Roland írta,
2 óra 27 perckor,
Peru témakörben.
Az elmúlt hetek rohanásai után jól jött az a Limában eltöltött néhány nap. A parkokkal tûzdelt Miraflores központjában, egy Flying Dog nevû hostelben laktam, ahonnan csak enni, banánturmixozni és sétálgatni mozdultam ki.

Lima, a spanyol barokk és koloniál építészet gyöngyszemeinek tárlata.
Az óceánra nézõ apartmanok négyzetméterárai egész barátiak.
Miraflores és a Costa Verde között 80 méter szintkülönbség van.
Forrás: Szabadlábon

A karácsony is Limában ért - életemben elõször voltam távol a családomtól ezen az ünnepen. Az otthon ilyenkor megszokottól eltérõen a perui fõvárosban egyáltalán nem voltam ünnepi hangulatban. Hiszen sütött a nap, a hõmérõ higanyszála közel harminc fokot mutatott, szörfdeszkás srácok sétálgattak az utcán, én meg vigyorogva szürcsölgettem a parkban a jobbnál-jobb gyümölcsleveket. De az üzletekben sem volt akkora tolongás, mint ami nálunk otthon karácsony táján lenni szokott.

A Csendes-óceán fölé tornyosuló szikaszirteknél ideálisabb helyszínt keresve sem találhattam volna a siklóernyõzés kipróbálására. A negyedórás lebegés mindössze negyven amerikai dollárba került, mégis sokkal élvezetesebb volt, mint bármilyen repülés, amit eddig kipróbáltam. Nem zakatolt körülöttünk semmilyen motor; csak mi voltunk a magasban, meg az ernyõ alá kapó óceáni légáram.

Forrás: Szabadlábon

Egyik este Carla még megmutatta nekem Lima történelmi belvárosát, amelyben annyi a spanyol barokk és koloniál templom, mint égen a csillag. Miközben a gyönyörû épületek között bandukoltunk, kalauzom mesélt néhány érdekes dolgot a perui fõvárosról.

A tér, amelyen Francisco Pizarro megalapította Limát.
Érseki palota, fából készült balkonokkal.
Hatalmas a nyüzsgés, egyedül itt karácsonyi a hangulat.
Forrás: Szabadlábon

Például azt, hogy az Andokból ma is rengeteg bevándorló érkezik a fõvárosba, munkalehetõség és boldogabb élet reményében. A menekültek túlnyomó része a város szélén lévõ nyomortelepekre költözik, ahol gyakran még az alapvetõ közmûvek sem állnak rendelkezésre. Peru huszonnyolc milliós lakosságából nyolcmillióan már a fõvárosban laknak, és ez a szám csak nõ és nõ. Mondanunk sem kell, hogy a társadalmi különbségek hatalmasak.

A limai levegõben egyébként kell lennie valaminek: a legtöbb gringó, akivel ottjártamkor beszéltem vagy már átesett egy megfázáson, vagy éppen a kellõs közepén járt annak. Én sem voltam kivétel, egészen Bolíviában cipeltem magammal a rontást.
Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht harmadik napja?