Roland írta,
18 óra 55 perckor,
√Ėsszefoglal√≥k t√©mak√∂rben.
Erre a cikkre
érkezett.
Ha hozzászólna, itt megteheti!
Legut√≥bbi r√©gi√≥s √∂sszefoglal√≥nk arr√≥l sz√°molt be, hogy hogyan √©s milyen √ļtvonalon jutottunk el a d√©l-amerikai kontinensr√Ķl Ausztr√°li√°ba. A Brisbane-Sydney viszonylatot k√°r lenne t√ļlragozni, annak viszont √©rdemes p√°r bekezd√©st szentelni, hogy mi is t√∂rt√©nt Ausztr√°lia √©s K√≠na k√∂z√∂tt.

Forr√°s: Google Maps, Szabadl√°bon

R√∂viden annyi, hogy k√∂zel h√°rom h√≥nap alatt, egy j√≥l kitaposott turista√∂sv√©nyen haladva v√©gigh√°tizs√°koztam D√©lkelet-√Āzsia f√©l tucat orsz√°g√°t Indon√©zi√°t√≥l Vietnamig.

D√©lkelet-√Āzsia megismer√©s√©t alapvet√Ķen k√©tf√©le m√≥don lehet elkezdeni: l√°jtosabb √°tmenettel egy olyan metropoliszban mint mondjuk Kuala Lumpur, vagy durr-bele m√≥don, p√©ld√°ul Dzsakart√°ban. Az √©n √ļtvonalamb√≥l ez ut√≥bbi ad√≥dott, amit egy√°ltal√°n nem b√°ntam, mert a mark√°ns k√∂rnyezetv√°ltoz√°s nagyon is j√≥t tett az utaz√°s lend√ľlet√©nek. A kor√°bbiakt√≥l elt√©r√Ķ arcberendez√©sekb√Ķl, √≠zekb√Ķl, k√°oszb√≥l ny√ľzsg√©sb√Ķl √©s szok√°sokb√≥l b√Ķd√ľletesen sok er√Ķt lehetett mer√≠teni. Annyit, hogy a r√°k√∂vetkez√Ķ heteket, de ink√°bb h√≥napokat f√ľlig √©r√Ķ vigyorral toltam v√©gig. Ehhez persze az is hozz√°j√°rult, hogy nagyj√°b√≥l ekkorra siker√ľlt levetk√Ķzni azokat a r√©gi, rossz beidegz√Ķd√©seket, amik a kor√°bbi √©vek tapos√≥malmaiban ragadtak r√°m √©s amelyek az utaz√°s els√Ķ hat h√≥napj√°ban bizony g√°tolt√°k a teljes felold√≥d√°st. Ijeszt√Ķ, hogy k√∂zel hat h√≥nap idill kellett az "ultimate freedom" √©rz√©s meg√©l√©s√©hez, meg ahhoz, hogy az ember ne a c√©lt hajszolja, hanem mag√°t az utat √©s a pillanatot √©lvezze.

» M√©g nincs v√©ge, olvasson tov√°bb!
Roland írta,
18 óra 40 perckor,
√Ėsszefoglal√≥k t√©mak√∂rben.
Erre a cikkre
olvasói visszajelzés még nem
érkezett.
Ha hozzászólna, itt megteheti!
Az √°zsiai kalandok taglal√°sa el√Ķtt r√∂viden id√©zz√ľk fel, mikr√Ķl is sz√°moltunk be a k√∂zelm√ļltban, hogyan √©s milyen √ļtvonalon jutottunk el a d√©l-amerikai kontinensr√Ķl a T√°vol-Keletre.

Forr√°s: Google Maps, Szabadl√°bon

Sosem fogom elfelejteni azt az izgalmat, ami Chile f√Ķv√°ros√°nak repter√©n ker√≠tett hatalm√°ba k√∂zvetlen√ľl a tov√°bbutaz√°s el√Ķtt. Magam sem akartam elhinni, hogy n√©h√°ny √≥ra m√ļlva meg√©rkez√ľnk egy olyan szigetre, ami - sokadj√°ra mondom, de nem lehet el√©gszer hangs√ļlyozni - valahol az isten h√°ta m√∂g√∂tt van, kilom√©terek ezreire a legk√∂zelebbi lakott ter√ľlett√Ķl. Arr√≥l, hogy a H√ļsv√©t-szigeten elt√∂lt√∂tt egy h√©t √∂r√∂k √©lm√©nny√© v√°lhasson, a t√°voli lok√°ci√≥n k√≠v√ľl a polin√©z kult√ļra √©s a misztikus √∂r√∂ks√©g is gondoskodott. A n√©h√°ny n√©gyzetkilom√©ternyi f√∂lddarab olyannyira √©rdekesnek bizonyult, hogy m√©g hetekkel k√©s√Ķbb, a besz√°mol√≥k k√©sz√≠t√©se alatt is remek√ľl sz√≥rakoztam. A motoroz√°s m√°r csak hab volt az am√ļgy sem √≠zetlen tort√°n.

Az egy√©bk√©nt m√©g Chil√©hez tartoz√≥ szigetr√Ķl √ďce√°nia kell√Ķs k√∂zep√©re, Francia Polin√©zi√°ba rep√ľlt√ľnk, ami els√Ķsorban a frenetikus l√°tv√°nyvil√°g miatt maradt meg az eml√©kezet√ľnkben. Egy hirtelen d√∂nt√©s eredm√©nyek√©nt a hetet Bora Bora atollj√°nak felt√©rk√©pez√©s√©vel kezdt√ľk, amihez k√©t m√°sik, a rept√©ren megismert magyar utaz√≥ is csatlakozott. Hogy ne csak egyetlen sziget alapj√°n alkossunk v√©lem√©nyt Franciaorsz√°g tengerent√ļli k√∂z√∂ss√©g√©r√Ķl, tett√ľnk egy r√∂vid l√°togat√°st Tahitin is (kihaszn√°lva a f√∂ldrajzi k√∂zels√©get, √©n m√©g a szomsz√©dos Moore√°ra is √°tkompoztam). T√°rgyi bizony√≠t√©kk√©nt Francia Polin√©zi√°b√≥l egy igazgy√∂ngy√∂t hoztunk magunkkal, a beszerz√©s t√∂rt√©net√©t azonban √Ķszint√©n rem√©lj√ľk, hogy m√©g hossz√ļ ideig s√Ľr√Ľ hom√°ly fogja √∂vezni.

Ak√°r hiszik, ak√°r nem, a paradicsomot is megunja el√Ķbb-ut√≥bb az ember. El√Ķtte nem gondoltam volna, hogy a v√≠z, a feh√©r majdnem feh√©r homok √©s a k√≥kuszp√°lm√°k egy√ľttese k√©t h√©t ut√°n kifullad, √©s ugyanazokat a sz√°mokat kezdi el√Ķr√Ķl j√°tszani √ļjra √©s √ļjra. R√©szben ennek, r√©szben pedig felk√©sz√ľletlens√©g√ľnknek tudhat√≥ be, hogy k√∂vetkez√Ķ √°llom√°sunk minden volt, csak nem sikert√∂rt√©net. A Fidzsi-szigeteken bel√ľl ugyanis nem olyan desztin√°ci√≥kat v√°lasztottunk, amilyenekre val√≥j√°ban ig√©ny√ľnk lett volna, √≠gy autentikus √©lm√©nyek helyett a mainstream-turizmus b√Ľz√∂s mocsar√°val tal√°lkoztunk. Ett√Ķl f√ľggetlen√ľl az√©rt voltak pillanatok, amikor kiv√°l√≥an √©rezt√ľk magunkat, p√©ld√°ul sehol sem volt el√Ķtte annyira meleg a tenger √©s annyira elb√Ľv√∂l√Ķ a snorkelez√©s, mint Fidzsin.

Itt √©rdemes meg√°llni egy pillanatra, √©s elmondani, hogy a Csendes-√≥ce√°n szigetvil√°ga legal√°bb annyira leny√Ľg√∂z√Ķ √©s k√ľl√∂nleges, mint amennyire sz√≠nes √©s mag√°val ragad√≥ a d√©l-amerikai kontinens. Eddigi utaz√°si tapasztalataink alapj√°n azt gondoljuk, hogy ez a t√©rs√©g a vil√°g legjobb pancsol√≥s helye ― mondjuk mindezt √ļgy, hogy k√ľl√∂n-k√ľl√∂n m√°r volt szerencs√©nk a term√©szet t√∂bb hasonl√≥ m√Ľsor√°t v√©gign√©zni a Karib-tengert√Ķl eg√©szen Seychelle-ig. Nagyon √ļgy t√Ľnik, hogy bolyg√≥nkon Polin√©zi√°n√°l egyszer√Ľen nincs jobb hely a v√≠zparti s√ľtk√©rez√©sre, b√°r gyan√≠tjuk, hogy √ďce√°nia k√©t m√°sik hasonl√≥ r√©gi√≥ja, Melan√©zia √©s Mikron√©zia √©lm√©nyben ehhez nagyon k√∂zel lehet.

Forr√°s: Szabadl√°bon

Az idillnek mind√∂ssze egyetlen h√°tr√°nya van, m√©gpedig az, hogy viszonylag dr√°g√°n m√©rik. Magyarorsz√°gr√≥l szinte mindegy, hogy milyen koncepci√≥val v√°gunk neki a t√©rs√©gnek, √≠gy is, √ļgy is sokba fog ker√ľlni a sz√©ps√©g. Vil√°got ker√ľl√Ķ h√°tizs√°kosk√©nt els√Ķsorban a napi k√∂lts√©gvet√©s miatt f√Ķhet a fej√ľnk, m√≠g egyszeri kir√°ndul√≥k√©nt ink√°bb az idejut√°s anyagi r√©sze lehet aggaszt√≥. Nem csoda ― kicsit eln√©z√Ķen b√°nva a hossz√ļs√°gi vonalakkal sim√°n mondhatjuk, hogy m√©giscsak a F√∂ld t√ļloldal√°n l√©v√Ķ ter√ľletekr√Ķl besz√©l√ľnk.

Utunkat Polin√©zia nyugati sark√°ban, √öj-Z√©landon folytattuk. Az els√Ķ n√©h√°ny napot nagyv√°rosi felfriss√ľl√©ssel t√∂lt√∂tt√ľk Auckland k√∂zpontj√°ban, majd b√©relt√ľnk egy mini-lak√≥aut√≥t, √©s azzal v√°gtunk neki a k√©tezer kilom√©teres k√∂rutaz√°snak. Pech√ľnkre √ļgy t√ļr√°ztunk az orsz√°gban, hogy D√©l-Amerika l√°tv√°nyvil√°ga m√©g √©l√©nken √©lt az eml√©kezet√ľnkben, √≠gy az √Čszaki-szigeten a term√©szeti sz√©ps√©gek l√°tt√°n gyakran csak legyintett√ľnk. Id√Ķhi√°ny miatt a D√©li-szigetet nekem nem volt alkalmam szem√ľgyre venni, pedig az minden bizonnyal sokat jav√≠tott volna a v√©g√≠t√©leten. √Ėsszess√©g√©ben a kiwik haz√°ja alulm√ļlta a v√°rakoz√°saimat, somm√°san ak√°r azt is mondhatn√°m, hogy csal√≥d√°s volt. R√°ad√°sul v√©gtelen√ľl unalmas is.

A r√©gi√≥ban utols√≥ meg√°ll√≥k√©nt Ausztr√°lia k√∂vetkezett. B√ļcs√ļt intve a p√°ros utaz√°s h√≥napokig tart√≥ el√Ķnyeinek, erre a kontinensre imm√°ron egyed√ľl √©rkeztem. Brisbane-ben kezdtem, majd tettem n√©h√°ny meg√°ll√≥t a keleti parton, ahol f√Ķleg a hull√°mlovagl√°s magukat f√©listennek gondol√≥ gyakorl√≥in sz√≥rakoztam j√≥kat. Mire f√©l √©vnyi h√°tizs√°koz√°s ut√°n Sydney-be √©rtem, alaposan el is f√°radtam, √≠gy k√∂zel egy h√©tig semmit nem csin√°ltam, csak √©lveztem a vil√°g egyik leg√©lhet√Ķbb v√°rosa √°ltal ny√ļjtott k√©nyelmet. Amint az a besz√°mol√≥kb√≥l is kider√ľl, Ausztr√°lia a l√°tottak alapj√°n sz√°momra roppant meggy√Ķz√Ķnek bizonyult, mindenk√©ppen kedves eml√©kekkel - √©s potenci√°lis kiv√°ndorl√°si desztin√°ci√≥k√©nt - gondolok vissza r√°.

Ez volt teh√°t az Ausztr√°li√°n √©s √ďce√°ni√°n √°t√≠vel√Ķ √ļtvonal, melynek v√©g√©n Dzsakart√°ba, Indon√©zia f√Ķv√°ros√°ba √©rkeztem. Ez√ļttal csak egy orsz√°ggal utaztam od√©bb, a t√ļloldalon m√©gis egy gy√∂keresen m√°s vil√°g fogadott...Roland írta,
6 óra 11 perckor,
√Ėsszefoglal√≥k t√©mak√∂rben.
Erre a cikkre
érkezett.
Ha hozzászólna, itt megteheti!
London, Mexik√≥ √©s a Karib-tenger szigetvil√°ga ut√°n megj√°rtuk D√©l-Amerik√°t is. Kor√°bbi r√©gi√≥s √∂sszefoglal√≥nk mint√°j√°ra ideje √°ttekinten√ľnk a kontinensen megtett √ļtvonalat, felid√©zn√ľnk √©lm√©nyeinket, tapasztalatainkat.

Egy ismer√Ķs√∂m mondta egyszer, hogy √Ķ v√©gigdolgozta a pap√≠rgy√°rat √≠gy is, meg √≠gy is (k√∂zben mutat√≥ujj√°val L-alakot rajzolva a ter√≠t√Ķre). Nyolcvan napig, vagy ha √ļgy tetszik, k√∂zel h√°rom h√≥napig tart√≥ d√©l-amerikai utaz√°sunkr√≥l nekem is hasonl√≥an kellene nyilatkoznom, elv√©gre keresztben-hossz√°ban √°tszelt√ľk a f√∂ldr√©szt, √©s annyi mindenbe k√≥stoltunk bele, amennyibe csak id√Ķnk, energi√°nk, p√©nz√ľnk engedte.

Eddigi bejegyz√©seinkb√Ķl tal√°n m√°r kivil√°glott, hogy D√©l-Amerika egy teljesen m√°sik vil√°g; Eur√≥p√°val, vagy b√°rmi m√°ssal hasonl√≥s√°got keresni abszol√ļt felesleges. A t√°vols√°gok hatalmasak (Braz√≠li√°ban napokig mehet√ľnk, mire el√©rj√ľk a hat√°rt), a magass√°gok sz√©d√≠t√Ķek (az Aconcagua k√∂zel h√©tezer m√©terrel ny√ļlik a tenger szintje f√∂l√©), a legek √©s szuperlat√≠vuszok pedig hosszasan sorolhat√≥k a hatezer kilom√©tern√©l is hosszabb Amazonas foly√≥ v√≠zhozam√°t√≥l kezdve az Atacama-sivatag sz√°razs√°g√°n √°t eg√©szen a Gal√°pagos-szigetek b√°mulatos √©l√Ķvil√°g√°ig. Persze nem csak az √©rintetlen anyaterm√©szet, a d√©l-amerikai vadon h√≠v√≥ szava az, ami miatt √©rdemes megl√°togatni F√∂ld√ľnk negyedik legnagyobb kontinens√©t. Hiszen meg√©rteni azt, hogy a hatalmas szeg√©nys√©ggel k√ľzd√Ķ orsz√°gok lakosai hogyan teszik m√©gis √©lhet√Ķv√© √©s boldogg√° mindennapjaikat, vagy azt l√°tni, hogy az ecuadori anya hogyan viszi h√°t√°n batyuba csavart gyermek√©t, mit √©s hogyan eszik a munk√°b√≥l hazafel√© tart√≥ bol√≠viai mel√≥s, milyen zen√©re tombol szilveszterkor a huszon√©ves perui fiatal, hogyan fog krokodilt a brazil bennsz√ľl√∂tt, √©s hogyan csencsel a venezuelai taxisof√Ķr, az legal√°bb akkora √©lm√©ny, mint egy teheraut√≥ h√°tulj√°n, csomagok k√∂z√∂tt utazni a paraguayi √©jszaka kell√Ķs k√∂zep√©n.

Cuencai utcakép: a fehér kalap öltöztet, Pelé pedig örökké él - nézze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

De van itt m√°s is, ami eml√≠t√©st √©rdemel D√©l-Amerik√°val kapcsolatban. P√©ld√°ul a f√∂ldr√©sz hatalmas kultur√°lis √∂r√∂ks√©ge inka v√°rosokkal, misztikus Nazca-vonalakkal, koloni√°l m√Ľremekekkel, √Ķslakos n√©pcsoportok hagyom√°nyaival, Gabriel Garc√≠a M√°rquez √©s Che Guevara munk√°ss√°g√°val, tang√≥val, bossa nov√°val, meg m√©g ki tudja mi mindennel egy√ľtt. Annyira sz√≠nes √©s v√°ltozatos ez a vil√°g, hogy csak a l√°tnival√≥k felsorol√°s√°b√≥l kij√∂nne egy vaskosabb k√∂tet.

» M√©g nincs v√©ge, olvasson tov√°bb!
Roland írta,
3 óra 14 perckor,
√Ėsszefoglal√≥k t√©mak√∂rben.
Erre a cikkre
olvasói visszajelzés még nem
érkezett.
Ha hozzászólna, itt megteheti!
Az tal√°n mindenkinek vil√°gos, hogy a Szabadl√°bon projekt Budapestr√Ķl indult, majd egy r√∂vid londoni kit√©r√Ķt k√∂vet√Ķen Mexik√≥ban folytat√≥dott. √ötvonalunk eddig viszonylag k√∂nnyen k√∂vethet√Ķ volt, karibi kalandoz√°saink meg√©rt√©s√©hez azonban mell√©kel√ľnk egy t√©rk√©pet.

Forr√°s: Google Maps, Szabadl√°bon

Mexik√≥b√≥l a Nagy-Antill√°k legm√©retesebb sziget√©re, Kub√°ba rep√ľlt√ľnk. K√©t h√©t id√Ķutaz√°st k√∂vet√Ķen, a rep√ľl√Ķj√°ratok kapcs√°n viszont probl√©m√°ink ad√≥dtak, √≠gy n√©h√°ny napot Jamaik√°ban kellett elt√∂lten√ľnk, amit v√©g√ľl egy√°ltal√°n nem b√°ntunk meg.

A kaland ezut√°n a Kis-Antill√°kon, pontosabban a Sz√©lcsendes-szigeteken folytat√≥dott. Szt. Martin f√Ķleg a rep√ľl√Ķg√©pek, Guadeloupe ink√°bb a gy√∂ny√∂r√Ľ partszakaszok √©s a borzalmas haj√≥√ļt miatt v√°lt eml√©kezetess√©.

A Dominikai K√∂z√∂ss√©g √©s Martinique sziget√©t √©pp csak √©rintett√ľk utaz√°sunk sor√°n, a k√∂vetkez√Ķ igazi meg√°ll√≥ Szt. Lucia volt, amely a Kis-Antill√°k Sz√©lfel√Ķli-szigetcsoportj√°hoz tartozik. B√°r ottj√°rtunkkor nem voltunk elk√©nyeztetve t√ļls√°gosan j√≥ id√Ķvel, m√©gis ez a f√∂lddarab nyerte el legink√°bb tetsz√©s√ľnket a Karib-t√©rs√©gen bel√ľl.

Egy h√©ttel k√©s√Ķbb, egy felesleges barbadosi kit√©r√Ķt k√∂vet√Ķen √©rkezt√ľnk meg Trinidad sziget√©re, amit csak a Venezuel√°ba indul√≥ komp miatt kellett beiktatni az √ļtitervbe. Az im√©nt v√°zolt √ļtvonal a fenti t√©rk√©pre pillantva imm√°ron k√∂nnyed√©n √°tl√°that√≥.

Ismer√Ķs√∂k t√∂bbsz√∂r k√©rdezt√©k, hogy utunk sor√°n nek√ľnk megvolt-e a karibi feeling. Nem, igaz√°b√≥l nem volt meg a karibi feeling. S√Ķt, egy√°ltal√°n mi az a karibi feeling? Naps√ľt√©s, tengerpart, p√°lmaf√°k, helyi zene, rum, fekete l√°nyok √©s j√≥ hangulat? Fen√©t. Ilyen maximum a turist√°k r√©sz√©re elker√≠tett vitrinekben, sz√°llodasorokon fordul el√Ķ. Ezek kirakat-jellege azonban er√Ķsen elt√©r a helyiek √©letvitel√©t√Ķl √©s roskadoz√≥ favisk√≥it√≥l. Ne legyenek t√ļl romantikus elk√©pzel√©seink egy karibi nyaral√°ssal kapcsolatban, itt is m√°r r√©g√≥ta minden a p√©nzr√Ķl √©s a turist√°k el√Ķtti balettoz√°sr√≥l sz√≥l.

Ha csak k√©t h√©tre j√∂v√ľnk a Karib-tengerre, hogy megpihentess√ľk munk√°ban megf√°radt test√ľnket, m√©g ak√°r fantasztikusan is √©rezhetj√ľk magunkat. Csak hozzunk sok p√©nzt (vagy egy "vastag" hitelk√°rty√°t), √©s m√°r mehet√ľnk is snorkelezni, b√ļv√°rkodni, helikopterezni, hegyet m√°szni, m√©lytengerben horg√°szni, kokt√©lb√°rban naphosszat √ľcs√∂r√∂gni vagy √©ppen gy√©m√°ntokat v√°s√°rolni. √ćgy ak√°r fel√ľd√ľlve √©s kipihenten vethetj√ľk bele magunkat √ļjra az irodai tennival√≥kba, meg mes√©lhetj√ľk a spanoknak p√©ntek este, hogy mekkora kir√°lys√°g volt Dominika. Kisp√©nz√Ľ h√°tizs√°kos utaz√≥k√©nt azonban csak akkor j√∂jj√ľnk a t√©rs√©gbe, ha valamit mindenk√©ppen meg akarunk n√©zni (engem p√©ld√°ul √©pp egy h√ľlye rep√ľl√Ķt√©r √©rdekelt). Persze nem v√©letlen√ľl ker√ľli el a legt√∂bb backpacker ezt a r√©gi√≥t, √©s nem v√©letlen√ľl aludtunk mi sem annyiszor kocsiban. A Karib-tenger √°tkozottul dr√°ga, m√©gsem hatv√°nyozottan szebb, mint mondjuk egy eur√≥pai sziget.

A poszt v√©g√©re j√∂jj√∂n n√©h√°ny olyan apr√≥s√°g, amir√Ķl a kor√°bbiakban m√©g nem ejtett√ľnk sz√≥t. P√©ld√°ul a szigetvil√°g hat√≥s√°gai egyt√Ķl-egyig im√°dj√°k a fekv√Ķrend√Ķr√∂ket. Ezekb√Ķl r√°ad√°sul sokat √©s magasakat szeretnek √©p√≠teni (ergo nagy sebess√©gn√©l a fut√≥m√Ľkiszakad√°s garant√°lt). Mivel a t√©rs√©g szigetei a t√∂rt√©nelem sor√°n k√ľl√∂nb√∂z√Ķ h√≥d√≠t√≥k gyarmatai voltak, a hivatalos fizet√Ķeszk√∂z√∂k is igen v√°ltozatosak. Kubai peso, konvertibilis peso, jamaikai doll√°r, amerikai doll√°r, eur√≥, kelet-karibi doll√°r, valamint Trinidad √©s Tobag√≥-i doll√°r egyar√°nt megfordult a p√©nzt√°rc√°nkban. √Črdekes az is, hogy a szigetvil√°gban majdnem minden√ľtt jelen van a patois nyelv (nyelvj√°r√°s, nyelvv√°ltozat?), amely b√°r majdnem teljes m√©rt√©kben az angol nyelven alapul, meg√©rteni m√©gis alig lehet. √Čs az a sok fejen hordott teher! Alm√°val teli l√°d√°t elengedett k√©zzel √©s ilyen m√©lt√≥s√°ggal vinni m√©g sehol sem l√°ttam el√Ķtte.

Be kell valljuk azt is, hogy a homok a Karib-tenger szigetein sem feh√©r, m√©gha a fot√≥k m√°shogy is l√°ttatj√°k. Ett√Ķl f√ľggetlen√ľl mi tov√°bbra is bizakodva n√©z√ľk Francia Polin√©zia ir√°ny√°ba, tal√°n majd ott, h√°tha...