Roland írta,
13 óra 59 perckor,
Kambodzsa témakörben.
Mik√∂zben a K√°rp√°t-medenc√©ben ap√°ink figyelm√©t legink√°bb a honfoglal√°s k√∂t√∂tte le, a vil√°g m√°sik oldal√°n √©ppen egy √ļj birodalom bontogatta sz√°rnyait. A sz√©ttagolt khmer fejedelems√©gek egyes√≠t√©s√©vel l√©trej√∂v√Ķ Khmer Kir√°lys√°g a sorozatos h√≥d√≠t√°sok √©s h√°bor√ļk r√©v√©n a XII. sz√°zad k√∂zep√©re D√©lkelet-√Āzsia egyik meghat√°roz√≥ birodalm√°v√° lett, hat√°rai a f√©nykorban Burm√°t√≥l eg√©szen a Mekong-delt√°ig ny√ļltak. Mint minden valamireval√≥, vir√°gz√≥ kir√°lys√°gnak, a Khmernek is volt egy k√∂zpontja, ahol a gazdas√°gi, politikai, vall√°si √©s kultur√°lis √©let √∂sszpontosult. √ögy h√≠vt√°k, Angkor.

Angkor t√∂bb mint hatsz√°z √©ven √°t volt a kir√°lys√°g f√Ķv√°rosa, azzal a saj√°toss√°ggal, hogy a jelent√Ķsebb uralkod√≥k mind alak√≠tottak rajta valamelyest: volt olyan, aki csak hozz√°toldott, volt, aki a neki nem tetsz√Ķ r√©szeket porig romboltatta, de volt olyan is, aki egy hossz√ļ h√°bor√ļ megnyer√©se ut√°n √©rzett √∂r√∂m√©ben egy komplett √ļj v√°rost h√ļzatott a m√°r megl√©v√Ķ mell√©. Az uralkod√≥i h√≥bortokon k√≠v√ľl a szinkretizmus (azaz a vall√°si kevered√©s) is jelent√Ķsen befoly√°solta a khmer f√Ķv√°ros arculat√°nak alakul√°s√°t: Angkor templomainak t√∂bbs√©g√©t eleinte hindu isteneknek szentelt√©k, a XII. sz√°zadt√≥l kezdve azonban egyre ink√°bb a buddhizmus v√°lt uralkod√≥v√° (az Indi√°b√≥l √©s D√©lkelet-√Āzsia m√°s ter√ľleteir√Ķl √©rkez√Ķ √ļjabb √©s √ļjabb vall√°si ir√°nyzatok gyorsan otthonra leltek a khmer hitvil√°gban).

A Khmer Birodalom aranykor√°ban, amikor London m√©g csak egy √∂tvenezres v√°roska volt, Angkor m√°r k√∂zel egymilli√≥ lakosnak adott otthont. Sajnos a dics√Ķ f√Ķv√°ros nyomait ma a k√Ķb√Ķl √©p√≠tett templomokon k√≠v√ľl alig √Ķrzi valami; a khmerek ugyanis a vall√°si c√©l√ļ √©p√ľleteken k√≠v√ľl mindent ― bele√©rtve a kir√°lyi palot√°kat is ― f√°b√≥l t√°koltak √∂ssze, amelyek m√°ra √©rthet√Ķ m√≥don az √©vsz√°zadok martal√©k√°v√° v√°ltak. Aki teh√°t mostans√°g l√°togat el Angkorba, gyakorlatilag egy hatalmas templomv√°rossal tal√°lkozik, amely k√©t szempontb√≥l is √©rdekes. Egyr√©szt az√©rt, mert az uralkod√≥k nem sp√≥roltak az emberi munka√≥r√°val a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ templomok √©p√≠ttet√©se sor√°n, √≠gy olyan grandi√≥zus alkot√°sok sz√ľlethettek, mint az √∂tvenezer munk√°s harminc √©vnyi munk√°j√°val fel√©p√ľl√Ķ Angkorvat. M√°sr√©szt az√©rt, mert a khmer f√Ķv√°ros megmaradt templomait a dzsungel kell√Ķs k√∂zep√©n tal√°ljuk, a vadon pedig ezekkel a k√∂z√©pkori √©p√≠tm√©nyekkel √∂tv√∂zve igaz√°n k√ľl√∂nleges hangulatot √°raszt.

Angkorvat, el√Ķt√©rben egy h√©tfej√Ľ naga-szoborral - n√©zze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

Angkor felfedez√©s√©t annak legh√≠resebb darabj√°val, a monument√°lis Angkorvat templomegy√ľttessel szok√°s kezdeni. Ez Kambodzsa b√ľszkes√©ge, amely a nemzeti lobog√≥n √©s valut√°n egyar√°nt megjelenik, egy√©bk√©nt pedig a vil√°g legnagyobb vall√°si jelleg√Ľ √©p√ľletkomplexuma. Olyannyira hatalmas, hogy csak ennek a megismer√©s√©vel napokat lehetne elt√∂lteni. Angkorvat √©p√≠ttet√Ķje, II. Szurjavarman khmer kir√°ly nem sajn√°lta a p√©nzt √©s emberanyagot a munk√°latok sor√°n: a nyolcsz√°zh√ļszezer n√©gyzetm√©teres komplexum k√∂r√© h√ļzatott p√©ld√°ul egy n√©gy √©s f√©l m√©ter magas falat, majd megfejelte az eg√©szet egy sz√°zkilencven(!) m√©ter sz√©les, mesters√©ges vizes√°rokkal. Persze a falak √°ltal hat√°rolt ter√ľlet k√∂zep√©n magasod√≥ templomstrukt√ļra kialak√≠t√°sa is nagy m√Ľgonddal t√∂rt√©nt ― senkit sem szeretn√©k r√©szletes √©p√≠t√©szeti le√≠r√°sokkal feleslegesen f√°rasztani, legyen el√©g annyi, hogy az eg√©sz tele van szobrokkal √©s k√Ķfarag√°sokkal d√≠sz√≠tett v√©gel√°thatatlan folyos√≥kkal, √°tj√°r√≥kkal, udvarokkal √©s tornyokkal, amelyekr√Ķl folyamatosan a hindu vall√°s szimb√≥lumai k√∂sz√∂nnek vissza. Az √∂t l√≥tuszr√ľgy form√°j√ļ torony k√∂z√ľl a legmagasabb p√©ld√°ul a Meru-hegyet jelk√©pezi, amely a hindu vall√°sban az univerzum sz√≠ve √©s az istens√©g (eset√ľnkben Visnu) sz√©khelye.

Széltében és hosszában is hatalmas.
Apr√≥l√©kos k√Ķfarag√°sok minden√ľtt.
Angkorvat egyik bels√Ķ udvara.

K√Ķbe v√©sett t√∂rt√©netek...
...ameddig a szem ell√°t.
A napfelkelt√©vel a majmok is el√Ķm√°sznak.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Angkorvat egyik sl√°gert√©m√°ja a napfelkelte megtekint√©se. Hajnalban rengeteg turista √©rkezik motoriz√°lt triciklivel √©s taxival a helysz√≠nre, hogy azt√°n a s√∂t√©tben l√°mp√°kkal vil√°g√≠tva botork√°ljon el a k√∂zponti templom el√Ķtt fekv√Ķ tavacsk√°hoz a soron k√∂vetkez√Ķ Facebook-fot√≥ kedv√©√©rt. A helyiek persze felk√©sz√ľlten v√°rj√°k a hajnali hord√°t: k√°v√©t, szendvicset, s√Ķt, b√©relhet√Ķ kissz√©keket is k√≠n√°lnak. Mivel a napfelkelte Angkorban is csak napfelkelte, a l√°tv√°ny semmivel sem k√ľl√∂nb, mint mondjuk otthon az Alf√∂ld√∂n, √≠gy a korai l√°togat√°s el√Ķnyei ink√°bb az √©p√ľletek bej√°r√°sakor mutatkoznak meg ― reggelente hosszasan bolyonghatunk a komplexumban √ļgy, hogy egy l√©lek sem sz√≥l hozz√°nk, zavartalanul id√Ķzhet√ľnk a t√∂bbsz√°z √©ves k√Ķfarag√°sok k√∂z√∂tt, nem kell arra v√°rnunk, hogy egy turistacsoport v√©gre kikeveredjen a be√°ll√≠tott k√©pb√Ķl, figyelhetj√ľk a term√©szet √©bred√©s√©t, a szomsz√©dos erd√Ķb√Ķl el√Ķbukkan√≥ j√°t√©kos majmokat, sat√∂bbi, sat√∂bbi.

Tal√°n a magas elv√°r√°sok, tal√°n a kor√°bban l√°tott csod√°k a felel√Ķsek az√©rt, hogy Angkorvat k√∂zel sem hatott meg annyira, mint amennyire v√°rtam. Bej√°rni a Machu Picchu-t, ahol vagy h√°rom √≥r√°n kereszt√ľl sz√≥hoz sem jutottunk a sokkt√≥l, vagy felfedezni az isten h√°ta m√∂g√∂tt fekv√Ķ H√ļsv√©t-sziget misztikus k√Ķszobrait mind-mind k√ľl√∂nleges √©lm√©ny volt. Az el√Ķzetes besz√°mol√≥k √©s h√≠resztel√©sek alapj√°n valami hasonl√≥an egyedit v√°rtam Kambodzsa b√ľszkes√©g√©t√Ķl is, a monumentalit√°st lesz√°m√≠tva m√©gis azt kellett mondanom, hogy ilyet m√°r l√°ttam Indon√©zi√°ban. Angkorvat l√°tv√°ny√°ban csal√≥dva, ott √©s akkor abbahagyni Angkor bej√°r√°s√°t nagy hiba lett volna ― a java ugyanis csak ezut√°n k√∂vetkezett.

A Bayon templomon k√©tsz√°zn√°l is t√∂bb k√Ķfejet tal√°lunk - n√©zze meg nagyban is!
Forr√°s: Szabadl√°bon

Angkor t√∂bbi templom√°nak hangulata szerencs√©re gy√∂keresen elt√©r att√≥l, amivel Angkorvat falai k√∂zt szembes√ľl az odal√°togat√≥ turista, a k√ľl√∂nbs√©g pedig egy√©rtelm√Ľen a term√©szetes d√≠szlet sz√°ml√°j√°ra √≠rhat√≥. A dzsungelben elsz√≥rtan fekv√Ķ templomok √©s szakr√°lis √©p√≠tm√©nyek ugyanis hamis√≠tatlan Indiana Jones √©s Tomb Raider hangulatot √°rasztanak, kis fant√°zi√°val mi is √°t√©lhetj√ľk azokat az izgalmakat, amiket Charles-Emile Bouvillevaux francia misszion√°rius √©rzett, amikor a dzsungel k√∂zep√©n boz√≥tv√°g√≥ k√©ssel a kez√©ben r√°akadt a khmer templomv√°rosra. A var√°zslatot szerencs√©re m√©g az aut√≥k √©s a motoriz√°lt triciklik sem t√∂rik meg, azok ugyanis csak a kijel√∂lt parkol√≥kig k√∂zlekedhetnek, ahonnan a templomok m√°r kiz√°r√≥lag gyalogosan k√∂zel√≠thet√Ķk meg.

A Khmer Birodalom idej√©n persze nem bor√≠tott itt mindent dzsungel. Angkor a Kulen-hegy √©s a Tonle-Szap (Nagy-t√≥) k√∂z√© es√Ķ term√©keny s√≠ks√°gra √©p√ľlt, ahol a dzsungel kiirt√°s√°t k√∂vet√Ķen a vil√°gon egyed√ľl√°ll√≥ m√©ret√Ľ √©s hat√©konys√°g√ļ rizstermeszt√©s vette kezdet√©t. A t√∂bbmilli√≥ k√∂bm√©teres v√≠zt√°roz√≥kkal √©s mesters√©ges √∂nt√∂z√©ssel felturb√≥zott rizsf√∂ldeken √©vente h√°romszor arattak, olyan term√©shozamokat √©rve el ez√°ltal, amir√Ķl a k√∂z√©pkori Eur√≥p√°ban legink√°bb csak √°lmodhattak. B√°r err√Ķl a kutat√≥k vitatkoznak, Angkorban a dzsungel √°ll√≠t√≥lag akkor vett ism√©t mindent birtokba, amikor a f√Ķv√°ros a thaif√∂ldi Ajutthaja Kir√°lys√°gb√≥l √©rkez√Ķ t√°mad√°sok hat√°s√°ra ― hatsz√°z √©vnyi fenn√°ll√°s ut√°n ― szinte teljes eg√©sz√©ben eln√©ptelenedett. A templomv√°rosban burj√°nz√°snak indul√≥ n√∂v√©nyzet sz√°mos k√°rt okozott az √©p√ľletekben; szerencs√©re ennek a rombol√°snak ma m√°r v√©ge, a templomok restaur√°l√°sa folyamatosan zajlik, az √Ķserd√Ķt pedig pont csak annyira v√°gj√°k vissza, hogy az ne tegyen k√°rt a templomokban, √≠gy a hely saj√°tos dzsungel-atmoszf√©r√°ja sem csorbul.

Romok a dzsungelben.
Elefánt-pillérek.
A növényzet helyenként még ma is beborítja a köveket.

Angkor Thom déli kapuja.
A templomok nem csak form√°kban, sz√≠nekben is k√ľl√∂nb√∂znek.
Angkorban a legtöbb szuvenírt gyerekek árulják.
Forr√°s: Szabadl√°bon

Angkor el√©g nagy ter√ľleten helyezkedik el, aminek megvan az a h√°tr√°nya, hogy gyalogszerrel, vagy ker√©kp√°rral csak nehezen j√°rhat√≥ be. Mindenk√©ppen √©rdemes teh√°t fogadnunk egy motorzi√°lt triciklist, aki elvisz benn√ľnket a l√°tni k√≠v√°nt templomok parkol√≥ihoz (mell√©ksz√°l, de elmondom: az eny√©m pont hajnalban, a napfelkelt√©hez sietve kapott defektet). A nagy kiterjed√©snek ugyanakkor az az el√Ķnye is megvan, hogy nem botlunk √°lland√≥an rik√°csol√≥ turistacsoportokba. Teljesen nyugodtan azonban m√©gsem n√©zel√Ķdhet√ľnk a dzsungelben, itt dolgozik ugyanis a vil√°g legenergiav√°mp√≠rabb hi√©nahord√°ja: f√©rfiak, asszonyok, fiatalok √©s gyerekek rohamoznak l√©pten-nyomon Angkor-port√©k√°kat √°rulva. Nyakl√°ncok, k√∂nyvek, h√Ľt√Ķm√°gnesek, DVD-k, k√©peslapok, √≥r√°k, fuvol√°k, ny√≠lpusk√°k, csokol√°d√©k, √ľd√≠t√Ķk √©s m√©g ki tudja mik szerepelnek a reperto√°rjukban, amib√Ķl el√Ķbb-ut√≥bb k√©nytelenek vagyunk venni valamit. Az ember az els√Ķ √∂tvennek m√©g t√ľrelmesen mondja el, hogy "No, thank you!", de az √∂tvenegyedik nyolc√©ves kisl√°ny, aki magyarul elsz√°mol t√≠zig √©s felsorolja az Eur√≥pai orsz√°gok f√Ķv√°rosait, tuti, hogy r√°nks√≥z valamit. √Čs ezzel persze nincs v√©ge, napestig kell √°llnunk a kambodzsai gyerekek meg-meg√ļjul√≥ rohamait. R√°ad√°sul annyira rutinosak, hogy minden lepattint√≥ v√°laszra tudnak valamit mondani:

― Vegye m√°r meg ezt a k√©peslapot, csak egy doll√°r, n√©zze milyen sz√©p!
― M√°r vettem egyet a m√°sik templomn√°l, k√∂sz√∂n√∂m, nem kell.
― Akkor vegyen egyet a bar√°tainak!
― Nincsenek bar√°taim.
― Tudja mi√©rt nincsenek?
― Nem.
― Mert nem vesz t√Ķlem k√©peslapot. Na, vegye m√°r meg, csak egy doll√°r!

Angkorvat monumentalit√°sa √©s a dzsungelben elsz√≥rt templomok hangulata, v√°ltozatoss√°ga sz√°momra el√©g megkap√≥ volt, nem is √©rtem, hogy a khmerek √Ķsi f√Ķv√°rosa mi√©rt nem szerepel a vil√°g h√©t √ļj csod√°ja k√∂z√∂tt. Az od√°ig rendben van, hogy a Machu Picchu atmoszf√©r√°j√°t nem √ľbereli, na de p√©ld√°ul Chich√©n Itz√° sz√≠nvonal√°t sim√°n hozza. A kambodzsai templomv√°rosban r√°ad√°sul ak√°r napokig is el lehet n√©zel√Ķdni an√©lk√ľl, hogy megunn√° az ember, a mexik√≥i piramist √©s k√∂rny√©k√©t viszont n√©h√°ny √≥ra alatt m√©g a legelvakultabb maja-rajong√≥ is kicsontozza. Angkornak helye lenne a hetek k√∂z√∂tt ― am√≠g ez nincs √≠gy, megmarad a vil√°g nyolcadik csod√°j√°nak.HozzŠszůlŠsok
Kelemen Krisztina mondta [2010.09.21. 13 óra 18 perckor]:

√Ėr√ľl√∂k, hogy err√Ķl lelkesed√©ssel √≠rsz. Olvasgatom √≠r√°saidat, nagyon √©rdekesek. Indon√©zi√°ban viszont nem √©rtettem mi√©rt maradt√°l egy teljes h√≥napot, mert csak a ny√ľzsg√©st √≠rtad pozit√≠v elemk√©nt sok negat√≠v mellett, mint pl. leveg√Ķszennyez√©s, szem√©t.
Roland mondta [2010.09.21. 15 óra 27 perckor]:

Biztos, hogy az √∂sszes indon√©z bejegyz√©st alaposan √°tr√°gtad? Az utols√≥ el√Ķtti posztban p√©ld√°ul √≠gy √≠rtam: "Csak a batami kompon v√°s√°rolt utols√≥ Pop Mie (indon√©z instant leves) elfogyaszt√°sa k√∂zben d√∂bbentem r√°, hogy az elm√ļlt egy h√≥napban mennyire sz√≠vemhez n√Ķtt ez az ezerarc√ļ szigetorsz√°g, annak minden esetlens√©g√©vel √©s sz√©ps√©g√©vel egy√ľtt. Az "ide m√©g vissza k√©ne menni" list√°m Chile √©s Bol√≠via ut√°n egy √ļjabb elemmel b√Ķv√ľlt, csak aj√°nlani tudom mindenkinek.".
K.Krisztina mondta [2010.09.22. 16 óra 35 perckor]:

Gyorsan olvasok, nem rágtam át alaposan. Csak nincsenek részletezve a szép dolgok. Ezért nem értettem miért jobb Thaiföldnél vagy Malajziánál.
K.Krisztina mondta [2010.09.22. 17 óra 03 perckor]:

Most m√°r kezdem √©rteni. Sydney-ben m√°r egyfajta f√°rads√°g vett er√Ķt Rajtad. Rengeteg dolgot l√°tt√°l m√°r akkorra √©s val√≥sz√≠n√Ľleg Indon√©zia egyszer√Ľbb k√∂zege pihentet√Ķ volt sz√°modra, nem volt rohan√°s, nem volt bonyolult az √©let. Magyar√°n j√≥l √©rezted Magad.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt hatodik napja?