Roland írta,
11 óra 25 perckor,
Vietnam témakörben.
A Hanoi-Lào Cai szakasz lek√ľzd√©se k√∂zel t√≠z √≥r√°ig tartott, ami soft seater* jeggyel k√∂zel sem volt pihentet√Ķ: az indul√°s ut√°n nem sokkal sz√Ľk√∂s lett a vietnami m√©retez√©s√Ľ l√°bt√©r, a l√©gkondib√≥l d√Ķlt a fejemre a hideg, r√°ad√°sul m√©g a mellettem √ľl√Ķ leg√©nnyel is folyamatosan harcolnom kellett a hely√©rt. N√©h√°ny √≥r√°nyi √°lmatlan forgol√≥d√°s ut√°n a szomsz√©dos h√°l√≥kocsiban horkol√≥ h√°tizs√°kosok helyzete igaz√°n irigyl√©sre m√©lt√≥nak t√Ľnt.

*A k√≠nai vasutak mint√°j√°ra a vonatjegyeket Vietnamban is n√©gy oszt√°lyba sorolj√°k, m√©gpedig k√©nyelem (puha/kem√©ny) √©s jelleg (√ľl√Ķ/h√°l√≥) alapj√°n. A soft seater jegy teh√°t a harmadik legk√©nyelmesebb, vagy m√°sodik legk√©nyelmetlenebb jegynek sz√°m√≠t, att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy f√©lig teli vagy f√©lig √ľres az a bizonyos poh√°r.

Vonatunk hajnali √∂tkor futott be Lào Cai vas√ļt√°llom√°s√°ra. Sapa innen m√°r csak negyven kilom√©terre volt, az odajut√°sra pedig k√©t m√≥dszer k√≠n√°lkozott: minibusszal avagy b√©relt robog√≥val. Gondolkod√°s n√©lk√ľl az ut√≥bbit v√°lasztottam, ami k√©s√Ķbb a gy√∂ny√∂r√Ľ t√°j √©s a kev√©s rendelkez√©sre √°ll√≥ id√Ķ miatt kiv√°l√≥ d√∂nt√©snek bizonyult. F√©l√≥r√°nyi egyezked√©s ut√°n feldobtam a csomagot a h√°ts√≥ √ľl√©sre, √©s elindultam √Čszak-Vietnam egyik legn√©pszer√Ľbb magashegyi pihen√Ķv√°rosa, Sapa fel√©. Az odavezet√Ķ √ļt helyenk√©nt l√©legzetel√°ll√≠t√≥ panor√°m√°t ny√ļjtott, tal√°n csak Indon√©zi√°ban l√°ttam ehhez foghat√≥t.

Felh√Ķk felett.
Teraszok, amerre a szem ell√°t.
Hegyoldal, hajnalban.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Sapa v√°ros√°t m√©g a franci√°k alap√≠tott√°k 1922-ben. A hely vonzereje ma is a gy√∂ny√∂r√Ľ k√∂rnyezetben, a kellemes kl√≠m√°ban, na meg a hegyi t√∂rzsek jelenl√©t√©ben rejlik. Noha ez ut√≥bbiak √©letvitele a turizmus r√©v√©n napr√≥l-napra vesz√≠t eredetis√©g√©b√Ķl, az√©rt m√©g mindig kell√Ķen √©rdekes ahhoz, hogy √°tvonatozzon √©rte az ember egy eg√©sz √©jszak√°t. Nagyon sok utaz√≥ panaszkodik a Sapa k√∂rny√©ki √Ķslakosok elanyagiasod√°s√°ra, de szerintem semmivel nem rosszabb itt a helyzet, mint Vietnamban b√°rhol m√°sutt.

A v√°rosk√∂zpontban egym√°st √©rik a sz√°llod√°k √©s az √©ttermek, a verseny pedig j√≥t√©kony hat√°ssal van az √°rakra (nekem Vietnamban itt siker√ľlt legolcs√≥bban szob√°t b√©relnem, l√©gkondival √©s internettel mind√∂ssze h√°rom eur√≥√©rt egy √©jszak√°ra). R√∂vidke alv√°s ut√°n √°tn√©ztem, hogy mit lenne √©rdemes megn√©zni a k√∂rny√©ken (hegyi t√∂rzsek falvai, Indok√≠na legmagasabb hegycs√ļcsa, sat√∂bbi), azt√°n motorra pattantam √©s a mindenf√©le vackot √°rul√≥, r√°men√Ķs kof√°kat magam m√∂g√∂tt hagyva neki√°lltam bej√°rni a k√∂rny√©ket.

Idilli hill station.
Sapa f√Ķtere.
√Ārusok sora Sapa k√∂zpontj√°ban.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Sapa k√∂zpontj√°hoz k√©pest a t√©rs√©g falvai mondhatni szeg√©nyek √©s elmaradottak, a t√∂bbs√©g m√©g ma is deszk√°kb√≥l t√°kolt, √°ram n√©lk√ľli, d√∂ng√∂lt padl√≥j√ļ h√°zakban lakik. Meg√©lhet√©si forr√°suk a f√∂ldm√Ľvel√©s, az √°llattart√°s, a ruhafest√©s (indig√≥!), na √©s persze a turizmus (n√©pviseleti szuven√≠reket k√©sz√≠tenek). Az √∂sv√©nyeken motorozva annyi √©rdekess√©get l√°ttam, hogy alig gy√Ķztem mem√≥riak√°rty√°val ― hossz√ļ gal√©ria k√∂vetkezik.

Szolid f√ľlbeval√≥.
Jellegzetes férfiruha.
Sapai gyerekek.

Hello!
Ruhafest√©s el√Ķtt.
Fajáték, csapágykerékkel.

Aranyfog.
A k√∂vetkez√Ķ pillanatban elt√Ľnt a bokrok k√∂z√∂tt.
Egy gyerek, két Bubalus bubalis.

Hegyi falu Sapa közelében.
Egy átlagos viskó.
√Čs annak belseje.

Sz√©gyenl√Ķsek.
Sapa.
√ē stoppolt, √©n felvettem.

Mezítláb.
A kommunista p√°rt h√°za.
Messze még a rendszerváltás.

Kap√°l√≥ n√Ķ.
Teraszrengeteg.
F√∂ldm√Ľvesek az √ļt ment√©n.
Forr√°s: Szabadl√°bon

T√∂bb h√≥napnyi utaz√°s ut√°n m√°r viszonylag tiszt√°n l√°ttam, hogy milyen el√Ķny√∂kkel √©s h√°tr√°nyokkal j√°r, ha az ember √©ppen t√°rssal vagy egyed√ľl h√°tizs√°kozik. Ut√≥bbi egyik nyilv√°nval√≥ saj√°toss√°ga, hogy az utaz√≥ sokkal gyakrabban √©s jobban kontakt√°l a helyiekkel ― Sapa m√°rpedig ebb√Ķl a szempontb√≥l kiv√°l√≥ helysz√≠nnek bizonyult. Nagyszer√Ľ dolog volt k√©zzel-l√°bbal kommunik√°lni a falvakban √©l√Ķkkel, azt√°n h√ļzni egy k√∂v√©r g√°zt a rizsteraszok k√∂z√∂tti szerpentinen. Az m√°r csak hab volt a tort√°n, amikor √∂sszefutottam azzal a k√©t angol sr√°ccal, akikkel p√°r napja m√©g egy haj√≥n l√≥gattuk a l√°bunkat a Ha Long-√∂b√∂lben.

Indul√°som reggel√©n persze szakad√≥ es√Ķre √©bredtem, √ļgyhogy ezt a robog√≥b√©rl√©st sem √ļsztam meg an√©lk√ľl, hogy b√Ķrig √°ztam volna. Szerencs√©re a h√°tizs√°k v√≠zhatlan takar√≥ja sok√°ig kitartott, √©s m√°r csak Lào Cai k√∂zel√©ben kezdte √°tengedni a vizet. Ezt a m√°sf√©l √≥r√°nyi reggeli szerpentinez√©st √∂r√∂mmel kihagytam volna. Meg√©rkez√©skor nagyon rosszul n√©zhettem ki, mert a vas√ļt√°llom√°ssal szemk√∂zti √©tterem tulajdonosa, akit√Ķl a mopedet b√©reltem, megk√≠n√°lt egy forr√≥ levessel, majd fejembe nyomott egy rizskalapot √©s ingyen elfuvarozott a hat√°rhoz. A hivatal el√Ķtt b√ļcs√ļt intett√ľnk egym√°snak: √Ķ visszagurult a v√°rosba, √©n pedig a szakad√≥ es√Ķben √°tgyalogoltam K√≠n√°ba.

A h√≠d t√ļloldala m√°r K√≠na - n√©zze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon
HozzŠszůlŠsok
Panni mondta [2010.04.21. 19 óra 59 perckor]:

Nem is gondoltam, hogy Vietnám ilyen érdekes hely! Kitartóan várom a folytatásokat! :)
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt mŠsodik napja?