártyára a CIB, MasterCard bankkártyára pedig az OTP adott tûrhetõ* ajánlatot, így velük kötöttem meg a szükséges szerzõdéseket. Két héttel késõbb meg is érkeztek a dombornyomott bankkártyák, amelyekre egységes PIN-kódokat és limiteket állíttattam be. Indulás elõtt még áthelyeztem a dollárkupacot a Visa kártyához kapcsolt CIB-es devizaszámlára, az eurós kupac azonban maradt a MasterCard kártyához tartozó OTP-s eurószámlán.

*Visa kártyáknál a CIB külföldi készpénzfelvétel esetén öt amerikai dollárt számít fel, míg MasterCard kártya esetében az OTP ugyanezért nyolc eurót kér el. Ha valaki tudni szeretné, hogy miért érdemes egy világ körüli utazásnak eltérõ típusú bankkártyákkal nekivágni, olvasson el egy hasznos írást a kártyák lelkivilágáról és a kettõs konverzió intézményérõl.

Az indulás elõtt elköltöttem tehát 1.420.390 forintot, valamint átváltottam 2.650.000 forintot a költõpénz és az elõre meg nem vásárolt repülõjegyek fedezésére. Bár úgy voltam vele, hogy ez az összeg (4.070.390 forint) indulásnak talán elegendõ lesz, a biztonság kedvéért azért még elhelyeztem 800.000 forintot egy külön számlán, végszükség esetére. Az ehhez tartozó bankkártyát szintén betettem a hátizsákba.

Az utazás felénél már tisztán látszik, hogy különbözõ okok (laptop és fényképezõgép meghibásodása, túlköltekezés a Karib-tengeren és Patagóniában, stb.) miatt a forintos tartalék egy részét biztosan fel kell majd használnom, de azt is simán el tudom képzelni, hogy még ennél is mélyebbre kell nyúlnom a zsebben. A túra költségvetését tehát ma nagyjából 4.500.000 - 5.000.000 forint közé saccolom.

Két dolgot ezzel kapcsolatban mindenképpen szeretnék hangsúlyozni. Egyrészt a fenti összeg jelentõsen csökkenthetõ, ha az ember kevesebb megállót tervez az útvonaltervbe, vagy kihagy olyan drágának számító régiókat, mint a Karib-tenger, Patagónia vagy a Csendes-óceán. Másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni a devizaátváltásból eredõ hatásokat sem. Én ugyanis még olyan árfolyamok közepette szereztem be az utazáshoz szükséges devizát, amelyek ma, a gazdasági válság közepette szinte mesebelinek tûnnek (egy példa a különbség érzékeltetésére: ugyanazért a devizakupacért fél évvel az indulás után már közel egymillióval több forintot kellett adni).Hozzászólások
Zitty mondta [2008.08.23. 14 óra 43 perckor]:

Hssssz.....
Erika mondta [2009.11.10. 6 óra 47 perckor]:

Tetszett, hogy így leírtad részletesen, mi mennyibe került, mennyibõl jön ki az út, nagyon hasznos infók. Már csak az hiányzik, hogy hogyan lehet összeszedni ennyi pénzt otthon becsületes munkával, vagy akár külföldön is. Neked mennyi idõdbe telt, míg megspóroltad ezt a pénzt?
Roland mondta [2009.11.12. 11 óra 30 perckor]:

Ez a négy és félmillió forint nagyjából egy átlagos autó ára, amire itthon azért elég sok embernek futja. Kérdés, hogy ha már ott van az a pénz a számládon, akkor kocsira költöd-e, vagy mondjuk utazásra.
Juhász Hajnalka mondta [2011.08.22. 13 óra 36 perckor]:

Ez a fentebbi "nüansznyi" részlet nekem is hiányzik a leírásodból. Sok embernek egyáltalán nincs autója, és nem is lesz. Akinek van, azok nagy részének is hitelre van, úgyhogy azt azért nem mondanám, hogy sok embernek futja... És azt sem, hogy 4,5 millió Ft egy átlag autó ára. Max. az autószalonban. De nézd meg azokat, amikkel átlagosan járkál egy magyar. Nem hiszem, hogy az átlagnak 4,5m Ft-os autója lenne. A kérdés még mindig nyitott. Ennyi pénzt hogyan gyûjtöttél össze? Minden hónapban félretettél a keresetedbõl (ha egyáltalán dolgozol) - ez számításaim szerint egy átlag magyar keresetbõl, ha vki önállóan lakik és önmaga fizeti a számláit, ha szinte semmire sem költ a legalapvetõbb szükségletein kívül (és term. nincsenek eltartottjai), kb. 20 év és 10 hónap gyûjtögetõ életmódjának eredménye... Vagyis kizárt, hogy ilyetén módon raktad össze a tõkét az útra. Vagy pedig voltak szponzoraid? Tényleg izgat a kérdés, ugyanis egy ilyen utazásnak ez az alfája meg az omegája is. Vágyai sok mindenkinek vannak, és útvonalat is sok mindenki tud tervezni...
Roland mondta [2011.08.22. 15 óra 30 perckor]:

Az utazás elõtt sajnos már nem volt idõm arra, hogy szponzorok után kajtassak, úgyhogy én saját pénzbõl utaztam. Jómagam közgazdász vagyok és a keményen leadózótt fizetésembõl származó megtakarításaim egy részét költöttem el erre a túrára. A saját zsebemben nem szeretnék tovább turkálni, viszont azt tudom, hogy ennyi pénzt több bérbõl és fizetésbõl élõ ismerõsöm is össze tud rakni egy-két év alatt. Nyilván õk jóval a magyar átlag felett keresnek.
Tudósgyerök mondta [2011.08.23. 13 óra 41 perckor]:

A fellelhetõ statisztikák és kapcsolódó tudományos szakanyag szerint:
- mindenki arra gyûjt és tesz félre, ami jól esik;
- mindenki elérheti az álmait, ha kitart mellettük és hisz bennük;
- a havi magyar átlagfizetés jelenleg kb. 210 eFt, melynek többszörösét is megkeresheti egy tíz éves munkatapasztalattal rendelkezõ, közgazdász végzettségû munkavállaló;
- a más zsebében való turkálás nem tesz jót sem a turkálóval, sem a zseb tulajdonosával, és a biblia is ellenzi!
Ottokár mondta [2011.08.23. 19 óra 30 perckor]:

De az is lehet, hogy bankot rabolt és a blog címe sem véletlen!
Maverick mondta [2012.02.29. 0 óra 58 perckor]:

Kedves Hajnalka, csak nem az apehnél dolgozol bocs, NAVnál? Semmi közöd hozzá mibõl tett Roland félre. De, hogy kiváncsiságodat kielágítsem, én is tervezek egy haonló utat. S nagyon örülök, hogy valaki ílyen rászletességgel ír, ezekrõl a kínos dolgokról is. Nem értem miért kell rögtön vájkálni mások magánugyeiben. Én momentán amióta az eszemet tudom azótta akarok világá menni. 5 évet töltöttem külfoldön, s havi 250 óra melóval, voltmikor 320-at is elértem, kerestem meg a pénzt az útra. Miközben az álomat hajtottam lemontam arrol, hogy családom, lakásom legyen. Félre lehet teni sofõr munkával is a pénzt ahogy én tettem, feltéve ha dolgozol s alszol, de már nem szorakozol mert az sokba kerül. Ja és fontos hogy csak szobát, ágyat bérelsz s 5-13 másik eberrel osztozol a házon. Tehát gondold végig mégegyszer, hogy mit vagy képes elviselni álmaid megvalósitásáért s mirõl mondasz le érte.

Üdv Maverick
snatch mondta [2012.08.22. 0 óra 44 perckor]:

Annyival kiegeszitenem a dolgot (mint külföldön praktizalo "szinten zenesz"), hogy a magasabb jövedelem mellett van egy sokkal fontosabb forras is: ez pedig a BONUSZ. Ezt jobb helyeken minden evben adjak, ha kierdemelte az ember. Munkahelytöl / agazattol / beosztastol fuggoen 1-12 havi ber a jellemzo juttatas. Persze a magasabb beosztasu managereknek a hatar a csillagos eg. Na ebböl lehet almokat megvalositani, bar, ahogy mar irtak elöttem: sok lemondassal jar.

Amugy en is halas vagyok a blogert, es mivel jomagam is egy kisebb turara keszülök (del-kelet azsiai körut), elgondolkozom rajta, hogy facebook helyett ne nyissak en is egy blogot, hogy leendo utazotarsaimnak en is meg tudjam segiteni a dolgat.

Szvsz sok idot, penzt, meg kellemetlen meglepetest meg lehet azzal sporolni, ha az ember alaposan utanajar mielött felül a repülöre :)
Coco mondta [2012.11.04. 20 óra 53 perckor]:

Hajnalka, árad belõled a rosszindulat, amellyel azonban csak magadat minõsíted. Tipikus magyar hozzászólás a tied. Soha, de soha a közelébe sem fogsz kerülni egy világkörüli útnak ilyen hozzáállással.

Roland, köszönjük az infókat!
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?