Roland írta,
6 óra 42 perckor,
Mexikó témakörben.
Nagyjából az ezredforduló környékén indult be hazánkban a DVD lemezek forgalmazása, ekkor kezdtek - akkor még havi rendszerességgel - megjelenni a magyar feliratos kiadások, elsõsorban az Intercom és a Warner Home Video gondozásában. Anno engem is elkapott ez a boom, hiszen a korábban megszokott képminõséghez képest (például VHS, vagy MPEG-1) ez a technológia maga volt a mennyország. Emlékszem, az elsõ filmem közel ötezer forintért vásároltam a Tisza Mozi üzletében, Szolnokon. Kispénzû fõiskolásként nem szórhattam el akármilyen lemezre ennyi pénzt, úgyhogy alaposan végig kellett gondolnom a választást (akkor nekünk még eredeti döntés volt egy korong megvásárlása - hiába, más idõket éltünk). Végül a Szemtõl szemben címû klasszikusra esett a választásom, alapvetõen a színészi gárda (Al Pacino, Robert DeNiro, Val Kimer, Jon Voight, Tom Sizemore, Natalie Portman, stb.) és a sztori miatt.

Ebben a közel három órás filmben van egy jelenet, amelyben a fehérgalléros bankrabló Neil (Robert De Niro) egy kávézóban megismerkedik a grafikus Eady-vel (Amy Brenneman), késõbb pedig együtt megnézik Los Angeles fényeit Eady lakásának teraszáról. Most nézzük meg mi is ezt a pár percet a filmbõl. Sõt, nézzük újra nyugodtan többször is, egészen addig, amíg fel nem tûnik Michael Mann kiváló zeneválasztása, vagy a jégkockák csilingelése a poharakban. Mert addig nem értjük meg a jelenet igazi erejét.

Forrás: Warner Bros. Pictures

Nos, én alapvetõen a fenti jelenet hatására iktattam be az útvonaltervbe a Fidzsi-szigeteket (és egy évvel ezelõttig magam sem hittem volna, hogy valaha is eljutok oda). De persze nem csak a világító algák miatt érdekes ez a néhány képkocka.

Mexikóvárosban 1956-ban építettek egy toronyházat, amely alkotóitól a Torre Latinoamericana nevet kapta. A 183 méter magas építmény elkészültekor elõkelõ helyet foglalt el a világ legmagasabb épületeinek toplistáján, de akkoriban az emberek még álmodni sem mertek Burj Dubaihoz hasonló méretekrõl (közel 808 méter, függõlegesen - atyavilág!).

Szerencsére a már több földrengést megért Torre Latinoamericana késõ estig nyitva áll az idelátogatók elõtt, így pár órája nekem is alkalmam nyílt a negyvenvalahányadik emeleten lévõ tetõteraszról - az elsõ pillanatokban erõs tériszony közepette - megnézni Mexikóváros éjszakai fényeit. Tiszta idõben valami ilyesmit lehet látni fentrõl.

Mexikóváros fényei éjjel - nézze meg nagyban is!
Forrás: Szabadlábon

És fogadni mernék, hogy egy lány Budapesten most nagyon mosolyog.Hozzászólások
Dia mondta [2008.10.06. 13 óra 36 perckor]:

:-))) Pedig pár napja a 611-es szobából nézve még milyen távolinak tûnt mindez:-)
Ton (Pichler Anti) mondta [2008.10.06. 16 óra 39 perckor]:

Basszus, a 618-ból is távolinak tûnik :)))
Ha mondandója van...


Melyik a ht hatodik napja?